Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Säpo: Fler hot mot Sverige

Hans Brun: Ryssland kan använda våld mot svenska intressen.

Rasmus Paludans koranbränning har lett till kraftiga reaktioner.

Säkerhetspolisen ser nu fler attentatshot mot Sverige efter ”den senaste tidens händelser”.

”Utvecklingen innebär att Sverige bedöms stå i större fokus än tidigare för våldsbejakande islamism globalt.”, skriver de i ett pressmeddelande.

Nato-processen och Rasmus Paludans koranbränning utanför Turkiets ambassad har gjort att Sverige hamnat i fokus för ”våldsbejakande islamism”.

Det är Säkerhetspolisens bedömning.

Tidigare har de konstaterat att utvecklingen är problematisk och att den kan vara ”hotdrivande”.

Nu skriver de i ett pressmeddelande att hoten om attentat riktade mot Sverige har ökat, och att de löpande hanterar information om dessa:

”Efter den senaste tidens händelser kan Säkerhetspolisen se i underrättelseflödet att attentatshoten har ökat. Utvecklingen innebär att Sverige bedöms stå i större fokus än tidigare för våldsbejakande islamism globalt.”

Terrorhotnivån kvar

Terrorhotnivån ligger kvar på samma nivå, och är alltså fortsatt förhöjd. 

Tidigare i veckan kom besked om att amerikanska ambassaden varnade sina medborgare för möjliga terrorattacker i Sverige. Terrorforskaren Magnus Ranstorp sa då att säkerhetsläget försämrats över tiden, sedan LVU-kampanjen förra året. Han tror att ambassadens bedömning kan kopplas till nya IS-filmer som uppmanar till attacker mot Sverige och Europa.

– Man är alltid orolig när man nämns i de här sammanhangen. Det finns en förhöjd hotbild, men det betyder inte att någonting kommer att hända. Det är generella direktiv som kommer i de här extremistkretsarna, och Säkerhetspolisen har järnkoll på de individer som utgör ett attentatshot.

Kristersson om koranbränningen

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.