Säpo: 125 svenskar kämpar för terrorister

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
I dag presenterade Säpochefen Anders Thornberg nya siffror.
Foto: Sven Lindwall
90 män och 35 kvinnor. Så många svenskar är i Syrien och Irak för att kämpa för terrorgrupper, som IS.
Foto: Gail Orenstein/Nurphoto/Rex

90 män och 35 kvinnor. Så många svenskar är i Syrien och Irak för att kämpa för terrorgrupper, som IS.

I dag presenterade Säpochefen nya siffror.

– Vi står inför en historisk utmaning. En av våra uppgifter är ju att ha koll på hur många som åker. Nästa problem är att skydda Sverige när de kommer hem, säger Anders Thornberg i TV4:s "Nyhetsmorgon".

Regeringen har tidigare aviserat att man vill kriminalisera terrorresorna. Nästa år ska det ska också bli straffbart att finansiera, organisera och underlätta sådana resor.

– Vi har frågat oss vad som ska hända när dessa personer kommer hem. Mitt svar är enkelt – de ska sitta i fängelse, sa justitieminister Morgan Johansson (S) efter den debattartikel DN.

I dag framträdde Säkerhetspolisens chef Anders Thornberg i TV4:s "Nyhetsmorgon" och berättade om arbetet för att lagföra dessa personer. Nya siffror från Säpo visar att 90 män och 35 kvinnor befinner sig i Syrien nu.

"Är där med familjer"

– Männen är där för att strida, men de är också där tillsammans med sina familjer för att bilda en stat, ett kalifat. Kvinnorna sysslar med logistiskt stöd och ska föda barn. Vi har inte sett några kvinnor som strider ännu, men vi utesluter inte att vi kan se det i framtiden, säger Anders Thornberg till TV4 Nyhetsmorgon.

Enligt Thornberg har minst 40 svenska män dött i strider på plats i Syrien, men siffran kan vara högre.

Minst 115 svenskar har återvänt och Säpo arbetar också med att följa upp återvändare.

– Vi tror inte att det är 115 potentiella terrorister. Men det är vår uppgift att identifiera dem. När de kommer tillbaka måste vi arbeta med dem. Vi vet vilka de är. Vi har namnen på dem.

Ser positivt på ny lag

Anders Thornberg ser positivt på den kommande lagstiftningen, som fått kritik för att den är svår att upprätthålla

– Det är för och nackdelar med all lagstiftning, men vi välkomnar givetvis det här. En nackdel är att vi inte får använda Försvarets radioanstalt, som vi använder för att spana i utlandet. Det är delvis därför vi har så bra koll på vad de gör och när de kommer hem, Det är viktigt att komma ihåg att det ska vara rättssäkert.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.