Säpo stoppade två terrordåd mot Sverige

Publicerad

Militanta islamister ska ha legat bakom planeringen av två terrorattentat mot Sverige som avvärjts under de senaste åren.

Attentaten ska ha befunnit sig i "ett långt framskridet" skede när Säkerhetspolisen stoppade dem, skriver Aftonbladet.se.

Expressen berättade redan i juni om två terrorhot som avvärjts under det senaste året.

– Vi berättar inte detta för att skrämmas, utan för att folk ska veta vad som pågår och därmed hålla ögonen öppna och larma, sade Säpochefen Anders Thornberg i Expressens valstuga.

Aftonbladet skriver i dag att Säpo avvärjt två terrorattentat mot Sverige under de senaste åren.

Man kom de planerade attackerna på spåren genom egen spaning och underrättelseinhämtning. Attentaten planerades av våldsbejakande islamister bosatta i Sverige, mot mål här i landet, och planeringen befann sig i "ett långt framskridet" skede.

– Även om det inte nödvändigtvis handlade om självmordsbombningar, säger Anders Kassman till tidningen.

Attentatet 2010

Redan i juni skrev Expressen.se att Säpo avvärjt två terrorattentatsplaner i Sverige det senaste året.

– Jag kan inte prata om några fler detaljer, men jag tycker att man ska berätta så mycket som man kan, sade Säpochefen Anders Thornberg då.

Fredrik Milder, pressekreterare på Säpo, utvecklar resonemanget i dag.

– Vi har tidigare kunnat prata om attentatet mot Jyllandsposten. Men vi kan inte gå in djupare i vad de här två attentatshoten handlade om eller hur hotet såg ut, säger han.

I december 2010 utlöste Taimour Abdulwahab en bomb på Bryggargatan i centrala Stockholm. Attentatet kom som en chock för Säpo som inte hade haft någon spaning på honom.

Stor hotbild

Hotbilden mot Sverige är bland de högsta i Europa. Vårt militära engagemang i muslimska länder och Lars Vilks tecknade rondellhund anges som två av skälen.

– Det är ett resonemang om att Sverige under en tid figurerat som ett land som är utpekat. Exempelvis på grund av den truppnärvaro som har funnits i Afghanistan, upplevda kränkningar mot profeten Muhammed och antalet återvändande stridande som befunnit sig i islamistiska länder. Den stämpeln försvinner inte så lätt, säger Fredrik Milder.

Internationellt samarbete

Att motverka terrorhot är en av Säpos viktigaste arbetsuppgifter. Personer som blir inspirerade av våldsbejakande extremism agerar internationellt och därför samarbetar också Säpo med internationella myndigheter.

– Inte minst med de nordiska grannländerna. Vi har ibland ett dagligt samarbete med exempelvis den norska säkerhetstjänsten, säger Milder med avseende på att Norge i juli gick ut och varnade för att ett terrordåd kunde vara omedelbart förestående i landet.

– De här personerna döljer sin verksamhet, och avsikt, och vi har sett tidigare i Europa att det är ytterst svårt att upptäcka attentathot, fortsätter han.

Ingen har dömts

Enligt Säpo finns ett 80-tal våldsbejakande islamister som rest från Sverige för att ansluta sig till al-Qaidainspirerade grupper. Men troligtvis finns det även ett mörkertal.

– Det här är bekräftade fall och det finns fler. Troligtvis är det långt över hundra personer, säger Magnus Ranstorp, terrorforskare och chef på Centrum för asymmetriska hot- och terrorismstudier vid Försvarshögskolan.

Trots att Säpo har bekräftat att två terrorattentat avstyrts så har ingen person lagförts för brotten. Magnus Ranstorp menar att det troligtvis beror på att det är höga beviskrav för terrorbrott.

– Det är hela tiden en avvägning av hur långt man ska låta ett förestående dåd gå, och när man ska gripa in. Ofta måste man ingripa i ett så tidigt skede att bevisen inte är tillräckliga i en domstol. Det handlar då mer om att försöka förhindra ett attentat, och det är den viktigaste uppgiften, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag