Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Säpo-chefens nya spår i Palme-mordet

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
TIDIGARE KONTRASPIONAGECHEFEN. Under 16 år var Olof Frånstedt, 83, chef för Säkerhetspolisens kontraspionage.
Foto: Tommy Pedersen
MÖRDAD. Olof Palme sköts 28 februari 1986.
Foto: Leif Engberg/DN
Christer Pettersson dömdes för mordet i tingsrätten, men friades i hovrätten. Senare avslog Högsta domstolen riksåklagarens resningsansökan.
Foto: Jonas Lemberg
Expressens löpsedel 1 mars 1986.
Foto: Suvad Mrkonjic
Olof Frånstedts nya bok.
IB-avslöjarna. Jan Guillou och Peter Bratt.
Foto: Lars Nyberg
1 / 7

Männen med walkie-talkier som vittnen såg vid mordplatsen och Olof Palmes bostad är ett av de olösta mysterierna i Palmeutredningen.

Nu avslöjar förre chefen för Säpos kontraspionage Olof Frånstedt i en ny bok vad som kan vara sanningen om dem.

Walkie-talkiemännen kan ha kommit från en hemlig spaningsgrupp inom den militära underrättelsetjänsten.

- Det kastar en mörk skugga över Palmemordet, säger Olof Frånstedt, 83.

I utredningen av mordet på Olof Palme fanns tidigt och redan efter några dagar uppgifter om män med walkie-talkier som varit synliga på olika platser både under mordkvällen men också i närheten av Olof Palmes bostad i Gamla stan i Stockholm.

Dessa män har aldrig identifierats och deras bakgrund är fortfarande okänd. Men vittnesmålen finns där.

I den andra delen av sina memoarer, med titeln "Spionjägaren", kommer den förre chefen för Säkerhetspolisens kontraspionage med hittills okända uppgifter om civila personer som använde walkie-talkier i Stockholm city.

Olof Frånstedt var själv inte anställd vid Säkerhetspolisen när Olof Palme mördades den 28 februari 1986. Han hade lämnat sin tjänst 1978 och flyttat till Malaysia där han bodde och arbetade.

Det var där han fick höra talas om mordet på Olof Palme. Frånstedt beskriver i sin bok hur han samtidigt drog sig till minnes en märklig händelse under sin tid som chef på Säpo.

"Ju mer jag funderade på det, desto säkrare blev jag att det kunde ha ett samband med mordet på Olof Palme", skriver han i sin bok.

"Skugga över mordet"

Olof Frånstedt hävdar också att han under sina år vid Säkerhetspolisen, sammanlagt 16 år, inte upplevt något liknande och att det "kastar en mörk skugga över Palmemordet".

I januari 1975 hade Olof Frånstedt nämligen ett ovanligt möte på sitt chefsrum hos Säkerhetspolisen.


I sin bok beskriver Olof Frånstedt hur en propert klädd kvinna i 40-45-års åldern, iförd tweedkappa, och som presenterade sig med namnet "Barbro" sökte upp honom. Under två möten beskrev hon för Frånstedt en hemlig organisation som bestod av två spaningsgrupper som ska ha haft någon form av kontakt med IB, Informationsbyrån.

Innan Olof Frånstedt gick med på att träffa henne lät han göra vissa kontroller.

- Det innebar att man kollade om hon fanns med i belastnings- eller spaningsregister eller Säpos personregister. När så inte var fallet och hon gjorde ett allmänt seriöst och vederhäftigt intryck ansåg jag att det var okej att träffade henne, och jag var ledig just då så jag tog emot henne, säger Olof Frånstedt till Expressen.

En tanke som Olof Frånstedt hade var att kvinnan kanske ville lämna ett tips. Så var inte fallet. Snarare tvärtom.

Ledde spanare

"Barbro" ville träffa Frånstedt för att informera honom och Säkerhetspolisen om en spaningsverksamhet som bedrevs på frivillig basis.

Kvinnan berättade för Olof Frånstedt att hon ledde en grupp spanare som utrustade med walkie-talkier eller radio och kameror. De spanade på vad hon beskrev som "extremister" på vänsterkanten men också nazister.

Gruppen registrerade vem eller vilka deras spaningsobjekt mötte och vad de gjorde.

Spanarna bestod, enligt vad "Barbro" berättade för Frånstedt, främst av ungdomar som till största delen rekryterats från en frivillig försvarsorganisation. Den fanns då och existerar fortfarande och heter Frivilliga radioorganisation, FRO.

"Barbro" uppgav själv att hon tillhörde föreningen och ledde en spaningsgrupp som opererade i centrala Stockholm. Hennes man som också tillhörde FRO ledde en likadan grupp som var verksam i västra delen av Stockholm.

Spanarna var oftast ute på kvällar och nätter men också ute och övervakade demonstrationer, påstod "Barbro".

Ett så udda beteende skulle naturligtvis kunna väcka Säkerhetspolisens uppmärksamhet. Det var just därför "Barbro" hade sökt upp Frånstedt.

Hon ville att Säkerhetspolisen skulle låta dem vara i fred. Hon nämnde också ett namn som han kände igen.

Det var namnet på den operative chefen inom en avdelning som tillhörde militära underrättelsetjänsten och tidigare kallats IB, Informationsbyrån.


IB avslöjades

Jan Guillou och Peter Bratt hade två år tidigare avslöjat IB:s verksamhet och bland annat hur IB kartlade och registrerade svenskar som ansågs vara säkerhetsrisker på grund av sina politiska åsikter.

Men de två journalisterna avslöjade även identiteten på IB:s operative chef, Bo Anstrin, som tvingades bort eftersom hans namn var röjt.

IB bytte efter avslöjandet namnet till GBU men i sin bok använder Frånstedt genomgående beteckningen IB.

Mannen vars namn "Barbro" nämnde var Anstrins efterträdare.

- Han hade en bakgrund som sjöofficer och var min kontaktperson på IB, säger Olof Frånstedt.

Efter mötet med kvinnan bad Olof Frånstedt chefen för Säkerhetspolisens terroristrotel att undersöka saken.


Bekräftelsen

Den 15 maj 1975 fick Olof Frånstedt en bekräftelse på att de två spaningsgrupperna faktiskt hade kontakter med IB.

Då kom IB:s operative chef till hans tjänsterum i sällskap med den kriminalassistent som fått i uppdrag att utreda det som kom att kallas "Barbro-ärendet".

Mötet blev kort men också bekräftelsen på att de två hemliga spaningsgrupperna hade något slags samband med IB, enligt Olof Frånstedt.

Det var allt detta han funderade över när han hört nyheten om statsministermordet.

Han har också frågor kring dessa spaningsgrupper som än så länge är obesvarade.

"Vilken roll spelade egentligen IB och dess efterföljare i den militära organisationen vid attentatet mot Olof Palme?" skriver han i sin bok.

Ingen kontakt med utredarna

En annan fråga är om männen med walkie-talkier, om de arbetade för IB, kan ha sett eller hört något som kan bidra till en lösning på mordet.

Trots sådana frågor tog Olof Frånstedt aldrig kontakt med Palmeutredningen för att berätta vad han visste om spaningsgrupperna.

- Det skulle kunna ha relevans för spaningsarbetet, men det hade varit fullständigt meningslöst att lämna uppgifterna till ett arbete som styrdes och leddes av Hans Holmér, sedan hans olycksaliga tid som chef för Säpo, säger Olof Frånstedt som under några år hade Holmér som sin chef.

Olof Frånstedt har inte heller senare, efter att Hans Holmér tvingats bort från utredning, sökt upp Palmeutredarna.

- Efter Holmers insats var möjligheterna att få ett seriöst polisarbete kring Palmemordet i det närmaste raderade. Men naturligtvis är jag beredd att prata med Palmeutredarna och svara på de frågor de vill ställa, säger Olof Frånstedt.

Vice riksåklagare Kerstin Skarp, som är förundersökningsledare i Palmeutredningen, är inte beredd att kommentera Olof Frånstedts uppgifter om spaningsgruppen med walkie-talkier.

- Men det är ingen hemlighet att det förekommer walkie-talkier i Palmeutredningen och att det till och från har varit av intresse men i övrigt kommenterar jag inte enskilda händelser eller enskilda utredningsdetaljer, säger hon.

ADOLF FREDRIKS KYRKA

En man med walkie-talkie vid Adolf Fredriks kyrka i närheten av mordplatsen.

Mannen var 178-180 centimeter lång med mörkt "burrigt" hår hade en walkie-talkie. Han pratade i apparaten och vittnet hade sett ett "spröt".

TUNNELGATAN-OLOFSGATAN

En man med en svart walkie-talkie i hörnet Tunnelgatan-Olofsgatan omkring kl. 20.00-21.00 på mordkvällen.

En kvinna hörde av sig till polisen i mars 1986 och berättade att hon sett mannen från sitt fönster. Han stod i en port. Kvinnan förhördes på nytt 1988 men inget nytt framkom.

BRUNKEBERGSTORG

En man med walkie-talkie vid Brunkebergstorg.

Två kvinnor såg på mordkvällen en "tjock" man vid torget cirka kl 23.10-23.15 som talade i en walkie-talkie.

NORRA LATIN

En man med walkie-talkie på Norra Latins skolgård under mordkvällen.

Ett kvinnligt vittne såg en man med walkie-talkie under mordkvällen cirka kl 22.30-23.30 när hon var på Norra Latins skolgård. Kvinnan beskrev mannen som svensk, och cirka 25-30 år gammal.

NÄRA PALMES BOSTAD

En man med walkie-talkie i Gamla stan i en port nära Olof Palmes bostad dagar före mordet.

En kvinna såg mannen den 26 februari på förmiddagen. Han var storväxt och gjorde ett "uniformt intryck" enligt vad hon sagt till polisen. Hon hade sett en antenn och en del av apparaten. Hon såg mannen vid Västerlånggatan 28, vilket är i närheten av Olof Palmes bostad som låg på Västerlånggatan 31.

GAMLA STAN

En man med walkie-talkie i Gamla stan under mordkvällen kl 19.00-19.30.

Vittnet hade sett mannen i korsningen Västerlånggatan-Kåkbrinken, några steg in i gränden. Mannen var ljushårig hade kort hår, 20-30 år gammal och 180 centimeter lång.

GAMLA STAN

Män med walkie-talkie i Gamla stan.

Någon gång på förmiddagen antingen den 26 eller 27 februari ska vittnet ha sett först en man på Västerlånggatan som talade i walkie-talkie . Mannen hade sett "farlig ut" och pratat tyska. Han hade varit 185-190 cm lång och haft cendréfärgat hår. Vittnet såg också en annan man som höll något mot örat.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.