Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Säpo har en lista på PKK-kopplade personer

Säpochefen Charlotte von Essen. Säkerhetspolisen har en lista på minst tio personer med PKK-kopplingar som befinner sig i Sverige, enligt DN.
Foto: Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sveriges statsminister Magdalena Andersson skakar hand med Turkiets president Recep Tayyip Erdogan under Natomötet i Madrid.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Svenska säkerhetspolisen Säpo har en lista på ett tiotal personer kopplade till terrorstämplade PKK som befinner sig i Sverige, erfar DN

Ett av Turkiets krav för Natomedlemskap är att Sverige överlämnar personer som landet anklagar för terrorkopplingar.   

Säpos lista över personer med PKK-kopplingar som befinner sig i Sverige omfattar ”minst ett tiotal”, erfar DN. 

Under tisdagen sitter statsminister Magdalena Andersson (S), Finlands president Sauli Niinistö, Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg och Turkiets president Recep Tayyip Erdogan i förhandlingar om de nordiska ländernas Nato-ansökningar.   

PKK är terrorklassat av Turkiet, såväl som USA, EU och Sverige. Personerna på Säpolistan kan komma att bli en bricka i förhandlingarna med Turkiet, att döma av tidigare uttalanden från Magdalena Andersson. 

– Vår inställning till PKK är kristallklar. Den är listad som terrororganisation inom EU och ses också så av Sverige, sa hon under måndagen, inför Natotoppmötet. 

Terrorister enligt Turkiet – ”utsatt grupp” enligt Sverige

Turkiets definition av PKK är dock betydligt bredare och omfattar även kurdiska militanta grupper som YPG och YPJ, som landet betraktar som förgreningar. 

Turkiet har även krävt att anhängare till exilpredikanten Fethullah Gülen överlämnas. Gülen anklagas av Erdogan för att ha legat bakom kuppförsöket 2016. Ansökningarna har avslagits av Högsta domstolen som har slagit fast att rörelsen är ”en särskilt utsatt grupp” i Turkiet och att de riskerar förföljelse i landet. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.