Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Säpo sprängde hemligt nätverk med ”MÖP:AR”

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Reservofficeren ingick i ett hemligt nätverk med militärt överintresserade personer och han nu åtalats för brott mot rikets säkerhet.
Bilden är tagen i ett annat sammanhang.
Foto: Lisa Mattisson/DN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Västmanlands tingsrätt.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

En reservofficer står inför rätta för brott mot rikets säkerhet och två personer har redan dömts till fängelsestraff, rapporterar Dagens Nyheter, DN

Detta efter att Säpo sprängt slutna nätverk med ”MÖP:AR”, militärt överintresserade personer. 

– Ja, jag var ju jättekorkad som var medlem i det forumet, säger den åtalade reservofficeren till DN. 

Hösten 2017 slog Säpo till mot ett flertal personer som utbytt information om militära anläggningar i olika, slutna internetforum, rapporterar DN. 

De hade lyckats kartlägga de hemliga nätverken genom en tråd på diskussionsforumet ”Flashback”. Där diskuterade militärt överintresserade bland annat bunkrar och telemaster och utbytte information. 

Ett 60-tal militärt överintresserade män ingick i nätverken, där kraven var att man skulle ha militär bakgrund eller kunna tillföra saker av intresse. Och informationen som utbyttes var i vissa fall ett hot mot rikets säkerhet, enligt de domar som redan fallit.  

Reservofficeren delade information om ”Zonen”

Två personer har redan dömts till fängelsestraff, på ett år vardera, och en tredje har åtalats och står nu inför rätta i Västmanlands tingsrätt, rapporterar DN. 

Fler utredningar pågår och ytterligare åtal är att vänta. 

Det rör sig om en reservofficer som anklagas för att ha delat information om ”Zonen”. Ett område i Örebrotrakten med bergrum där Sveriges politiska och militära ledning ska uppehålla sig i händelse av krig, rapporterar tidningen. 

– Gärningarna är att betrakta som grova eftersom de hemliga uppgifterna rört förhållanden av stor betydelse för rikets försvar, säger kammaråklagare Mats Ljungqvist vid Riksenheten för säkerhetsmål, under sitt inledningsanförande i Västmanlands tingsrätt, rapporterar DN

Reservofficeren: ”Jag fick ju uppgifter från Lantmäteriet”

Reservofficeren försvaras av advokat Amanda Hikes som menar att uppgifterna som hennes klient delat med sig av inte är hemliga. 

– Uppgifterna har heller inte rört förhållanden av stor betydelse för rikets försvar, och den åtalade har inte haft något uppsåt, säger hon under rättegången, rapporterar DN. 

Innan rättegången i Västmanlands tingsrätt talar DN med reservofficeren som beskriver sig som en ”underordnad medlem”. 

– Ja, jag var ju jättekorkad som var medlem i det forumet. Samtidigt hade jag uppfattningen att det inte var hemligt. Jag fick ju uppgifter från Lantmäteriet, säger han till tidningen. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.