Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Säpo skickade hem misstänkt iransk mördare

När en kurdisk flykting mördats i Nynäshamn 1990 tipsades Säpo om att en iransk underrättelseagent kunde vara den skyldige. Polisen i Nynäshamn fick aldrig veta något och Säpo skickade den utpekade ut ur landet utan att Nynäshamnspolisen fått en chans att höra honom.
Det gjordes för att Säpo fruktade vedergällning från Iran om agenter skulle överlämnas till det svenska rättsväsendet, enligt uppgifter till journalisten Oscar Hedin vid Sveriges Televisions program Uppdrag granskning. Mordet begicks den 1 april 1990 i en lägenhet i Nynäshamn och är fortfarande ouppklarat. Den mördade mannen hade tidigare ingått i den kurdiska gerillan i Iran och satt fängslad i Iran innan han kom som flykting till Sverige. Dagen efter fick taxichauffören Weine Österberg en körning från Nynäshamn till Arlanda. Passageraren hoppade dock av i Stockholm och försvann. - Det var en märklig körning, säger Weine Österberg i programme t. Stöd för teorin Han kontaktades senare av Säpo som visade upp en pärm med foton. Där fanns också den mystiske passageraren med. Det visade sig vara en iransk underrättelseofficer vid namn Taslimi. - De hade tydligen namnet, men det fick vi aldrig reda på, säger förre kriminalpolisen Arne Nilsson, som arbetade med mordutredningen innan han pensionerades från polisen i Nynäshamn. Arne Nilsson berättar även för TT att han visste att Säpo intresserade sig för fallet, men inte exakt varför. I programmet framträder bland andra en iransk flykting som säger att han pressats att samarbeta med Taslimi. Hans utsago ger stöd för tesen att Taslimi och Iran låg bakom dådet. Kom tillbaka Förra året gjorde Oscar Hedin ett program som även det sändes i SVT. Där utpekades Taslimi som ansvarig för kartläggning av iranska kurder i Sverige och även som inblandad i två attentat med dödlig utgång. Det ena gällde en kvinna från Iran som dödades av en brevbomb i Västerås 1990 och det andra en iransk exilpolitiker i Stockholm som även han utsattes för en brevbomb. Han skadades svårt och avled två år senare. Två år efter mordet i Nynäshamn upptäckte Säpo att Taslimi befann sig i Sverige igen, men han skickades då bara ut ur landet. Säpo har inte velat ge några kommentarer till sitt agerande. Oscar Hedins källor, med insyn i Säpos agerande, säger att man från Säpos sida fruktade hämndaktioner liknande dem som drabbade Frankrike. Där greps en man efter ett attentat mot en iransk före detta premiärminister, vilket följdes av en rad bombdåd i Paris under 1986 och 1987. Uppdrag granskning sänds i SVT på tisdagskvällen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.