Gustav Fridolin. Foto: Lisa Mattisson
Gustav Fridolin. Foto: Lisa Mattisson

Säpo stoppade Gustav Fridolins toppvärvning 

Publicerad

Säkerhetspolisen har stoppat en av utbildningsminister Gustav Fridolins topprekryteringar i regeringskansliet.

Expressen kan avslöja att MP-tjänstemannen, efter två dagars anställning hos Fridolin i regeringskansliet, pekades ut som en säkerhetsrisk av Säpo.

Bakgrunden är skulder hos kronofogden på över 188 000 kronor - varje månad har kronofogden gjort en utmätning på 10 000 kronor från tjänstemannens lön från Miljöpartiet.

"Jag är inte inblandad i några rekryteringar annat än när det kommer till chefer", skriver Fridolin i ett sms.

Tjänstemannen har tidigare haft ett toppuppdrag inom Miljöpartiet och arbetade i valrörelsen nära de båda språkrören Gustav Fridolin och Åsa Romson.

Efter maktskiftet erbjöds den politiska tjänstemannen, som också har flera förtroendeuppdrag för Miljöpartiet, en ny topptjänst nära utbildningsminister Gustav Fridolin i regeringskansliet. Tjänstemannen hann också påbörja sitt uppdrag under oktober, visar handlingar som Expressen tagit del av.

Gustav Fridolins topprekrytering arbetade hos ministern i regeringskansliet i två dagar innan Säkerhetspolisen slog larm, bekräftar Miljöpartiets biträdande presschef Adam Bergsveen.

– Vi avbröt rekryteringen eftersom säkerhetskontrollen inte var klar. Tyvärr har vi inte haft tillräckligt med tid efter valet. Några av rekryteringarna har gått snabbare än processen, säger Adam Bergsveen till Expressen.

Har stora skulder

Enligt uppgifter till Expressen slog Säkerhetspolisen larm och avrådde från anställning i regeringskansliet när det upptäcktes att MP-tjänstemannen har stora skulder hos kronofogden. Det handlar om två statliga skulder, två studiemedelsavgifter och åtta enskilda mål, uppger kronofogden för Expressen.

Totalt har MP-tjänstemannen i dag skulder på 188 488 kronor, och det pågår sedan en tid löneutmätning med 9 997 kronor i månaden från arbetsgivaren: Miljöpartiet.

Förutom toppjobben och förtroendeuppdragen som politiker i Miljöpartiet har tjänstemannen också haft tunga uppdrag för flera andra organisationer och föreningar, och deltagit i politiska debatter och diskussioner.

Enligt uppgifter till Expressen har tjänstemannen erbjudits och accepterat en ny tjänst för Miljöpartiet i riksdagen efter att Säkerhetspolisen stoppat anställningen i regeringskansliet.

På frågan om varför tjänstemannen blev av med jobbet hos Gustav Fridolin svarar Miljöpartiets biträdande presschef Adam Bergsveen:

- Ställningstagandet grundar sig på en sammantagen bedömning i samband med rekryteringen, inklusive de säkerhetsprövning som görs i samband med anställning inom regeringskansliet.

Bergsveen bekräftar samtidigt att tjänstemannen erbjudits en annan, tidsbegränsad, anställning i partiet.

- Det har varit en tråkig process det här.

Adam Bergsveen konstaterar samtidigt att tjänstemannens betalningsanmärkningar och skulder inte haft någon betydelse för partiet "då det inte påverkat XX förmåga att utföra sitt jobb". Tjänstemannen har, enligt Bergsveen, "gett en god förklaring till hur skulderna har uppkommit".

"Gör dumma saker"

Tidigare i veckan avslöjade Expressen.se att en annan politisk topptjänsteman i regeringskansliet, som handplockats till staben hos språkröret Åsa Romson, dömdes för narkotikasmuggling så sent som 2012.

Mannen hade tagits av tullen efter att ha beställt knarksvampar på internet.

I polisförhör förklarade tjänstemannen:

- Man gör dumma saker när man är alkoholpåverkad.

Tjänstemannen arbetar i dag i regeringskansliet och av anställningsbeslutet, som Expressen.se tagit del av, står det uttryckligen att han har sin tjänst så länge Åsa Romson är statsråd.

I en sms-intervju för Expressen konstaterade Åsa Romson:

"Jag anser inte att man ska vara livstidsdömd för att man tidigare begått misstag. Det är viktigt att man tar sitt ansvar, vilket tjänstemannen gjort och han har tagit sitt straff och ångrat sin handling."

Enligt uppgift till Expressen har det faktum att en skuldsatt tjänsteman stoppats av Säkerhetspolisen samtidigt som knarksmugglaren godkändes väckt frågor internt inom MP. Flera inom partiet har ifrågasatt varför tjänstemannen stoppades.

Gustav Fridolin skriver i ett sms till Expressen.se.

"Jag är inte inblandad i några rekryteringar annat än när det kommer till chefer. Det är information som jag inte har och inte ska ha. Det är sådant som ska skötas av de chefer som sköter rekryteringen. Jag får hänvisa till den rekryterande chefen i fråga."

Säkerhetspolisen vill inte kommentera uppgifterna.

 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag