Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Säpo behöver en miljard kronor till"

Säpos begäran räcker inte, enligt Leif GW Persson. Foto: Alex Ljungdahl
Enligt Säpo har 300 personer från Sverige värvats till Islamiska staten i Syrien och Irak sedan sommaren 2012. Foto: SÄPO/Pressbild

Säpo har begärt pengar för att punktmarkera hemvändande IS-terrorister.

Regeringen har tidigare lovat ett par hundra miljoner kronor extra.

Kriminalprofessor Leif GW Persson tror inte att det räcker:

– Säpo behöver en miljard kronor till.

Enligt Säpo har 300 personer från Sverige värvats till Islamiska staten i Syrien och Irak sedan sommaren 2012.

Cirka 150 har återvänt enligt Säpo.

Terrorhotnivån i Sverige bedöms som tidigare vara ”förhöjd” – steg tre på en femgradig skala. Samtidigt som IS trängs tillbaka i Syrien och Irak uppmanas anhängare i väst att attackera de egna länderna.

– Vi är i ett läge som vi aldrig har varit i. Volymen i dag gör att vi måste jobba på ett helt annat sätt, har biträdande Säpo-chefen Johan Sjöö sagt till DN.

Biträdande Säpo-chefen Johan Sjöö.

Leif GW Persson: Säpo behöver en miljard till

Säpo har erkänt att man misslyckats med att avslöja de som på hemmaplan rekryterar och finansierar IS-resenärer. Att kartlägga dem kräver fler spanare, avlyssningsexperter, tolkar, analytiker och informatörer.

Av de drygt en miljard kronor som Säpo fick förra året gick 34 procent till terrorbekämpning. När terrorresor kriminaliserades den 1 april fick Säpo 60 miljoner kronor extra. Regeringen har lovat ytterligare ett par hundra miljoner kronor extra för tre år framåt.

Men det räcker inte, säger kriminalprofessor Leif GW Persson.

– Jag skulle gärna vilja ge Säpo en miljard till. Säpo behöver en miljard kronor till. Det är ungefär vad verksamheten kommer att kräva, säger han.

Säpo vill punktmarkera hemvändare

Inför hösten begär Säpo en hemlig summa pengar för att kunna punktmarkera hemvändande IS-terrorister. Enligt uppgifter till Expressen har personal från militära underrättelse- och säkerhetstjänsten Must, Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), och Försvarets radioanstalt (FRA) kopplats in.

– Totalt pratar vi om en styrka på 1 000 poliser och ett par hundra från den militära sidan. Det motsvarar knappt 1 500 personer, säger en uppgiftslämnare.

Sedan 2001 har Säpo ökat sin personal från cirka 800 till drygt 1 100.

Enligt Säpo har 300 personer från Sverige värvats till Islamiska staten i Syrien och Irak sedan sommaren 2012. Foto: SÄPO/Pressbild

Man för register över misstänkta, bedriver telefonavlyssning, hemlig kameraövervakning, postkontroll, övervakning av elektronisk kommunikation, värvning av hemliga källor och signalspaning. Utöver det arbetar man med Skatteverket, tullen och Ekobrottsmyndigheten för att komma åt IS nätverk.

"Det kan hända i morgon"

Sveriges första självmordsbombare Taimour Abdulwahab sprängde sig själv i julrusningen 2010.

Säpo har bekräftat att IS rekryterar minderåriga i Sverige.

Leif GW Persson säger att nästa attack i Sverige kan komma närsomhelst.

– Jag avundas inte svensk säkerhetspolis. Om någon frågade mig om att jag skulle vilja bli chef så skulle jag springa för livet i motsatt riktning. Det är ett jobb med en dyster prognos för det kommer hända någonting här. Det kan hända i morgon. Det inser Säpo. Men jag tycker att Säpo utifrån sina förutsättningar gör så gott de kan.

– Problemet är att det är inte samma sak som att hitta en person. Det som har skyddat oss hittills beror på två saker. Dels att vi inte står överst på deras önskelista. Det andra är att de är så engagerade i sina närområden.