Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Säpo hittade okänt Palme-material - i fjol"

Polhemsgatan 30. Här vägg i vägg med Rikspolisstyrelsen hade Säpo sina lokaler fram till förra hösten. Då, i flytten, hittades en hel kartong med Palmeutredningsmaterial - trots att Säpo bedyrat att alla handlingar lämnades över redan 1989.
Foto: Tommy Pedersen
"Min uppfattning är att vi har lämnat över allt vi har", sa Säpochefen Anders Thornberg så sent som i februari.
Foto: Sven Lindwall
I februari, medverkade Säpochefen Anders Thornberg i programmet "Veckans Brott" i SVT och bedyrade att Säpo inte har något eget Palmematerial.
De glömda - eller gömda - Palmelådorna upptäcktes några månader före förhören med Säpos Walter Kegö och Jan-Henrik Barrling, som arbetade med PKK-spåret och buggningen.
Jan-Henrik Barrling.
Foto: Mikael Sjöberg
Olof Palme sköts till döds den 28 februari 1986. Mordet har fortfarande inte lösts.
Foto: Göran Ärnbäck

"Vi lämnade över allt 1989".

Det är Säpos besked om sin roll i Palmeutredningen.

Men Expressen kan avslöja att ett större material - minst en hel kartong - först för ett år sedan lämnades till Palmegruppen.

Expressen har de senaste dagarna avslöjat nya turer kring den så kallade diplomatbuggningen.

De tidigare Säpomedarbetarna Walter Kegö och Jan-Henrik Barrling har till regeringen begärt att få hävd sekretess och grönt ljus att berätta allt de vet för Palmegruppen.

Materialet saknas

Men var det känsliga buggningsmaterialet finns i dag, och vilken information som förts vidare till Palmegruppen, är det ingen som vet eller vill berätta.

Tidigare i år, i februari, medverkade Säpochefen Anders Thornberg i tv-programmet "Veckans Brott" i SVT.

Han bedyrade då att Säpo inte håller något material för sig självt, alla handlingar kring mordet på Olof Palme har lämnats över till Palmegruppen på Rikskriminalpolisen.

- 1989, när Säpo omorganiserades, lämnade vi över allt material till Rikskriminalpolisen, sa han i programmet.

Thornberg sade också att Säpo inte vet mer än vad de rapporterat till Palmegruppen.

- Nej, min uppfattning är att vi har lämnat över allt vi har. Sen kan det finnas någon enskild medarbetare som vet något som den inte har sagt.

PKK-kartong hittades

Men nu kan Expressen avslöja att minst en hel kartong med Säpos Palmematerial hittades i samband med Säkerhetspolisens flytt från Kungsholmen i Stockholm till Solna förra hösten.

Materialet ska bland annat innehålla Säpohandlingar kring det så kallade PKK-spåret. Handlingarnas existens blev känd i samband med att de tidigare Säpomedarbetarna Walter Kegö och Jan-Henrik Barrling, som arbetade med PKK-spåret, förhördes av Palmegruppen tidigare i år.

Säpomännen hördes

- Jag kan bekräfta att vi blev kallade till förhöret just för att den här kartongen med Säpo-material, eller om det var flera kartonger, upphittats och lämnats över till Palmegruppen. Vi blev kontaktade eftersom vi arbetat med PKK-spåret. Det är vad Palmegruppen sagt till oss, säger Walter Kegö.

Palmegruppen vill inte kommentera uppgifterna.

- Jag lämnar ingen kommentar till det, säger Hans Melander, chef för Palmegruppen.

"Ingen information"

Det är oklart om kartongerna hittats i Säpos lokaler, eller om de funnits i andra delar av polishuset på Kungsholmen, där även Rikskriminalpolisen huserar.

Säpos presstalesman Fredrik Milder:

- Jag har ingen information om det, utan all dokumentation kring Palme-mordet finns hos Palme-utredningen. Vi har överlämnat allt material kring Palme-mordet och vi fortsätter att lämna över material löpande, vi lämnar ju exempelvis löpande över inkommande tips.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.