Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Säpo informerar lärare om Islamiska staten

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Säkerhetspolisen informerade nyligen lärare och rektorer i Umeå om extremiströrelsen Islamiska staten (IS) och radikalisering bland unga.

Ett par hundra lärare deltog i informationsmötet. En av dem säger till SR Ekot det framgick att Säpo vill att lärarna ska vara polisens ögon och öron bland ungdomarna. Men Säpos pressinformatör Fredrik Milder förnekar att syftet skulle vara att förmå lärare att rapportera sådant de hört från eleverna.

– Det finns absolut ingen återrapporteringsskyldighet på det sättet. Man får ha vilka åsikter som helst, säger Fredrik Milder till Ekot.

Syftet är i stället att sprida kunskap till lärare och rektorer, säger han. Säpo vill inte uppge om liknande informationsmöten hållits eller planerats på flera platser i landet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.