Säpo: Ryska agenter arbetar aktivt i Sverige

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Säpos chefsanalytiker Wilhelm Unge säger till DN att ryska hemliga agenter deltagit i olika sammanhang för att påverka opinionen.
Foto: Cornelia Nordström
Säpo säger till Expressen att uttalandet till DN gjordes i samband med att Säpos årsbok presenterades i mitten av mars.
Foto: SÄPO
Vladimir Putin.
Foto: Sergei Karpukhin / Pool / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN

MOSKVA. På bara några dagar har Ryssland hamnat på kollisionskurs med flera länder.

Nu uppger Säpo att hemliga ryska agenter på svensk mark arbetar emot det svenska värdlandsavtalet med Nato.

En av Putins agenter ska ha närvarat på en Nato-konferens i Sverige, enligt Dagens Nyheter.

När Sverige 2014 slöt ett värdlandsavtal med Nato så var det ett av regeringen Reinfeldts sista drag. Först nu, den 25 maj, ska riksdagen fatta ett beslut. Men med bara några veckor kvar uppger Säkerhetspolisen att hemliga ryska agenter aktivt motarbetar Natoavtalet på svensk mark, rapporterar Dagens Nyheter.

Wilhelm Unge, chefsanalytiker på Säpos kontraspionage, säger att ryska agenter aktivt drivit en linje mot avtalet.

– Åtminstone på en sådan konferens deltog en deltagare som vi kan koppla till den ryska underrättelsetjänsten, säger Wilhelm Unge till DN.

Avtalet är ett tydlig närmande. Det innebär att det blir lättare för Natoförband att öva i Sverige och lättare för Sverige att ge eller ta emot hjälp från Nato vid kriser.

Förslaget från regeringen är att riksdagen godkänner de lagändringar som avtalet kräver. Förra regeringens beslut togs till stor del i smyg och det är därför debatten först senare blossat upp. Men avtalet är omtvistat och Sverigedemokraterna vill nu som Vänsterpartiet säga upp det.

"Räcker med lite påverkan"

Säpos uppgift följer flera uttalanden från ryskt håll emot att Sverige närmar sig Nato. Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov varnade tidigare i veckan, även han i DN, för militära åtgärder om Sverige går med vilket har mött skarpa svenska reaktioner.

Enligt Martin Kragh, chef för Rysslandsprogrammet vid Utrikespolitiska institutet, vill Ryssland påverka Natodebatten, förmodligen genom att rikta sig mot politiker som står och väger.

– Egentligen räcker det med att man lyckas påverka lite grann. Det kan i sin tur fälla hela avgörandet om det svenska Natomedlemskapet.

Men det är inte bara Sverige som Ryssland politiskt krockat med under de senaste dagarna.

Ett ryskt jaktplan tog sig i fredags inom tio meter av ett amerikanskt spaningsplan, enligt CNN. Det amerikanska planet var på rutinuppdrag i internationellt luftrum, enligt USA som anklagar de ryska planet för att ha agerat ”osäkert och oprofessionellt”. Det amerikanska planet ska, i alla fall enligt Ryssland, ha haft sin identifierande transponder avstängd, något ryskt stridsflyg har kritiserats för.

"Våra kulturer är annorlunda"

Även de redan spända relationerna mellan Polen och Ryssland fick sig i helgen en törn. Polen har stoppat ryska mc-gäng på väg mot Berlin från att resa in i landet, enligt BBC. Det handlar bland annat om nationalistiska Nattvargarna. Ryska UD har svarat med att kalla upp Polens ambassadör.

Relationerna mellan regeringar i Ryssland och västländer är allt frostigare. De flesta ryssar anser också antingen ”definitivt” eller ”förmodligen” att väst bedriver en fientlig politik mot Ryssland, enligt en opinionsundersökning i höstas från ansedda Levada. En annan undersökning pekade också på en utbredd negativ syn på ”västlig livsstil”.

Även unga välutbildade som generellt är mer positiva till väst beskriver ett avstånd.

– Jag tror att det kan bli så för att våra kulturer ändå är väldigt annorlunda, och att det därför ibland uppstår missförstånd, säger 20-åriga studenten Natalja på lördagspromenad på Röda torget.

Rysslands konflikter de senaste dagarna

Sverige

Relationerna är allt mer frostiga. Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov varnade i veckan för ”påföljder” om Sverige ansluter sig till försvarsalliansen Nato, något många tolkat som ett hot. Men enligt Säpo ska Ryssland inte bara ha försökt påverka svensk opinion öppet utan också via hemliga agenter.

Baltikum

Baltiska länderna har uttryckt oro för Rysslands agerande. Men i DN-intervjun säger ryske utrikesministern att de inte visat ”någon tacksamhet” för att de fick ”gå i fred” efter Sovjets kollaps. De tre länderna ockuperades och blev del i Sovjetunionen 1940.

Polen

Relationen mellan Polen och Ryssland är spänd, Polen har bland annat kritiserat Rysslands inblandning i Ukrainakriget hårt. Polen har anklagat Ryssland för ”avsiktliga provokationer” som mc-tåg medan Ryssland klagat på att Polen rivit flera minnesmärken till Röda armén.

USA

Efter ett försök att 2009 ”starta om” förhållandet mellan USA och Ryssland har förhållandet snabbt försämrats igen. Det är främst kriget i Ukraina, oenighet om Nato och kriget i Syrien som under de senaste åren sett de två länderna på motsatta sidor.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.