Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Säpo kartlade unge Kamprad: "Aktiv nazist"

Ingvar Kamprad.Foto: Fredrik Sjöshult
Den svenska säkerhetstjänsten upprättade en personakt om Ingvar Kamprad som 17-årig aktiv nazist.
Detta och ytterligare fakta om Kamprads nazistkopplingar avslöjas i boken "Och i Wienerwald står träden kvar" av SVT:s Elisabeth Åsbrink.
- Det är märkligt att Ingvar Kamprad inte själv har kommit fram med de här uppgifterna, säger Elisabeth Åsbrink till SVT:s Aktuellt.
Att Ingvar Kamprad hade ett förflutet som nazistsympatisör är inget nytt, men att säkerhetspolisen upprättade en egen akt på honom som nazist var däremot inte känt.
Detta avslöjas i SVT-reportern Elisabeths Åsbrinks bok "Och i Wienerwald står träden kvar".
Boken skildrar den unge Otto Ullmann från Wien som kom till Sverige med en transport judiska barn - som skulle hjälpas undan nazisterna med Svenska kyrkans hjälp.

Aktiv nazist

Otto kom så småningom till familjen Kamprads gård i Elmtaryd i Småland och blev vän med Ingvar Kamprad som då var en aktiv nazist i SSS, Svensk socialistisk samling ("Lindholmarna").
Det är i detta sammanhang som Elisabeth Åsbrink upptäcker nya och tidigare inte kända nazistkopplingar om Kamprad.
I boken framkommer bland annat att Kamprads förhållande till nysvenskarnas ledare Per Engdahl inte var någon tillfällig tonårsförvirring. Förhållandet ska enligt boken ha fortsatt långt efter världskrigets slut.

Särskild akt

Åsbrink avslöjar också att Säpos företrädare Allmänna Säkerhetstjänsten upprättade en särkild akt över Ingvar Kamprad under rubriken, Nazist.
- Det är märkligt att Ingvar Kamprad inte själv har kommit fram med de här uppgifterna. Han har ju sagt att han vill berätta att han vill be om ursäkt, säger Elisabeth Åsbrink till SVT:s Aktuellt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.