Ingvar Kamprad. Foto: Fredrik Sjöshult
Ingvar Kamprad. Foto: Fredrik Sjöshult

Säpo kartlade unge Kamprad: "Aktiv nazist"

Publicerad
Uppdaterad
Den svenska säkerhetstjänsten upprättade en personakt om Ingvar Kamprad som 17-årig aktiv nazist.
Detta och ytterligare fakta om Kamprads nazistkopplingar avslöjas i boken "Och i Wienerwald står träden kvar" av SVT:s Elisabeth Åsbrink.
- Det är märkligt att Ingvar Kamprad inte själv har kommit fram med de här uppgifterna, säger Elisabeth Åsbrink till SVT:s Aktuellt.
Att Ingvar Kamprad hade ett förflutet som nazistsympatisör är inget nytt, men att säkerhetspolisen upprättade en egen akt på honom som nazist var däremot inte känt.
Detta avslöjas i SVT-reportern Elisabeths Åsbrinks bok "Och i Wienerwald står träden kvar".
Boken skildrar den unge Otto Ullmann från Wien som kom till Sverige med en transport judiska barn - som skulle hjälpas undan nazisterna med Svenska kyrkans hjälp.

Aktiv nazist

Otto kom så småningom till familjen Kamprads gård i Elmtaryd i Småland och blev vän med Ingvar Kamprad som då var en aktiv nazist i SSS, Svensk socialistisk samling ("Lindholmarna").
Det är i detta sammanhang som Elisabeth Åsbrink upptäcker nya och tidigare inte kända nazistkopplingar om Kamprad.
I boken framkommer bland annat att Kamprads förhållande till nysvenskarnas ledare Per Engdahl inte var någon tillfällig tonårsförvirring. Förhållandet ska enligt boken ha fortsatt långt efter världskrigets slut.

Särskild akt

Åsbrink avslöjar också att Säpos företrädare Allmänna Säkerhetstjänsten upprättade en särkild akt över Ingvar Kamprad under rubriken, Nazist.
- Det är märkligt att Ingvar Kamprad inte själv har kommit fram med de här uppgifterna. Han har ju sagt att han vill berätta att han vill be om ursäkt, säger Elisabeth Åsbrink till SVT:s Aktuellt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag