Säpo förde iväg kungen blixtsnabbt

Publicerad
Uppdaterad
Kungen körde rakt in i bilen framför. Chockad och förvirrad satt han kvar i bilen.
- Han satt helt stilla med händerna för ansiktet, säger ett ögonvittne.
Sen fördes kungen snabbt från platsen av sina Säpo-vakter och slapp därmed både alkotest och förhör.
Kungen var på väg från Solliden i sin lyxiga BMW med sin adjutant. Drottningen hade rest från Öland dagen innan. Strax efter klockan 11 på förmiddagen kom kungen körande E4:an genom centrala Norrköping. Kungen körde in i en rondell, sekunderna senare krockade han med den framförvarande bilen, en Volvo V70. Föraren, Christer Björkman från Norrköping, hade hastigt bromsat för en cyklist.

Förvirrad kung

Kungen körde rakt in i bakändan av Christer Björkmans bil. Kungens bil, en BMW M3 CSL, fick allvarliga skador i frontpartiet. Christer Björkmans bil fick bara smärre skador. - Kungen såg chockad ut, säger Magnus Leijon som kom förbi strax efter kraschen. Andra vittnen beskriver kungen som förlamad. - Kungen såg förvirrad ut och satt helt stilla i bilen. Han höll händerna för huvudet, säger ett ögonvittne. Kungens Säpo-vakter ringde till Säpos egen ledningscentral i Stockholm som larmade länsvakthavande befäl i Norrköping. - Vi fick larmet kl 11.15, säger länsvakthavande befäl Tomas Norin. Han skickade dit två polispatruller. Trots att Säpo-vakterna visste att polisen var på väg till olycksplatsen förde de snabbt kungen därifrån. Han var inte kvar när den första polispatrullen kom dit efter fyra minuter. Polispatrullen som kom till platsen fick ingen chans att fråga kungen om han ville göra ett alkotest eller fråga honom om hur olyckan gått till. - Patrullen fick istället prata med Säpo-männen som var kvar, säger Anders Wahlgren, stationsbefäl på Linköpingspolisen.

Ingen misstanke om brott

Christer Björkman däremot blev både förhörd och alkotestad. - Det finns ingen misstanke om brott. Polispatrullen har enbart skrivit en minnesanteckning, säger stationsbefälet Anders Wahlgren. Raine Åbrink, chef för trafikroteln hos Norrköpingspolisen, kommer att få polisrapporten på sitt bord i dag. - Vi har inte rätt att alkotesta kungen. Han har ju immunitet och kan heller inte åtalas. Men när polis kommer till en olycksplats ska man rutinmässigt alkotesta de inblandade förarna, säger han till Expressen. Kungens bil bärgades senare. Christer Björkman kunde köra därifrån med sin egen bil. Varken kungen eller Christer Björkman fick några skador. - Nu blir det ingen polisutredning. Men om någon av dem fått skador hade vi startat en utredning, säger Raine Åbrink.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag