Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Säpo gav jobb åt aktiv rashetsare

Bara veckor efter att SD-tjänstemannen Joel Ankar rashetsat på Flashback tillträdde han en säkerhetsklassad tjänst på Säpo.
Foto: Lisa Mattisson
Mattias Karlsson och flera andra SD-toppar fick ett mejl där Joel Ankar förklarade sig efter avslöjandena om hans rasistkommentarer.
Foto: Sven Lindwall

BRYSSEL. SD-tjänstemannen i EU-parlamentet Joel Ankar skrev om "niggrer", "judesvin" och "arabsvin" på nätforumet Flashback.

Expressen kan nu avslöja att han tillträdde en säkerhetsklassad tjänst på Säpo bara några veckor efter att han anonymt spridit budskapet att svenskar kan få beväpna sig mot "invandrarbrottslighet" från "undermänniskogrupper".

– Vad som avser mina eventuella tidigare anställningar så har jag absolut inga kommentarer att göra överhuvudtaget, säger Joel Ankar, som nu tvingas lämna sitt jobb för SD.

I slutet av förra veckan berättade Aftonbladet att Sverigedemokraterna bestämt sig för att Joel Ankar, SD-tjänsteman i EU-parlamentet, tvingas sluta jobba för partiet. Beskedet motiverades med de rasistiska Flashbackkommentarer som kopplades till Ankar av Aftonbladet och Researchgruppen i februari i fjol.

När avslöjandet gjordes förra året fick Ankar behålla jobbet och partiet försökte också så tvivel om det verkligen var deras tjänsteman som stod bakom rasistkommentarerna.

Men Expressen kan nu berätta sanningen om partiets tvärvändning - och varför de snabbt vill göra sig av med Ankar.

Förklarade för partitopparna

Expressen har under lång tid granskat med internt partimaterial som visar att Joel Ankar, som bytt namn till Wilhelm Ankar, internt erkände att det var han som stod bakom Flashbackkontot som avslöjades. I ett mejl till partitopparna Mattias Karlsson och Richard Jomshof en dryg vecka efter avslöjandet förklarade han att han var "ung och oförståndig" när han skrev kommentarerna:

"Jag har skrivit idiotiska saker som jag absolut inte står för. Jag var ung (jag är nyss fyllda trettio nu) och oförståndig och tron att jag var anonym fick mig att överdriva, fara med osanning och framförallt använda mycket olämpliga ordval. Jag kunde aldrig föreställa mig att jag en dag skulle arbeta för Sverigedemokraterna och att detta skulle komma tillbaka och träffa mig i ansiktet. Det är ingen ursäkt men det är en förklaring."

Men att det bara rörde som om kommentarer när Ankar var ung stämmer inte. Från samma kommentatorskonto postades följande kommentar i slutet av januari 2014, alltså bara några månader innan SD kom in i EU-parlamentet och ett halvår innan Ankar sökte jobb där:

"Det har länge varit ett stort problem i andra länder med längre fortskriden mångkultur att representanter för diverse undermänniskogrupper bryter sig in hos oskyldiga, hårt arbetande vita människor för att ta för sig av pengar, värdeföremål och sovande kvinnor och flickor."

Utifrån det ställde Ankar sedan en fråga:

"Eftersom svensk polis verkar stå handfallen inför den eskalerande och allt mer brutala invandrarbrottsligheten kanske det är dags att vanliga svenskar tillåts skaffa skjutvapen?"

"Spindeln i nätet"

Expressen kan nu visa att en och en halv månad efter "undermännisko"-kommentaren så började Ankar jobba på Säkerhetspolisen. I ansökningsbrevet för jobbet i EU-parlamentet skrev Ankar också om tjänsten:

"Som handläggare på Säkerhetspolisen fungerar jag i många avseenden som ´spindeln i nätet´ och är en central person i de ärenden jag handlägger med dagliga kontakter med medarbetare via e-mail och telefon."

I den bifogade meritförteckningen listade han också mer specifika arbetsuppgifter på Säpo:

"* Handlägger och bedömer mottaget och inhämtat material ur personuppgiftsperspektiv;

* Samverkar med personal från andra verksamhetsgrenar för att behandla underrättelseinformation och öka myndighetens operativa förmåga;

* Ansvarar inför Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden för den korrekta hanteringen av mina ansvarsområden."

Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden är den statliga myndighet som ska kontrollera några av polisens mest känsliga aktiviteter, bland annat användningen av under cover-agenter, upprättande av olika personregister och hur myndigheterna använder hemliga tvångsmedel i form av exempelvis buggning, telefonavlyssning och andra former av övervakning.

Fredrik Milder, pressekreterare på Säpo, säger att alla som jobbar inom myndigheten säkerhetskontrolleras:

– Det finns tre olika säkerhetsklasser, ett, två och tre, och jag skulle säga att alla på Säkerhetspolisen är säkerhetsklassade, säger han.

Joel Ankar, som är utbildad jurist, skriver i kommentarer på Flashback hur han inom det "judiciella systemet" ska behandla folk olika, genom att snabba på processer men bara för "vänsterbögar och gamla krokiga judegubbar av Sarneckis kaliber (kriminologiprofessorn Jerzy Sarnecki, reds anm), märk väl."

Säpo vägrar att kommentera

När Expressen frågar Fredrik Milder på Säpo om myndigheten efter att Ankars rasistiska nätkommentarer blivit kända har gått tillbaka för att kontrollera vad EU-tjänstemannen gjorde under sin Säpotid ber han att få återkomma.

– Vi har inget att tillägga och det är med hänsyn till den enskilde personens integritet helt enkelt, säger Milder när han återkommer.

Expressen träffar Joel Ankar när han är på väg till sin arbetsplats i EU-parlamentet i Bryssel. Han vill då inte svara på några frågor om sin Säpo-tjänst.

– Vad som avser mina eventuella tidigare anställningar så har jag absolut inga kommentarer att göra överhuvudtaget till det.

David Baas tidigare avslöjanden

Järnrörsskandalen

■ Expressen avslöjar hur SD-topparna Erik Almqvist och Kent Ekeroth tillsammans med partikamraten Christian Westling plockar upp järnrör under en fyllenatt i centrala Stockholm under valåret 2010. Almqvist, som tvingas lämna sina poster i partiet, ertappas också med att uttrycka sig rasistiskt och kvinnofientligt.


Avpixlade SD-politiker

■ Expressen avslöjar tillsammans med Researchgruppen hur flera SD-politiker uttrycker sig rasistiskt och hatiskt på hatsajter som Avpixlat. Bland de som tvingas lämna sina poster finns Marie Stensby, då nyligen invald som suppleant i SD:s partistyrelse. Inför valet 2014 avslöjas nya SD-kandidater som näthatare.


SD-ledamotens osanning i rätten

■ SD-ledamoten Martin Kinnunen åtalades förra året för grov ekonomisk brottslighet och efter att målet tagits upp i Södertörns tingsrätt kunde Expressen avslöja att han inte talade sanning i rätten. När målet når hovrätten till hösten kommer Expressens avslöjande bli en viktig del av åklagarens bevisning.

"Kaotisk period i mitt liv"

När Expressen då ber honom att kommentera sina inlägg på Flashback om bland annat "undermänniskogrupper", "niggrer", "skröplig judegubbe" och att lasta av ett lastbilsflak med "negerungar" med högaffel säger han upprepade gånger att han inte skrivit kommentarerna.

– Jag har inte skrivit det som du påstår. Det här kontot kan ha använts av många.

När Expressen då påminner honom om att han för flera partikamrater medgett att det är han som står bakom Flashbackkontot säger han:

– Det där var en väldigt kaotisk period i mitt liv med... Jag var utsatt för väldigt hög stress. Så jag har väldigt vaga minnesbilder av hur saker och ting förflöt under den tidsperioden.

Några timmar efter intervjun återkommer Joel Ankar i ett mejl till Expressen. Där hävdar han att det kan vara brottsligt att sprida uppgifter om hans Säpojobb eftersom det kan leda till "men för Sverige" om "främmande makt" får del av dem enligt lagparagrafer som han hänvisar till. När Expressen då svarar att han själv spridit uppgifterna om sitt jobb - både inom Sverigedemokraterna och skickat dem utomlands väljer han att inte svara.

Expressen har upprepade gånger sökt Joel Ankar efter beskedet att han får lämna sitt SD-jobb.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.