Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Säpo-agent avslöjad
av jihadister i Syrien

Abu Mohamad al Jolani grundade den terrorstämplade organisationen al-Nusrafronten.

SYRIEN/STOCKHOLM. Den jihadistiska gruppen "Svenska Mujahideen Fi Ash-Shaam" uppger på sin Facebooksida att en svensk Säpo-agent är avslöjad i Syrien.

"Mer info kommer inom kort" står det ovanför en bild på en västerländsk man som sitter i en fåtölj.

Säpo vill inte kommentera ärendet.

Under tisdagsmorgonen hade svenska utrikesdepartementet ännu inte några uppgifter om mannen på bilden.

FAKTA

Svenska Mujahideen Fi Ash-Shaam är en militant grupp som strider under terrorstämplade organisationen al-Nusrafronten. Officiellt grundades al-Nusra av Abu Mohamad al-Jolani i slutet av 2011. Al-Jolani är en 50-årig syrier som deltog i Irakkriget mot amerikanska armén.

- När man kommer till Syrien har man två val: Antingen ansluter man sig till Fria Syriska armén eller al-Nusrafronten. Det var inte ett så svårt val för många av oss - vi valde att gå med al-Nusra, sa jihadkrigaren Abou Taouba från Göteborg i en intervju med Expressen i januari.

Al-Nusra delar in utländska krigare i olika grupper. De flesta utlänningar kommer från Kaukasus, USA, Tyskland, Frankrike och Storbritannien.

Svenskarna är ett tiotal personer. Al-Nusra, som nyligen förklarade att de är en del av al-Qaida, jobbar precis på samma sätt som al-Qaida. Krigare uppmanas att resa till Syrien med sina familjer, de kontrollerar egna slutna områden, är hemlighetsfulla och genomgår hård vapenträning. Deras mål är att bilda guds stat på jorden och dö martyrdöden.

Bilden som påstås föreställa en svensk Säpo-agent lades ut vid 15-tiden i går. Personen på bilden - som har ett västerländskt utseende - uppges vara svensk och sitter tillsammans med uniformklädda män.

UD hade under tisdagsmorgonen ingen information om det rör sig om en svensk medborgare.

Man kommer inte att gå vidare med ärendet under dagen.

– Det här är inte ett konsulärt ärende för oss, vi hänvisar alla frågor till Säpo, säger Anna Burhé Kervefors på UD:s presstjänst.

Publicerade film

Gruppen bakom bilden påstås vara de svenska jihadisterna i "Svenska Mujahideen Fi Ash-Shaam".

Gruppens konto på Facebook återstartades den 9 maj efter att ha legat nere under några månader. Det är samma konto som i höstas publicerade en propagandafilm på svenska. I filmen uppmanades då andra svenska muslimer att resa ner till Syrien för att strida.

Expressen har varit i kontakt med utrikesdepartementet och även med justitieminister Beatrice Ask via hennes pressekreterare.

De vill inte uttala sig om bilden eller uppgifterna på Facebooksidan.

Per Claréus, pressekreterare hos Beatrice Ask, hänvisar alla frågor till Säpo.

Känner ni till bilden?

- Jag kan inte svara på det, säger han.

På Säpo säger pressansvarig Sirpa Franzén att de känner till ärendet.

- Det finns olika öppna källor på internet som vi följer i vårt arbete. Men vi uttalar oss inte om enskilda grupper, personer eller enskild information som beskrivs i den här Facebookgruppens inlägg, säger hon.

Vill inte bekräfta

Hon vill varken bekräfta eller dementera uppgiften om det kan handla om en Säpo-agent i Syrien.

Och om det handlar om en svensk som kan vara i fara?

- Då är det ett konsulärt ärende för utrikesdepartementet. Och om man får sådan officiell information från Syrien så hanteras det inom ramen för det, säger hon.

Terrorstämplad grupp

Mujahideen Fi Ash-Shaam strider tillsammans med den terrorstämplade gruppen al-Nusrafronten i Syrien. Gruppens medlemmar är utlänningar och kommer från bland annat Europa och Tjetjenien. Enligt uppgifter ska den svenska gruppen ha förlorat två medlemmar i strid i Syrien.

I januari publicerade Expressen en lång intervju med två medlemmar från gruppen. En av dem, som kallade sig Abou Tauba, är en före detta anställd på Volvo i Göteborg.

Han berättade då att Säpo hade uppsikt över svenskar som ville åka till Syrien för att delta i "jihad". Han påstod att han själv kontaktats av Säpo tiden innan han åkte till Syrien för att delta i striderna.

- De sa att de inte kunde hjälpa mig om jag skulle åka fast. De som finns här tänker inte återvända. Men även om någon vill göra det är risken är stor att man åker fast i Turkiet och bli vidareskickad till USA, sa Abou Tauba.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.