Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Säpo-kvinna åtalas för olaglig slagning åt sitt ex

Enligt åtalet har Säpo-kvinnan ”olovligen berett sig tillgång till uppgift som är avsedd för databehandling genom göra en slagning i Säkerhetspolisens system."
Foto: Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN

En Säpo-kvinna åtalas nu för dataintrång efter att ha gjort en slagning på en person som hon hade en kärleksrelation med.

Kvinnan är numera närstående till en av Sveriges mest kända politiker.

Kvinnan jobbar som civilanställd på Säkerhetspolisen och har en nyckelroll med tillgång till hemliga register i den brottsbekämpande verksamheten. Det är register som omfattas av sträng sekretess och bara får användas i tjänstesyfte.

Hon har numera en relation med en av Sveriges mest kända politiker. Veckorna efter valet 2022 anmäldes hon till polisens avdelning för Särskilda utredningar och en förundersökning startades av chefsåklagare Nicklas Englund vid Särskilda åklagarkammaren.

Anmäldes efter valet

Anmälan handlade om ett dataintrång – en olovlig slagning i Säpos register – som kvinnan ska ha gjort sig skyldig till i april 2018.

– Jag har reflekterat över varför det inte anmälts tidigare men kommit fram till att det inte handlar om något brottsligt, säger chefsåklagare Englund.

Vid tidpunkten för slagningen hade Säpo-kvinnan ingen känd relation med politikern.

Polisutredningen handlar om en Säpo-man som hon hade en relation med.

Hade en kärleksrelation

Enligt åtalet har Säpo-kvinnan ”olovligen berett sig tillgång till uppgift som är avsedd för databehandling genom göra en slagning i Säkerhetspolisens system RKBAS (registerkontrolldatabasen), vilket system används i Säkerhetspolisens brottsbekämpande verksamhet, avseende en person med vilken hon hade ett parförhållande eller i vart fall en kärleksrelation.”

Enligt åtalet för dataintrång var det ett brott ”på grund av jäv hos henne olovligen vidtagen åtgärd i Säkerhetspolisens brottsbekämpande verksamhet”. 

Hon säger själv i polisförhör att hon gjorde slagningen på uppdrag av sin Säpo-mannen själv – och menar därför att hon inte gjort sig skyldig till ett brott.

Ex-mannen har varit misstänkt för anstiftan till brottet men friats av åklagaren.

Kvinnan kommer nu att ställas inför rätta i Solna tingsrätt och åklagaren kommer att kräva att hon döms till ett bötesstraff.


RÄTTELSE: I en tidigare version av den här texten stod att det handlade om två Säpo-män som kvinnan haft relationer med. Rätt är att det handlar om en Säpo-man hon haft relation med.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.