Polhemsgatan 30. Här vägg i vägg med Rikspolisstyrelsen hade Säpo sina lokaler fram till förra hösten. Då, i flytten, hittades en hel kartong med Palmeutredningsmaterial - trots att Säpo bedyrat att alla handlingar lämnades över redan 1989. Foto: Tommy PedersenPolhemsgatan 30. Här vägg i vägg med Rikspolisstyrelsen hade Säpo sina lokaler fram till förra hösten. Då, i flytten, hittades en hel kartong med Palmeutredningsmaterial - trots att Säpo bedyrat att alla handlingar lämnades över redan 1989. Foto: Tommy Pedersen
Polhemsgatan 30. Här vägg i vägg med Rikspolisstyrelsen hade Säpo sina lokaler fram till förra hösten. Då, i flytten, hittades en hel kartong med Palmeutredningsmaterial - trots att Säpo bedyrat att alla handlingar lämnades över redan 1989. Foto: Tommy Pedersen
"Min uppfattning är att vi har lämnat över allt vi har", sa Säpochefen Anders Thornberg så sent som i februari. Foto: Sven Lindwall"Min uppfattning är att vi har lämnat över allt vi har", sa Säpochefen Anders Thornberg så sent som i februari. Foto: Sven Lindwall
"Min uppfattning är att vi har lämnat över allt vi har", sa Säpochefen Anders Thornberg så sent som i februari. Foto: Sven Lindwall
I februari, medverkade Säpochefen Anders Thornberg i programmet "Veckans Brott" i SVT och bedyrade att Säpo inte har något eget Palmematerial.I februari, medverkade Säpochefen Anders Thornberg i programmet "Veckans Brott" i SVT och bedyrade att Säpo inte har något eget Palmematerial.
 I februari, medverkade Säpochefen Anders Thornberg i programmet "Veckans Brott" i SVT och bedyrade att Säpo inte har något eget Palmematerial.
De glömda - eller gömda - Palmelådorna upptäcktes några månader före förhören med Säpos Walter Kegö och Jan-Henrik Barrling, som arbetade med PKK-spåret och buggningen.De glömda - eller gömda - Palmelådorna upptäcktes några månader före förhören med Säpos Walter Kegö och Jan-Henrik Barrling, som arbetade med PKK-spåret och buggningen.
De glömda - eller gömda - Palmelådorna upptäcktes några månader före förhören med Säpos Walter Kegö och Jan-Henrik Barrling, som arbetade med PKK-spåret och buggningen.
Jan-Henrik Barrling. Foto: Mikael SjöbergJan-Henrik Barrling. Foto: Mikael Sjöberg
Jan-Henrik Barrling. Foto: Mikael Sjöberg
Olof Palme sköts till döds den 28 februari 1986. Mordet har fortfarande inte lösts. Foto: Göran ÄrnbäckOlof Palme sköts till döds den 28 februari 1986. Mordet har fortfarande inte lösts. Foto: Göran Ärnbäck
Olof Palme sköts till döds den 28 februari 1986. Mordet har fortfarande inte lösts. Foto: Göran Ärnbäck

"Säpo hittade okänt Palme-material - i fjol"

Publicerad

"Vi lämnade över allt 1989".

Det är Säpos besked om sin roll i Palmeutredningen.

Men Expressen kan avslöja att ett större material - minst en hel kartong - först för ett år sedan lämnades till Palmegruppen.

Expressen har de senaste dagarna avslöjat nya turer kring den så kallade diplomatbuggningen.

De tidigare Säpomedarbetarna Walter Kegö och Jan-Henrik Barrling har till regeringen begärt att få hävd sekretess och grönt ljus att berätta allt de vet för Palmegruppen.

Materialet saknas

Men var det känsliga buggningsmaterialet finns i dag, och vilken information som förts vidare till Palmegruppen, är det ingen som vet eller vill berätta.

Tidigare i år, i februari, medverkade Säpochefen Anders Thornberg i tv-programmet "Veckans Brott" i SVT.

Han bedyrade då att Säpo inte håller något material för sig självt, alla handlingar kring mordet på Olof Palme har lämnats över till Palmegruppen på Rikskriminalpolisen.

- 1989, när Säpo omorganiserades, lämnade vi över allt material till Rikskriminalpolisen, sa han i programmet.

Thornberg sade också att Säpo inte vet mer än vad de rapporterat till Palmegruppen.

- Nej, min uppfattning är att vi har lämnat över allt vi har. Sen kan det finnas någon enskild medarbetare som vet något som den inte har sagt.

PKK-kartong hittades

Men nu kan Expressen avslöja att minst en hel kartong med Säpos Palmematerial hittades i samband med Säkerhetspolisens flytt från Kungsholmen i Stockholm till Solna förra hösten.

Materialet ska bland annat innehålla Säpohandlingar kring det så kallade PKK-spåret. Handlingarnas existens blev känd i samband med att de tidigare Säpomedarbetarna Walter Kegö och Jan-Henrik Barrling, som arbetade med PKK-spåret, förhördes av Palmegruppen tidigare i år.

Säpomännen hördes

- Jag kan bekräfta att vi blev kallade till förhöret just för att den här kartongen med Säpo-material, eller om det var flera kartonger, upphittats och lämnats över till Palmegruppen. Vi blev kontaktade eftersom vi arbetat med PKK-spåret. Det är vad Palmegruppen sagt till oss, säger Walter Kegö.

Palmegruppen vill inte kommentera uppgifterna.

- Jag lämnar ingen kommentar till det, säger Hans Melander, chef för Palmegruppen.

"Ingen information"

Det är oklart om kartongerna hittats i Säpos lokaler, eller om de funnits i andra delar av polishuset på Kungsholmen, där även Rikskriminalpolisen huserar.

Säpos presstalesman Fredrik Milder:

- Jag har ingen information om det, utan all dokumentation kring Palme-mordet finns hos Palme-utredningen. Vi har överlämnat allt material kring Palme-mordet och vi fortsätter att lämna över material löpande, vi lämnar ju exempelvis löpande över inkommande tips.

Lars Näslund
Lars Näslund

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag