Säpo: Hot och våld mot sd ökar

Publicerad
Uppdaterad
Hot och våld mot sverigedemokrater har ökat sedan partiet gick starkt framåt i riksdagsvalet 2006, enligt Säpo.
- Sverigedemokraterna är det parti som under det senaste året varit i särklass mest utsatt – de är en prioriterad måltavla för de autonoma grupperna, säger Karin Lönnheden, chefsanalytiker på Säkerhetspolisen (Säpo).
Inom loppet av en vecka har fyra aktioner mot enskilda sverigedemokrater ägt rum. Tre har misshandlats och en fått sin fasad nedklottrad med förtäckta hot. I flera fall misstänks nätverket Antifascistisk aktion (AFA) ligga bakom dåden.
De autonoma grupperna har ändrat strategi, enligt Säpo.
- I deras ögon kan man få ett tydligare resultat om man agerar mot enskilda personer. Vi ser väldigt tydligt att man gått från stora demonstrationer till mindre aktioner, säger Karin Lönnheden.

Har hotats

Martin Kinnunen, förbundsordförande för Sverigedemokratisk ungdom, tror att en vänsterextrem grupp ligger bakom onsdagens händelse då hans sambo överfölls i hemmet. Tre veckor tidigare, den 27 juli, fick han ett mejl som innehöll förtäckta hot. Avsändaren skriver bland annat att Kinnunen ska "hälsa AFA" när dessa hälsar på honom. I mejlet anges också hans hemadress liksom en beskrivning av huset. "Om du tycker det blir för jobbigt, så kan du alltid lämna dina politiska uppdrag, det finns alltid en möjlighet till detta", skriver avsändaren.
Kinnunens sambo har tagit mycket illa vid sig av händelsen.
- Jag kan inte äta och jag kan inte sova. Det känns som att jag ska bryta ihop hela tiden, säger hon.

Säpo inte inkopplat

Karin Lönnheden vill inte spekulera i om överfallet har politiska förtecken eller vem som kan tänkas ligga bakom.
- Det finns åtminstone två grupper som tidigare tagit på sig ansvaret för aktioner mot Sverigedemokraterna. Det är Antifascistisk aktion och Revolutionära fronten, säger hon.
Färre än hundra personer tillhör den mest militanta kärnan i de vänsterextrema grupperna, enligt Säpo. Det rör sig om personer som är redo att bruka våld mot sina meningsmotståndare.
- Jag vill inte spekulera i huruvida det här fallet har koppling till den autonoma miljön. Men de grupperna har tidigare agerat mot politiska motståndare med skadegörelse och sökt upp dem i deras bostad.
Säpo är inte formellt inkopplade i utredningen.
- Om det skulle utveckla sig så att det är frågan om politiskt våld eller hot om politiskt våld så kommer vi att bidra med våra expertkunskaper som vi har om de här kretsarna, säger myndighetens informationsdirektör Anders Thornberg.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag