Amerikanska ambassaden i Stockholm. Foto: Martina Huber
Amerikanska ambassaden i Stockholm. Foto: Martina Huber

Säpo avslöjade USA-agenter i Sverige

Publicerad
Uppdaterad
Agenter från USA har utan tillstånd från svenska myndigheter spanat mot terrorister i Sverige.
Agenterna togs på bar gärning när Säpo bedrev spaning mot misstänkta terrorister och upptäckte okände personer som var ute i samma ärende.
- Vi kommenterar aldrig pågående, historiska, planerade eller påstådda operationer, säger Säpos pressekreterare Sara Kvarnström till Expressen.se.
För Urban Ahlin, utrikespolitisk talesperson för Socialdemokraterna, var uppgifterna helt nya.
- Om det är sant så har amerikanska myndigheter gått långt över gränsen. Jag vill veta vad regeringen har gjort och jag förväntar mig att bli informerad på nästa möte med utrikesnämnden, säger han till TT.

Säpo spanade

Det hela uppdagades för två år sedan, under första halvåret 2009. Säpo bedrev spaning mot misstänkta terroristkretsar och upptäckte plötsligt okända personer som var ute i samma ärende.
USA hade inte anmält spaningsverksamheten till Säpo och hade inte heller berättat om sitt intresse för terroristkretsarna.
Enligt SvD kontaktade Säpo den amerikanska underrättelseorganisationen CIA:s representant i Sverige. Agenterna lämnade sedan landet.
”Säkerhetspolisen satte med eftertryck stopp för den amerikanska operationen", säger SvD:s källa till tidningen.
- Vi kommenterar aldrig pågående, historiska, planerade eller påstådda operationer, säger Säpos pressekreterare Sara Kvarnström till Expressen.se.
Justitieminister Beatrice Ask (M) ville på söndagskvällen inte kommentera ärendet.
- Regeringen måste först ta del av uppgifterna i artikeln, säger Anna Erhardt, Asks pressekreterare, till TT.


"Inget folkrättsligt stöd"


Om uppgifterna stämmer är det en allvarlig anklagelse, enligt Wilhelm Agrell, professor i underrättelseanalys.
- Det finns inget folkrättsligt stöd för detta. Det som är problematiskt är att man bedriver en verksamhet som denna utan att gå via de svenska myndigheterna, säger han till TT.

"Har blivit praxis"

Enligt Agrell är det vanligare att "mindre vänliga stater" bedriver olovlig underrättelseverksamhet mot till exempel exilgrupper. Samtidigt är han inte förvånad över att USA gör samma sak.
- Det har blivit praxis i amerikanskt agerande sedan 11 september 2001 att bedriva operationer både med och utan medgivande från landet där operationen pågår, säger han.

Sofia Tanaka/TT

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag