Säkerthetspolisen utredet målet, men är mycket förtegna. Foto: PressbildSäkerthetspolisen utredet målet, men är mycket förtegna. Foto: Pressbild

Säkerthetspolisen utredet målet, men är mycket förtegna.

 Foto: Pressbild
Säpos presschef, Sirpa Franzén. Foto: Anna-Karin NilssonSäpos presschef, Sirpa Franzén. Foto: Anna-Karin Nilsson
Säpos presschef, Sirpa Franzén. Foto: Anna-Karin Nilsson

Säpo har förhört man – ska ha förberett brott

Publicerad

Säpo utreder en person i Stockholmsområdet som misstänks för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse.

Målet leds av riksenheten för säkerhetsmål, den enhet vid åklagarmyndigheten som handlägger ärenden som utreds av Säkerhetspolisen.

– Förundersökningen pågår fortfarande, säger Sirpa Franzén presschef på Säpo.

Under måndagen hämtade Säpo en person i Stockholmsområdet till förhör som misstänkt för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse. Han förhördes tillsammans med sin advokat som förordnats genom en tingsrätt i Stockholmsområdet.

Själva ärendet utreds av Riksenheten för säkerhetsmål vid åklagarmyndigheten, det är den avdelning som leder samtliga mål och ärenden som utreds av Säpo. Rubriceringen i ärendet är förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse. Terrorbrott nämns inte i de misstankar som finns mot personen.

På Säpo vill man inte säga för mycket om ärendet.

Vad handlar det här målet om?

– Det pågår en förundersökning. Brottsrubriceringen är förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse, säger presschefen Sirpa Franzen.

Kan du säga något mer?

– En person hämtades till förhör i dag (läs: under måndagen) och inget anhållande har skett. Och det här har skett i Stockholmsområdet.

Personen är inte gripen eller anhållen.

Polisen är mycket förtegen

Ewamari Häggkvist vid riksenheten för säkerhetsmål leder polisutredningen. Även hon är mycket förtegen:

– Vi har en förundersökning som gäller, och han är skäligen misstänkt, så han sitter inte. Det finns inte anledning till att frihetsberöva honom på något sätt.

Om misstankarna, säger hon:

– Det beror lite på vad vi hittar annars. Men det är försvagat jämfört med vad vi hade för information från början.

Vad handlar det misstänkta brottet om?

– Det vill jag inte säga någonting om.

Det finns inte fler misstänkta?

– Nej, inte för närvarande. Men vi vet aldrig vad som kommer fram.

Men misstankarna är inte avskrivna?

– Nej, inte än.

Expressen söker mannens advokat Peter Jansson.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag