Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Säpo: Saddams kusin är ett hot mot Sverige

Saddam Husseins kusin lever i hemlighet i Sverige.
En kusin till Iraks exdiktator Saddam Hussein lever sedan två år i hemlighet med sin familj i Sverige.
Hemliga dokument Expressen tagit del av visar att säpo vid flera tillfällen påtalat att mannen är en säkerhetsrisk.
Men trots två avvisningsbeslut är kusinen kvar i landet
- och staten bekostar hans hyra och uppehälle.
Ärendet har nu blivit en fråga för regeringen. Expressen avslöjade i augusti 2004 att Saddam Husseins kusin flytt till Sverige och sökt asyl i landet. Men kusinen, som var general i Iraks flygvapen, fick avslag på sin asylansökan både från migrationsverket och av utlänningsnämnden.

Bor i Stockholm

Ett tungt vägande skäl för att neka honom att stanna i Sverige var att säkerhetspolisen anser att han utgör en säkerhetsrisk. Men trots varningarna från säpo har avvisningsbeslutet inte verkställts. Generalen lever, enligt hemligstämplade dokument som Expressen tagit del av, med sin familj i en lägenhet i Stockholmsområdet. Och staten betalar fortfarande för deras uppehälle och hyra.

Vädjar till regeringen

Kusinen, som är i 50-årsåldern, är fast besluten att stanna i Sverige. Nu vädjar han via sitt juridiska ombud Kati Lo Forte till regeringen om hjälp. Kati Lo Forte vill inte säga någonting om ärendet. Men hon skriver till regeringen att generalen "känner välgrundad fruktan för förföljelse på grund av sin politiska uppfattning och tillhörighet till en viss samhällsgrupp". Enligt irakiska källor tillhör mannen Saddams innersta krets och levde ett liv i lyx under exdiktatorns år vid makten.

Släkten förföljs

I de hemliga dokumenten hävdar generalen att flera av hans anhöriga dödats eller torterats i Irak. Han säger att en brorson kidnappats och torterats samt att en kusin blivit "styckad och återsänd till familjen i en plastpåse". Svensk polis misstänker dessutom att generalen kan ha begått krigsförbrytelser i Irak. Kati Lo Forte menar dock att mannen inte har begått sådana brott och han "riskerar att inte lagföras på ett enligt mänskliga rättigheter korrekt sätt" om han skickas tillbaka.

Beslut i sommar

Regeringens beslut i ärendet väntas inom de närmaste månaderna. - Någon gång under sommaren bör vi ha fattat ett beslut, säger Mikael Norberg som handlägger den irakiske generalens ärende på utrikesdepartementet.