I dag presenterade Säpochefen Anders Thornberg nya siffror. Foto: Sven LindwallI dag presenterade Säpochefen Anders Thornberg nya siffror. Foto: Sven Lindwall
I dag presenterade Säpochefen Anders Thornberg nya siffror.  Foto: Sven Lindwall
90 män och 35 kvinnor. Så många svenskar är i Syrien och Irak för att kämpa för terrorgrupper, som IS. Foto: Gail Orenstein/Nurphoto/Rex90 män och 35 kvinnor. Så många svenskar är i Syrien och Irak för att kämpa för terrorgrupper, som IS. Foto: Gail Orenstein/Nurphoto/Rex
90 män och 35 kvinnor. Så många svenskar är i Syrien och Irak för att kämpa för terrorgrupper, som IS. Foto: Gail Orenstein/Nurphoto/Rex

Säpo: 125 svenskar kämpar för terrorister

Publicerad

90 män och 35 kvinnor. Så många svenskar är i Syrien och Irak för att kämpa för terrorgrupper, som IS.

I dag presenterade Säpochefen nya siffror.

– Vi står inför en historisk utmaning. En av våra uppgifter är ju att ha koll på hur många som åker. Nästa problem är att skydda Sverige när de kommer hem, säger Anders Thornberg i TV4:s "Nyhetsmorgon".

Regeringen har tidigare aviserat att man vill kriminalisera terrorresorna. Nästa år ska det ska också bli straffbart att finansiera, organisera och underlätta sådana resor.

– Vi har frågat oss vad som ska hända när dessa personer kommer hem. Mitt svar är enkelt – de ska sitta i fängelse, sa justitieminister Morgan Johansson (S) efter den debattartikel DN.

I dag framträdde Säkerhetspolisens chef Anders Thornberg i TV4:s "Nyhetsmorgon" och berättade om arbetet för att lagföra dessa personer. Nya siffror från Säpo visar att 90 män och 35 kvinnor befinner sig i Syrien nu.

"Är där med familjer"

– Männen är där för att strida, men de är också där tillsammans med sina familjer för att bilda en stat, ett kalifat. Kvinnorna sysslar med logistiskt stöd och ska föda barn. Vi har inte sett några kvinnor som strider ännu, men vi utesluter inte att vi kan se det i framtiden, säger Anders Thornberg till TV4 Nyhetsmorgon.

Enligt Thornberg har minst 40 svenska män dött i strider på plats i Syrien, men siffran kan vara högre.

Minst 115 svenskar har återvänt och Säpo arbetar också med att följa upp återvändare.

– Vi tror inte att det är 115 potentiella terrorister. Men det är vår uppgift att identifiera dem. När de kommer tillbaka måste vi arbeta med dem. Vi vet vilka de är. Vi har namnen på dem.

Ser positivt på ny lag

Anders Thornberg ser positivt på den kommande lagstiftningen, som fått kritik för att den är svår att upprätthålla.

– Det är för och nackdelar med all lagstiftning, men vi välkomnar givetvis det här. En nackdel är att vi inte får använda Försvarets radioanstalt, som vi använder för att spana i utlandet. Det är delvis därför vi har så bra koll på vad de gör och när de kommer hem, Det är viktigt att komma ihåg att det ska vara rättssäkert.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag