Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Säpo stoppade Gustav Fridolins toppvärvning 

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Gustav Fridolin.
Foto: Lisa Mattisson

Säkerhetspolisen har stoppat en av utbildningsminister Gustav Fridolins topprekryteringar i regeringskansliet.

Expressen kan avslöja att MP-tjänstemannen, efter två dagars anställning hos Fridolin i regeringskansliet, pekades ut som en säkerhetsrisk av Säpo.

Bakgrunden är skulder hos kronofogden på över 188 000 kronor - varje månad har kronofogden gjort en utmätning på 10 000 kronor från tjänstemannens lön från Miljöpartiet.

"Jag är inte inblandad i några rekryteringar annat än när det kommer till chefer", skriver Fridolin i ett sms.  

Tjänstemannen har tidigare haft ett toppuppdrag inom Miljöpartiet och arbetade i valrörelsen nära de båda språkrören Gustav Fridolin och Åsa Romson.

Efter maktskiftet erbjöds den politiska tjänstemannen, som också har flera förtroendeuppdrag för Miljöpartiet, en ny topptjänst nära utbildningsminister Gustav Fridolin i regeringskansliet. Tjänstemannen hann också påbörja sitt uppdrag under oktober, visar handlingar som Expressen tagit del av.

Gustav Fridolins topprekrytering arbetade hos ministern i regeringskansliet i två dagar innan Säkerhetspolisen slog larm, bekräftar Miljöpartiets biträdande presschef Adam Bergsveen.

– Vi avbröt rekryteringen eftersom säkerhetskontrollen inte var klar. Tyvärr har vi inte haft tillräckligt med tid efter valet. Några av rekryteringarna har gått snabbare än processen, säger Adam Bergsveen till Expressen.

Har stora skulder

Enligt uppgifter till Expressen slog Säkerhetspolisen larm och avrådde från anställning i regeringskansliet när det upptäcktes att MP-tjänstemannen har stora skulder hos kronofogden. Det handlar om två statliga skulder, två studiemedelsavgifter och åtta enskilda mål, uppger kronofogden för Expressen.

Totalt har MP-tjänstemannen i dag skulder på 188 488 kronor, och det pågår sedan en tid löneutmätning med 9 997 kronor i månaden från arbetsgivaren: Miljöpartiet.

Förutom toppjobben och förtroendeuppdragen som politiker i Miljöpartiet har tjänstemannen också haft tunga uppdrag för flera andra organisationer och föreningar, och deltagit i politiska debatter och diskussioner. 

Enligt uppgifter till Expressen har tjänstemannen erbjudits och accepterat en ny tjänst för Miljöpartiet i riksdagen efter att Säkerhetspolisen stoppat anställningen i regeringskansliet. 

På frågan om varför tjänstemannen blev av med jobbet hos Gustav Fridolin svarar Miljöpartiets biträdande presschef Adam Bergsveen: 

- Ställningstagandet grundar sig på en sammantagen bedömning i samband med rekryteringen, inklusive de säkerhetsprövning som görs i samband med anställning inom regeringskansliet. 

Bergsveen bekräftar samtidigt att tjänstemannen erbjudits en annan, tidsbegränsad, anställning i partiet. 

- Det har varit en tråkig process det här.

Adam Bergsveen konstaterar samtidigt att tjänstemannens betalningsanmärkningar och skulder inte haft någon betydelse för partiet "då det inte påverkat XX förmåga att utföra sitt jobb". Tjänstemannen har, enligt Bergsveen, "gett en god förklaring till hur skulderna har uppkommit".

"Gör dumma saker"

Tidigare i veckan avslöjade Expressen.se att en annan politisk topptjänsteman i regeringskansliet, som handplockats till staben hos språkröret Åsa Romson, dömdes för narkotikasmuggling så sent som 2012.

Mannen hade tagits av tullen efter att ha beställt knarksvampar på internet.

I polisförhör förklarade tjänstemannen: 

- Man gör dumma saker när man är alkoholpåverkad.

Tjänstemannen arbetar i dag i regeringskansliet och av anställningsbeslutet, som Expressen.se tagit del av, står det uttryckligen att han har sin tjänst så länge Åsa Romson är statsråd.

I en sms-intervju för Expressen konstaterade Åsa Romson:

"Jag anser inte att man ska vara livstidsdömd för att man tidigare begått misstag. Det är viktigt att man tar sitt ansvar, vilket tjänstemannen gjort och han har tagit sitt straff och ångrat sin handling."

Enligt uppgift till Expressen har det faktum att en skuldsatt tjänsteman stoppats av Säkerhetspolisen samtidigt som knarksmugglaren godkändes väckt frågor internt inom MP. Flera inom partiet har ifrågasatt varför tjänstemannen stoppades.

Gustav Fridolin skriver i ett sms till Expressen.se. 

"Jag är inte inblandad i några rekryteringar annat än när det kommer till chefer. Det är information som jag inte har och inte ska ha. Det är sådant som ska skötas av de chefer som sköter rekryteringen. Jag får hänvisa till den rekryterande chefen i fråga." 

Säkerhetspolisen vill inte kommentera uppgifterna.

Miljöpartiets tuffa start i regeringen

GIFTFÄRGEN

Expressen avslöjade i början av oktober att Miljöpartiets språkrör Åsa Romson använt en förbjuden giftfärg för att bottenmåla sin husbåt.

I ett skriftligt uttalande tvingades hon be om ursäkt:

"Jag hade uppfattningen att den färg vi har målat med är den bästa möjliga utifrån miljö- och funktionskrav. Det har nu kommit uppgifter om att detta kan vara felaktigt. Om det är så är jag ledsen för det och ber om ursäkt. Jag kommer självklart alltid att välja det mest miljövänliga alternativet”

KNARKSVAMPARNA

I måndags avslöjade Expressen.se att en politisk topptjänsteman i Rosenbad, som handplockats till staben hos språkröret Åsa Romson, dömdes för knarksmuggling under 2012. Han togs av tullen efter att ha beställt knarksvampar på internet och dömdes senare av Stockholms tingsrätt till motsvarande två månaders fängelse.

ALICE BAH-INTERVJUN

Kulturminister Alice Bah Kuhnke hamnade i förra veckan i blåsväder efter en intervju i Sveriges radios P1 Morgon. Flera av frågorna som rörde hennes ansvarsområde avfärdades av ministern som "hypotetiska".

Alice Bah Kuhnke har också sågats av Tidningsutgivarna och Sveriges Tidskrifter.

- Hon hade ett ypperligt tillfälle att göra en mediepolitisk rivstart i och med dagens budgetproposition. Tyvärr tog hon den inte, sa till exempel TU:s vd Per Hultengård till Resumé efter regeringens budgetproposition.

KAPLAN-KRITIKEN

Bostads- och stadsutvecklingsminister Mehmet Kaplan anklagades i en debattartikel i Dagens Industri för två veckor sedan av Nalin Pekgul, tidigare ordförande för S-kvinnor, för att ha en "dold agenda" och stötta islamister.

Att ingen vågar ifrågasätta Mehmet Kaplan beror enligt Nalin Pekgul på rädslan att stämplas som islamofob.

"Det här är inget annat än ett svek mot de människor som i första hand drabbas av islamisternas intolerans och förtryck", skrev hon.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.