Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Säpo grep man – ska ha rekryterat till IS

Här grips 45-åringen i Örebro, som misstänks ha rekryterat till IS.
Foto: Läsarbild
På måndagen grep Säpo en 45-årig man i Örebro. Sveriges Radio uppger att det sannolikt rör sig om rekrytering till terrororganisationen IS.
Foto: AP
Många föräldrar är oroliga för sina barn och ungdomar, säger Mahdi Warsama, ordförande i föreningen Afrikas Horn Kultur Center i Örebro, som stöttat många drabbade familjer.
Foto: Lisa Mattisson
Porten där den misstänkte imamen bor.
Foto: Johan Ronge
En annan man i 45-årsåldern misstänks för utbildning gällande terrorism. Han har gripits i Stockholm. Mannen är tidigare dömd för grovt vapenbrott. Bilder från polisens förundersökning vid det tillfället.
Foto: Polisen
En annan man i 45-årsåldern misstänks för utbildning gällande terrorism. Han har gripits i Stockholm. Mannen är tidigare dömd för grovt vapenbrott. Bilder från polisens förundersökning vid det tillfället.
Foto: Polisen
En annan man i 45-årsåldern misstänks för utbildning gällande terrorism. Han har gripits i Stockholm. Mannen är tidigare dömd för grovt vapenbrott. Bilder från polisens förundersökning vid det tillfället.
Foto: Polisen
1 / 8

Säpo har gripit två män för misstänkt rekrytering till terrorsekten IS samt terrorutbildning.

I en gryningsräd i morse greps en man i 45-årsåldern i Örebro - och senare greps en man i 45-årsåldern i Stockholm.

– Om det stämmer, så är det bra nyheter. Många föräldrar är oroliga för sina barn och ungdomar, säger Mahdi Warsama, ordförande i föreningen Afrikas Horn Kultur Center i Örebro, som stöttat många drabbade familjer.

Säkerhetspolisen säger att de två fallen inte har med varandra att göra.

Brottsrubriceringen är misstanke om brott mot lagen för offentlig uppmaning, rekrytering och utbildning avseende terroristbrott och annan särskilt allvarlig brottslighet.

Enligt åklagare Ronnie Jacobsson handlar fallet i Örebro om misstänkt rekrytering till - enligt Sveriges Radio - terrorgruppen IS. Ronnie Jacobsson vill inte bekräfta om det handlar om IS.

"Pågår radikalisering"

Enligt ett pressmeddelande gjorde Säkerhetspolisen ett tillslag och husrannsakan hos den misstänkte, mannen i 45-årsåldern.

Förundersökningsledare Ronnie Jacobsson beslutade om att anhålla mannen.

– Det jag har fått beskrivit för mig är att det skedde ganska tidigt enligt plan på morgonen strax efter sex. Det var helt odramatiskt, vi ringde på dörren, blev insläppta och genomförde det vi skulle göra, säger Anders Kassman, operativ chef på Säpo.

Han uppger att han inte kan ge några detaljer kring hur rekryteringen skulle ha gått till.

Den misstänkte rekryteraren ska förhöras vid lunchtid på måndagen.

– Jag kan inte gå in på hur han ställer sig till misstankarna, säger förundersökningsledare Ronnie Jacobsson.

Varför misstänker ni mannen?

Anders Kassman.

– Det kan jag inte gå in på i det här läget, säger Ronnie Jacobsson.

Enligt mannens advokat Andreas Hahn nekar 45-åringen till brott, men han kan inte säga något om hur mannen i övrigt ställer sig till gripandet eller anklagelserna.

– Han nekar till brott. Det är allt jag kan säga just nu, säger Andreas Hahn.

Säpo: "Tydlig radikalisering i Örebro"

Säkerhetspolisen skriver vidare i pressmeddelandet att de har en "tydlig bild av att det pågår radikalisering och rekrytering i Örebro".

– Jag kan inte uttala mig specifikt om det eftersom det pågår en förundersökning som gör att jag kan röja viktiga utredningsdetaljer, säger Sirpa Franzén, presschef Säpo.

De religiösa byggnaderna i Örebro ska ha fungerat som samlingspunkt.

"Vi vill poängtera att det inte är religiösa församlingar som pekas ut. Det är enskilda individers brottsliga verksamhet som står bakom rekryteringen", skriver Säkerhetspolisen.

Den gripne mannen i Örebro har enligt uppgift kopplingar till en moské i Eskilstuna.

Källor i församlingskretsar hävdar att moskén predikar en extrem tolkning av islam och ”vi mot dem”-budskap.

- Man har pratat om att det finns sådan verksamhet på den moskén. Det har varit personer på den moskén och hållit föredrag om att det bara är de som är riktiga muslimer och alla andra är dåliga. De har spridit fanatikerbudskap, men jag visste inte att det förekom regelrätt rekrytering, säger en muslimsk företrädare i Eskilstuna till Expressen.

Personer kopplade till moskén ska även ha gjort försök att ta över andra församlingar i Eskilstuna, men misslyckats.

- Det har pågått försök att infiltrera oss nyligen, men försöken slogs tillbaka, säger personen.

Men moskéns ordförande Jalal Faris anser att man blir baktalade. Faris tar den misstänkte imamen i försvar:

- Den här grejen är helt fel. Om någon anmält honom så måste det vara något personligt, för jag har känt den här personen i flera år och han är inte en sådan som rekryterar eller uppmuntrar unga till de grupper de säger. Helt tvärtom, säger Jalal Faris.

Flera har återvänt

Gripandet är det första kända i den nationella kampen mot rekrytering till våldsbejakande extremism kopplat till konflikten i Syrien och Irak.

Nyheten om att en misstänkt rekryterare gripits togs positivt i Örebro.

Mahdi Warsama, ordförande i föreningen Afrikas Horn Kultur Center i Örebro, har i flera år försökt motarbeta resorna och stöttat föräldrarna vars barn åkt till Syrien och Irak. Flera har anslutit till terrorgruppen Islamiska staten. Några har återvänt till Örebro, men minst tre unga män, alla från bostadsområdet Vivalla, har dödats i strider.

– Vi vill naturligtvis att de som ansvarar för rekrytering till extremism ställs till svars, säger Mahdi Warsama.

Han berättar att många föräldrar oroar sig för att deras barn ska åka till kriget. Misstankarna har länge funnits om rekryterare som hjärntvättar de unga männen att ansluta till terrororganisationen Islamiska staten.

"Vi har haft dialog"

Fastighetsbolaget Västerporten har en längre tid haft problem i Vivalla centrum med IS-sympatisörer och unga män som återvänt från kriget. De har ”stört ordningen” när de spridit propaganda, berättar en initierad person.

– Vi har haft dialog med Säpo. De här personerna som är i 30-årsåldern har försökt proklamera ett religiöst budskap, säger källan.

Det religiösa budskapet har uppfattats ha syftet att hitta nya personer som kan åka till Syrien och Irak.

– Vi har vidarebefordrat det vi sett och hört till Säpo. Men vad det har lett till, vet vi inte, säger personen.

Örebro kommun i möte med polisen

Efter dagens gripande har Örebro kommun haft ett möte med polisen.

– Vi hade säkerhetsrådgivning med polisen. Det handlade om vad som hänt, men det var svårt för polisen att ge information i ärendet. Framförallt vad vi som kommun kan göra, säger ordförande i kommunstyrelsen Lena Baastard (S).

Kommer kommunen att vidta några åtgärder med anledning av dagens gripande?

– Inte med anledning med det som har hänt. Vi har sedan tidigare ett arbete utifrån om vi tittar på Örebro kommun mot brottslighet. Vi bistår polisen och vi har naturligtvis det förebyggande arbetet där vi försöker förhindra att människor rekryteras till kriminalitet.

Vad säger ni om dagens gripande?

– Vi vet att människor från Örebro har rekryterats sedan tidigare, så det känns bra att Säkerhetspolisen har gripit den här personen. Så det är klart att det känns väldigt bra och att man jobbar offensivt.

Ännu ett gripande i Stockholm

Senare på måndagen slog Säkerhetspolisen även till mot Örebro. Då greps och anhölls en till man, också han i 45-årsåldern, i Stockholmsområdet misstänkt för utbildning gällande terrorism.

Anhållandet i Stockholm gällde utbildning kopplat till terrorism och var också enligt Kassman odramatiskt och skedde enligt plan.

– Man kan säga att det är samma lagrum i grunden, men i Örebroärendet är det riktat mot rekrytering. I Stockholm är det riktat mot utbildning.

Vad är det för typ av utbildning mannen ägnat sig åt?

– Det går inte att säga mer än i allmänna ordalag men utbildning kan handla om att man utbildar personer att agera i utlandet eller att man utbildar en person för att agera i det egna landet, säger Anders Kassman.

Kassman kan inte svara på exakt vilken typ av utbildning som mannen ägnat sig åt, men det kan bland annat ha handlat om tillverkning av bomber.

– Det är det som är ett av de typfall som man kan se framför sig. Man kan utbilda en person till att sätta ihop en sprängladdning, tillverka bomber eller hantera sprängämnen och vapen.

Tidigare dömd

Mannen är tidigare dömd. Han dömdes 2012 till ett år och sex månaders fängelse för grovt vapenbrott, brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor och brukande av falsk urkund vid Gävle Tingsrätt. Mannen är flerbarnspappa och kommer ursprungligen från Tjetjenien. Han sökte asyl i Sverige 2007. Migrationsverket avslog hans ansökan i november. Efter överklagan blev beslutet verkställt 2011. Då placerades han på försvarsenheten i Gävle.

Fyra dagar senare rymde mannen från försvarsenheten under dramatiska former. Med hjälp utifrån av beväpnade kumpaner lyckades han fritas.

Efter fritagningen uppehöll sig mannen i Gävle där han sedan hittades av polis 2012.

Mannen påstår sig i förhör med polisen ha haft lejda mördare efter sig. Han hävdar att den tjetjenska underrättelsetjänsten är ute efter honom. Han har stridit i kriget i Tjetjenien i olika omgångar, enligt domen mot honom.

De två gripanden som gjorts har ingen koppling enligt Säpo.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.