Säpo kände inte till USA:s övervakning

Publicerad
Säpo kände inte till USA:s övervakning i Sverige. De kontaktade den amerikanska ambassaden när nyheten om avslöjades i Norge.
Nu pågår arbetet med att reda ut om lagar har brutits.
- Det är alldeles för tidigt att säga om det överhuvud taget handlar om olovlig övervakning, säger Åsa Hedin, informationschef på Säpo.
Säkerhetspolisen, Säpo, har haft löpande kontakt med den amerikansk ambassaden de senaste dagarna.
Informationschefen, Åsa Hedin, bekräftar att de har bedrivit spaningsverksamhet mot svenska medborgare.

"Olika typer av spaning"

- Det handlar om olika typer av spaningsåtgärder i syfte att skydda den amerikanska ambassaden och andra platser i Stockholm där den amerikanska ambassaden har verksamhet, säger hon.
Säpo hävdar att de inte kände till att USA övervakat svenska medborgare innan norsk medierna avslöjade vad som hände där. I fredags tog Säpo kontakt med den amerikanska ambassaden.
- Vi har följt medierapporteringen och skapat oss en bild av händelseförloppet och vi har fått det bekräftat att den här typen av verksamheter har funnits i Sverige också.

Hjälper åklagare

Säpo hjälper nu åklagaren att utreda vad som hänt - och om verksamheten har varit laglig eller olaglig.
- Underrättelseverksamhet är inte olaglig utan enbart om de försöker komma åt hemliga uppgifter, säger Hedin.
Hon vill inte spekulera i vilka uppgifter som skulle kunna vara hemliga eller inte. Inte heller vilka personer som har utfört övervakningen.
Och det är möjligt att övervakningen fortsätter under tiden som utredningen pågår.
- Vilka skyddsåtgärder som den amerikanska ambassaden tar får du fråga dem om, säger Säpos informationschef Åsa Hedin till Expressen.se.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag