Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Säpo säger nej till EU-terroråklagare

Charlotte von Essen är biträdande chef för Säkerhetspolisen. Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Säpo säger nej till en europeisk åklagarmyndighet mot terrorism. Foto: SÄPO
Enligt Säpo kommer terroråklagare riskera att försvåra terrorbekämpningen. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Foto: NOELLA JOHANSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Säpo säger nej till en europeisk åklagarmyndighet med uppgift att arbeta mot terrorism.

Det eftersom terroråklagare riskerar att försvåra terrorbekämpningen, rapporterar Sveriges Radio.

EU-kommissionens ordförande, Jean-Claude Juncker, har önskat en europeisk åklagarmyndighet med uppgift att arbeta mot terrorism.

Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna driver frågan inför EU-valet nu i maj.

– Eftersom vi vet att flera terrorister har kopplingar till flera länder samtidigt, att vi kan få bättre utredningar så vi kan undvika fler terrordåd, säger Tomas Tobé, Moderaternas toppnamn inför EU-valet.

Men svenska Säkerhetspolisen, Säpo, säger nej, rapporterar Sveriges Radio.

– Det finns risk att verksamheten för att bekämpa terrorism försvåras, säger Charlotte von Essen, biträdande chef för Säkerhetspolisen till radiokanalen.

Ny myndighet nästa år

Redan nu står det klart att den nya europeiska åklagarmyndigheten, EPPO, sjösätts till nästa år. Den planeras dock fokusera på att bekämpa bedrägerier inom unionen.

Från bland annat Jean-Claude Juncker har viljan varit att utvidga ansvaret och ge myndigheten möjlighet att starta utredningar och väcka åtal i terroristmål.

Förslaget skulle även innebära att åklagarmyndigheten ges rätten att begära in underrättelseinformation från EU-länderna, uppger Sveriges Radio.

Men även där ser Säpo-chefen risker.

– Är det så att vi inte äger informationen själva utan att någon kan tala om för oss att lämna ut den, då riskerar samverkan att försvåras och att vi tillslut inte får information från andra partners, säger Charlotte von Essen till Sveriges Radio.

Hittills har inga EU-länder nappat på förslaget.