Säpo: Extremister får miljoner i bidrag

Johan Olsson, operativ chef på Säpo
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Våldsbejakande extrema organisationer får sammanlagt miljonbelopp från stat och kommuner, varnar Säkerhetspolisen.
Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT / TT NYHETSBYRÅN

Våldsbejakande extrema organisationer får sammanlagt miljonbelopp från stat och kommuner, varnar Säkerhetspolisen.

– Vi ser att skattepengar går till verksamhet som stödjer våldsbejakande extremism. Personer som förekommer i vårt arbete är aktiva i stiftelser, föreningar och bolag som får pengar av kommuner och myndigheter, säger Johan Olsson, operativ chef på Säpo, till TT.

Det rör sig enligt Säpo om ”ett relativt stort antal” organisationer med kopplingar till våldsbejakande extremism som mottar offentliga medel.

Pengarna kan på sikt bidra till radikalisering och ytterligare växande extremistmiljöer i Sverige, enligt Säpo.

– Problemet som uppstår är att pengarna skapar en legitimitet vilket gör att det inte blir lika tydligt vilken verksamhet det egentligen handlar om. Det andra är att det skapar andra ekonomiska förutsättningar för de här aktörerna att bedriva sitt arbete, säger Johan Olsson.

Såväl vänster- som högerextremister och islamister använder sig av bidrag, men just nu är problemet störst i den våldsbejakande islamistiska miljön, enligt Johan Olsson.

Säkerhetspolisen skriver därför i ett remissvar till regeringen att det behöver inrättas ett kunskapscentrum som kan hjälpa myndigheter att bedöma organisationer.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.