Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Säpo: Abo Raad, 53, är ett hot mot Sveriges säkerhet

Abo Raad i Gävlemoskén.
Foto: GEFLE DAGBLAD
Säpo befarar att Abo Raad utgör en risk mot rikets säkerhet.
Foto: PRESSBILD / PRESSBILD

Civilklädda säkerhetspoliser omhändertog imamen Abo Raad, 53, när han klev ut från Gävlemoskén i förra veckan. 

Säpo befarar att han planerar terrorbrott eller utgör ett hot mot Sveriges säkerhet på något annat sätt.   

De senaste åren har Gävle-imamen hyllat IS på Facebook, blivit inbjuden till paneldebatt i riksdagen och diskuterat dödsstraff på homosexuella i Sveriges radio.  

Expressen och Doku.nu kunde i fredags avslöja att Migrationsverket fattat beslut om att imamen Abo Raad tillsammans med sin 34-årige son skulle tas i förvar.
Abo Raad hade precis lämnat Al-Rashideenmoskén i Gävle då han i torsdags konfronterades och togs av civilklädda säkerhetspoliser.
Att det var säkerhetspolis berättar Gefle Dagblad som varit i kontakt med anhöriga till imamen. 

Al-Rashideenmoskén i Gävle.
Foto: GOOGLE MAPS / SKÄRMDUMP

Säpo gjorde bedömningen att imamen utgör ett så pass akut hot mot rikets säkerhet att de var tvungna att omhänderta honom och försöka få honom utvisad, med hjälp av Lagen om särskild utlänningskontroll, LSU, som de sällan använder sig av. 

”Kan handla om personer som utgör en säkerhetsrisk”

Beslutet mot imamen är sekretessbelagt av Säpo så de uttalar sig generellt om LSU. 

– Inom ramen för vårt underrättelsearbete tar vi del av underrättelser som kan handla om personer som utgör en säkerhetsrisk, som på olika sätt kan hota Sverige och demokratin. Inom ramen för det har vi möjlighet att använda oss av den lagstiftning som finns där ett av verktygen är LSU, säger Gabriel Wernstedt, pressekreterare hos Säpo.  

Lagen listar två orsaker där den kan användas för utvisning: 

”Om det är särkilt påkallat av hänsyn till rikets säkerhet”. 

Eller om det: 

”Med hänsyn till vad som är känt om utlänningens tidigare verksamhet och övriga omständigheter kan befaras att han eller hon kommer att begå eller medverka till terroristbrott”, enligt andra paragrafen i lagen om straff för terroristbrott. 

Lag (1991:572) om särskild utlänningskontroll

Allmänna bestämmelser

1 § En utlänning får utvisas ur landet enligt denna lag, om

det

1. är särskilt påkallat av hänsyn till rikets säkerhet, eller

2. med hänsyn till vad som är känt om utlänningens tidigare

verksamhet och övriga omständigheter kan befaras att han

eller hon kommer att begå eller medverka till terroristbrott

enligt 2 § lagen (2003:148) om straff för terroristbrott

eller försök, förberedelse eller stämpling till sådant brott.

Lag (2009:1545).

2 § Beslut om utvisning enligt denna lag meddelas av

Migrationsverket. Frågan om utvisning tas upp på ansökan av

Säkerhetspolisen.

Källa: Regeringskansliets rättsdatabas

Senast Säpo använde LSU var i mars. Då friades två män, 30 och 39 år, från förberedelse till terrorbrott av Solna tingrätt. Istället för att släppas fria från häktet hämtades de av Säpo som tog dem i förvar – eftersom männen ansågs utgöra en risk mot rikets säkerhet.  

Migrationsverkat har uppgett att Säpo använt sig av lagen vid två tillfällen under 2017 och vid fyra tillfällen under 2018, enligt TT. 

Abo Raad utpekad som den militanta islamismens ledare i Sverige

Nu används LSU mot en imam som har rent belastningsregister, men som sedan över tio år tillbaka har varit en tongivande gestalt inom den salafistiska rörelsen i Sverige. 

Abo Raad pekades 2013 ut som den militanta islamismens ledare i Sverige, dess ”sheikh”, i en sluten Facebook-grupp för jihadistsympatisörer, vilket Doku rapporterat


Abo Raads hyllning till IS erövrande av Mosul

2014 avslöjade Magnus Sandelin och Gefle Dagblad att Abo Raad hyllat IS militära framgångar, då terrorgruppen under en kort tidsrymd erövrat Mosul och stora områden i Irak. 

”Bröder och systrar, be till Allah om stöd för deras sunnisyskon i Irak, där de utkämpar ett ödesdigert krig mot svekfullhetens, kufrs och syndfullhetens styrkor (…) Be för era syskon och stötta dem med era pengar, er själva och era tungor”, skrev han bland annat (texten är översatt från arabiska, reds. anm.). 

Efter avslöjandet hävdade Abo Raad, i SVT, att han med Facebook-inlägget i själva verket hade uppmanat människor att stödja svenska hjälporganisationer. 

Vittnets påstående om Abo Raad under rättegången

Under en rättegång 2005 som resulterande i att två personer fälldes för terrorfinansiering påstod ett av vittnena följande om Abo Raad, enligt domen:  

”Imamen bad för dem som skulle spränga sig i luften som ett angrepp på USA:s arme. Man lade också ut en bönematta för att besökarna i moskén skulle lägga pengar på mattan vilka enligt imamen skulle gå till dem som sprängt sig i luften och till de föräldralösa barnen”. 

2016 lyckades Doku bli inbjuden i en Facebookgrupp för jihadistsympatisörer: ”Syskon som stödjer Mujahideen”.

Facebook-gruppen delade IS-propaganda och bin Ladin-tal

Facebookgruppen, som hade 60-70 medlemmar, var enbart för inbjudna. Abo Raad var en av dem. I gruppen spreds propaganda från al-Qaida och IS. Det lades ut tal av Usama bin Ladin och Anwar al-Awlaki.

Gruppen startades av en jihadist från Borlänge som därefter reste till Syrien där han anslöt sig till IS och dog i en självmordsbombning.   

 

Den radikala imamen Anwar al-Awlaki dödades av en drönarattack i Jemen 2011.
Foto: ANONYMOUS / AP SITE INTELLIGENCE GROUP

Abu Raad har under åren haft andra plattformar att predika sin syn på islam än Gävlemoskén och sina föreläsningar. 

Bland annat genom den skattefinansierade sajten muslim.se, vilket uppmärksammats av Gefle Dagblad

På den numera nedlagda sajten hävdades det att en muslim inte fick bli vän med en icke-muslim, eller bli medlem i deras samhälle. 

Imamen: ”Propagandan går ut på att segregera muslimer”

Det förespråkades även dödstraff för homosexualitet på sajten, vars syfte enligt Sveriges Imam Förbund med säte i Gävles moské, var att ”skapa broar mellan muslimer och icke-muslimer”. 

Abdalhaqq Kielan, imam vid Stora moskén i Eskilstuna.
Foto: FREDRIK FUNCK / DN

Enligt Abdalhaqq Kielan, imam vid stora moskén i Eskilstuna och verksam i Svenska islamiska samfundet, handlar Raads tolkning av islam i själva verket om att bränna dessa broar. 

– Propagandan går ut på att segregera muslimerna från befolkningen i övrigt i länder där muslimerna är i minoritet. Man ska inte ha svenska kompisar, kvinnorna ska inte gå ut, man ska vara emot det svenska samhället. Till skillnad från profeten Mohammed som sa att ”Kärleken till hemlandet är en del av vår tro”. Hemlandet betyder det land där man bor, där ens barn växer upp, där man tar emot sjukvård och så vidare. Kort sagt: Sverige är hemlandet för alla muslimer som är här, säger Abdalhaqq Kielan. 

Abo Raad i SR: ”Homosexualitet är förbjuden i islam”

Abdalhaqq Kielan:

– Man säger alltid att ja, ”det där är en strikt, konservativ, bokstavstrogen tolkning av islam”. Det är det inte alls. Det är en nidbild. Det här är något som uppfanns på 1700-talet av en ibn Abd al-Wahhab, därför kallas det wahhabism. Han hade en väldigt oortodox tolkning med inslag av magi och häxor. Men nu vill de ta avstånd från benämningen wahhabister och i stället kalla sig salafister.   

Abo Raad bjöds in till SR:s ”Människor och tro” för att kommentera Gefle Dagblads granskning och varför han anser att homosexuella ska avrättas. 

– Homosexualitet är förbjudet i islam och om ett land följer sharia och styret implementerar lagen, ja då tillämpas guds lag, sa han och beskrev för SR sin roll i sajten som ”shariarådgivare”. 

Abo Raad anklagades för påhopp i riksdagen

Abo Raad bjöds även in till en paneldebatt i Sverige riksdag, i maj 2016, för att diskutera rekryteringen till IS. 

Arrangör var den feministiska och antirasistiska föreningen ”Varken Hora eller Kuvad”.

https://www.youtube.com/watch?v=Wx2RblWCWjQ

– Vi bjöd in honom för att han är en person som, tyvärr, har ett visst inflytande på muslimer i Sverige. Dessutom så är han en minst sagt kontroversiell person, sa vänsterpartisten Jonas Lundgren, som i egenskap av projektledare för ”Varken Hora eller Kuvad” bjudit in Raad, till Gefle Dagblad. 

Under debatten så fungerade en bror till Raad som hans översättare. Men brodern ska bara ha översatt valda delar, enligt arabisktalande åhörare som reagerade. 

Arhe Hamednaca, tidigare riksdagsledamot för S.
Foto: RIKSDAGEN GRATISBILD

– Jag kan arabiska och du sade att publiken här är värre än Daesh (IS). Det översattes inte. Jag tyckte det var att gå för långt, sa Arhe Hamednaca, dåvarande socialdemokratisk riksdagsledamot till Abo Raad.

Något som Expressens Johanna Karlsson avslöjade 2016 i ett reportage om stadsdelen Vivalla i Örebro. 

Efter 23 år i Sverige – nu hotas imamen av utvisning

Sedan förra veckan har Abo Raad mist alla plattformar att nå ut med sitt budskap.  

Han sitter frihetsberövad på Migrationsverkets förvar och riskerar, efter 23 år i Sverige, utvisning till hemlandet Irak. 

Frågan är vad som har fått Säpo att agera nu.  

Generellt: kan det räcka med att någon bara har uppviglat, eller uppmanat till saker, för att använda sig av LSU?

– Jag kan inte prata mer konkret om vilka misstankar eller typ av aktiviteter som ligger till grund för att en människa skulle utgöra ett säkerhetshot. Det som jag får referera dig till är själva lagstiftningen, där det finns ett antal exempel som radas upp, säger Gabriel Wernstedt. 

Kielan: ”Tror inte det här kommer att ge några större avtryck”

– Jag tror inte att de flesta bryr sig. Det är väl de närmast sörjande, i wahabit- eller salafistkretsar, som naturligtvis retar upp sig. Jag hörde att de ska ha en demonstration i Eskilstuna också. Men det blir ju väldigt små demonstrationer för de har inte många anhängare. Så jag tror inte det här kommer ge något större avtryck annat än möjligtvis att vissa mera extrema rörelser, som jihadister, kommer bli lite försvagade om han lämnar scenen, säger Abdalhaqq Kielan. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.