Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Säpo-tillslag mot två män – misstänks för olovlig kårverksamhet

Åklagaren förtegen efter Säpo-tillslag i veckan.
Misstankarna gäller flera års verksamhet på olika platser i Sverige, berättar Ekot.
Foto: SÄPO

I måndags slog Säpo till mot två män i Stockholmsområdet.

De misstänks för ”olovlig kårverksamhet”, alltså att delta i något som liknar en parallell militär eller polis.

Brotten ska ha ägt rum under fler års tid.

Det var i måndags som Säpo slog till och genomförde husrannsakningar i Stockholmspersoner.

Två misstänkta hämtades in till förhör. 

Och det handlar om ett mycket ovanligt brott: Olovlig kårverksamhet. En av männen har också delgivits misstanke om grovt bidragsbrott.

– Olovlig kårverksamhet är ju ett brott som ligger under brottsbalkens kapitel om ”högmålsbrott”, vilket är brottslighet mot det svenska statsskicket. Kårverksamhet handlar om att man bildar eller deltar i någon form av sammanslutning avsedd att verka militärt eller polisiärt, utan att ha tillstånd för det, säger Fredrik Hultgren-Friberg, presstalesperson hos Säkerhetspolisen.

Säpo: Misstro mot samhället

Brotten ska ha pågått sedan 2019, enligt SR.

Expressen har sökt kammaråklagare Henrik Olin vid Riksenheten för säkerhetsmål, som inte har velat gå in på detaljer om ärendet och om männen har koppling till någon politisk miljö.

De två misstänkta är män i 45- respektive 65-årsåldern och nekar till brott, enligt Ekot. De två männen är inte frihetsberövade. 

– Vad jag kan säga är att det inte har koppling till någon förestående risk, ett attentat eller något i den stilen, säger Henrik Olin till radion.

Säkerhetspolisen säger att de generellt i sina informationsflöden ser en breddning från direkta attentatshot, till ett bredare hot mot samhället.

– Där vi ser individer som uttrycker en misstro mot samhället och en vilja att på just olaglig väg, på sikt förändra det demokratiska statsskicket, säger Fredrik Hultgren-Friberg, presstalesperson hos Säkerhetspolisen.

Brottsstatistik 2022 från Brottsförebyggande rådet (Brå)

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.