Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Säpo hittade okänt Palme-material - i fjol"

Polhemsgatan 30. Här vägg i vägg med Rikspolisstyrelsen hade Säpo sina lokaler fram till förra hösten. Då, i flytten, hittades en hel kartong med Palmeutredningsmaterial - trots att Säpo bedyrat att alla handlingar lämnades över redan 1989. Foto: Tommy Pedersen
"Min uppfattning är att vi har lämnat över allt vi har", sa Säpochefen Anders Thornberg så sent som i februari. Foto: Sven Lindwall
 I februari, medverkade Säpochefen Anders Thornberg i programmet "Veckans Brott" i SVT och bedyrade att Säpo inte har något eget Palmematerial.
De glömda - eller gömda - Palmelådorna upptäcktes några månader före förhören med Säpos Walter Kegö och Jan-Henrik Barrling, som arbetade med PKK-spåret och buggningen.
Jan-Henrik Barrling. Foto: Mikael Sjöberg
Olof Palme sköts till döds den 28 februari 1986. Mordet har fortfarande inte lösts. Foto: Göran Ärnbäck

"Vi lämnade över allt 1989".

Det är Säpos besked om sin roll i Palmeutredningen.

Men Expressen kan avslöja att ett större material - minst en hel kartong - först för ett år sedan lämnades till Palmegruppen.

Expressen har de senaste dagarna avslöjat nya turer kring den så kallade diplomatbuggningen.

De tidigare Säpomedarbetarna Walter Kegö och Jan-Henrik Barrling har till regeringen begärt att få hävd sekretess och grönt ljus att berätta allt de vet för Palmegruppen.

Materialet saknas

Men var det känsliga buggningsmaterialet finns i dag, och vilken information som förts vidare till Palmegruppen, är det ingen som vet eller vill berätta.

Tidigare i år, i februari, medverkade Säpochefen Anders Thornberg i tv-programmet "Veckans Brott" i SVT.

Han bedyrade då att Säpo inte håller något material för sig självt, alla handlingar kring mordet på Olof Palme har lämnats över till Palmegruppen på Rikskriminalpolisen.

- 1989, när Säpo omorganiserades, lämnade vi över allt material till Rikskriminalpolisen, sa han i programmet.

Thornberg sade också att Säpo inte vet mer än vad de rapporterat till Palmegruppen.

- Nej, min uppfattning är att vi har lämnat över allt vi har. Sen kan det finnas någon enskild medarbetare som vet något som den inte har sagt.

PKK-kartong hittades

Men nu kan Expressen avslöja att minst en hel kartong med Säpos Palmematerial hittades i samband med Säkerhetspolisens flytt från Kungsholmen i Stockholm till Solna förra hösten.

Materialet ska bland annat innehålla Säpohandlingar kring det så kallade PKK-spåret. Handlingarnas existens blev känd i samband med att de tidigare Säpomedarbetarna Walter Kegö och Jan-Henrik Barrling, som arbetade med PKK-spåret, förhördes av Palmegruppen tidigare i år.

Säpomännen hördes

- Jag kan bekräfta att vi blev kallade till förhöret just för att den här kartongen med Säpo-material, eller om det var flera kartonger, upphittats och lämnats över till Palmegruppen. Vi blev kontaktade eftersom vi arbetat med PKK-spåret. Det är vad Palmegruppen sagt till oss, säger Walter Kegö.

Palmegruppen vill inte kommentera uppgifterna.

- Jag lämnar ingen kommentar till det, säger Hans Melander, chef för Palmegruppen.

"Ingen information"

Det är oklart om kartongerna hittats i Säpos lokaler, eller om de funnits i andra delar av polishuset på Kungsholmen, där även Rikskriminalpolisen huserar.

Säpos presstalesman Fredrik Milder:

- Jag har ingen information om det, utan all dokumentation kring Palme-mordet finns hos Palme-utredningen. Vi har överlämnat allt material kring Palme-mordet och vi fortsätter att lämna över material löpande, vi lämnar ju exempelvis löpande över inkommande tips.