Anna Kinberg Batra förklarar varför hon vill samtala med SD. Övriga partier i Alliansen är tveksamma till det. Foto: NOELLA JOHANSSON / TT NYHETSBYRÅN
Anna Kinberg Batra förklarar varför hon vill samtala med SD. Övriga partier i Alliansen är tveksamma till det. Foto: NOELLA JOHANSSON / TT NYHETSBYRÅN

Sanningen om Moderaternas SD-utspel: "Ville bara prata"

Publicerad

Anna Kinberg Batra tycker att alliansen ska sluta "kasta SD omkring sig som en het potatis".

Hon vill regera och göra budget med Lööf, Busch Thor och Björklund - men vill inte avstå stöd från Åkesson.

– Man måste kunna samtala med varandra i utskotten, säger M-ledaren i en intervju med Aftonbladet.

Moderaterna har rasat i opinionen sedan partiledaren Anna Kinberg Batra i vintras gjorde sitt utspel om Sverigedemokraterna.

Sedan dess har hon haft det hett om öronen och kraven på hennes avgång har hörts.

Nu försöker Alliansledaren nyansera bilden av Moderaterna egentligen menade med utspelet om SD.

Samtala med, men inte regera ihop

Hon poängterar i intervju efter intervju att M vill samtala med SD i enskilda frågor, inte regera ihop med dem.

– Regera och göra budget vill jag göra med Alliansen. Och sedan vill jag söka stöd för Alliansens politik. Om det kommer från SD ska vi inte avstå från det, säger Anna Kinberg Batra till Aftonbladet.

Anna Kinberg Batra. M, vill samtala med Jimmie Åkesson, SD, i enskilda frågor, men inte regera ihop med honom.Foto: MAJA SUSLIN/TT / TT NYHETSBYRÅN

Samtidigt är hon självkritisk till att budskapet hon ville ha fram inte har nått ut riktigt. Därför har M anklagats för att fiska i grumliga vatten och M-ledaren har sjunkit som en sten i förtroendemätningarna.

"Vanligt hyfs att tala med varandra"

Men Kinberg Batra står fast vid att man ska fortsätta prata med SD i enskilda frågor.

– I riksdagen handlar det om hur man uttrycker sig. I vintras blev det stor dramatik efter mitt besked som var att vi ska sluta kasta SD omkring oss som en het potatis, det var egentligen det jag ville säga, och samtala om politiska frågor med varandra som vanliga ledamöter. Annie Lööf brukar säga att det är vanligt hyfs att tala med varandra, förklarar Anna Kinberg Batra i Aftonbladetintervjun.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag