Enligt uppgift är bevakningen intensiv runt riksdagen och regeringskvarteren i Rosenbad förutom ett antal andra platser i Stockholm. Foto: Alex LjungdahlEnligt uppgift är bevakningen intensiv runt riksdagen och regeringskvarteren i Rosenbad förutom ett antal andra platser i Stockholm. Foto: Alex Ljungdahl
Enligt uppgift är bevakningen intensiv runt riksdagen och regeringskvarteren i Rosenbad förutom ett antal andra platser i Stockholm. Foto: Alex Ljungdahl
De misstänkta IS-terroristerna fortsätter att gäcka svensk polis. Foto: Anna-Karin NilssonDe misstänkta IS-terroristerna fortsätter att gäcka svensk polis. Foto: Anna-Karin Nilsson
De misstänkta IS-terroristerna fortsätter att gäcka svensk polis. Foto: Anna-Karin Nilsson

Säpo trappar nu upp jakten efter terrorlarm

Publicerad

De misstänkta IS-terroristerna fortsätter att gäcka svensk polis.

Nu har Säpo enligt uppgifter till Expressen trappat upp jakten, efter larmet från irakiska säkerhetstjänsten.

– Säkerhetspolisen har arbetet intensivt med att bedöma information och agerat på underrättelser, säger Fredrik Milder på Säpo.

Den stora flyktingvågen förra året gjorde det möjligt för flera IS-terrorister att obemärkt ta sig in i Europa - för att sedan planera och utföra terrordåd mot bland annat Paris och Bryssel.

Under tisdagen kunde Expressen publicera uppgifter om att Säpo har fått information från den irakiska säkerhetstjänsten om att sju till åtta IS-terrorister tagit sig in till Sverige för att utföra terrordåd i Stockholm.

Det är även uppgifter som nyhetsbyrån Reuters och amerikanska tv-kanalen NBC har publicerat.

NBC berättade i natt svensk tid om att om att en underättelsekälla berättat för kanalen att irakiska säkerhetstjänsten fick information som tydde på att terrororganisationen IS planerade attentat mot Stockholm.

– Iraks regering skickade information till den svenska regeringen med detaljer om dem som är inblandade i de här planerna, säger regeringskällan till NBC.

Och fortsätter:

– De här IS-terroristerna är irakier och anlände till Sverige under 2015 med de tusentals som emigrerade från olika länder till Europa.

Säpo har gått in i stabsläge, vilket Aftonbladet var först att berätta om, på grund av det misstänkta terrorhotet samtidigt som Stockholmspolisen upprättat ett ärende om "en särskild händelse".

 

LÄS MER: Uppgift från Irak: IS-hot mot Stockholm

Upptrappning

På onsdagskvällen trappades detta arbete upp ytterligare , enligt uppgifter till Expressen

Detta för att försöka avvärja det misstänkta hotet.

Uppgifterna kommer dels från en Säpokälla, dels från en källa inom den öppna polisen.

Enligt uppgift är bevakningen intensiv runt riksdagen och regeringskvarteren i Rosenbad förutom ett antal andra platser i Stockholm.

– Arbetet fortgår. Vi har arbetat intensivt från början just för att bedöma den information som inkom till oss, säger Fredrik Milder, presstalesperson på Säpo.

Har ni intensifierat arbetet senaste dygnet?

– Säkerhetspolisen har arbetet intensivt från början med att bedöma information och agerat på underrättelser.

Har ni fått några klarheter i bedömningen av informationen?

– Jag kan inte gå in på någon information vi har om vårt operativa arbete, säger Fredrik Milder.

Polisens nationella operativa avdelning, Noa, vill inte avslöja detaljer i terrorjakten.

– Det är en särskild händelse, det har vi. Men vilka åtgärder vi tar finns det inga kommentarer kring. Det vi gör, är att vi samverkar med Säpo, vi bistår Säpo, säger Johan Kockum, presstalesperson på Noa.

Under tisdagen var ett större antal civila poliser också samlade utanför slottet där kungen och Silvia deltog vid försvarsmusikens födelsedagskonsert i Slottskyrkan.

Konserten var en del i firandet av kungens 70-årsdag som pågår hela veckan.

Enligt polisen berodde detta på - förutom den ordinarie bevakningen runt kungens 70-årsfirande - att polisen var på plats för att rekognosera området då EuroClub kommer att byggas upp på Skeppsbron alldels intill slottet.

EuroClub är de organiserade fansens, pressens och artisternas officiella samlingsplats under Eurovison.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag