Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Santorum triumferar i provval

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Jeff Roberson

Uppstickaren Rick Santorum har gjort en mäktig comeback i Republikanernas provval.

Efter att ha segrat både i Missouri och Minnesota, tog han på onsdagsmorgonen hem även Colorado.

- Konservatismen lever och verkligen i Missouri och Minnesota, sa han till applåderande supportrar enligt CNN.

Det republikanska primärvalsracet som ska skaka fram en presidentkandidat att ställa upp mot Barack Obama fortsätter. Och efter fyra raka förluster för Santorum, svängde det för den värdekonservative politikern i natt. I Missouri tog han hem över 55 procent av rösterna – något som fick ex-guvernören i Massachusetts, Mitt Romney, att rasa.

- Han är helt enkelt inte redo att bli president, säger Tim Pawlenty, som stöder Romney, till New York Times.

Mitt Romney, som vunnit stort i Florida och Nevada, fick enbart 25 procent av rösterna i Missouri. Den tredje kandidaten Ron Paul fick tolv procent av rösterna.

Rick Santorum vann även i Minnesota, med 44 procent av rösterna mot Romneys 17 procent. Ron Paul fick ungefär 28 procent av rösterna.

Och även om valen inte ger så mycket i jakten på delegater är det en psykologisk vinst för Santorum, som tidigare har förlorat fyra distrikt i rad.

- Jag står inte här och hävdar att jag är det konservativa alternativet till Mitt Romney. Jag står här för att vara det konservativa alternativet till Barack Obama, sa Rick Santorum, enligt CNN.

Och nu på onsdagsmorgonen segrade Santorum även i Colorado.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.