Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sanningen om hur de räddades ur grottan

Efter 17 dagar räddades de thailändska pojkarna som suttit fast i en grotta. Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Efter att ha lämnat grottan isolerades de från omvärlden för att kropparna skulle anpassa sig. Foto: PRD / HANDOUT HANDOUT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Nu avslöjar journalisten Liam Cochrane nya uppgifter om hur räddningsarbetet egentligen gick till. Foto: SAKCHAI LALIT / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

Hela världen följde de tolv pojkarna som satt instängda i den thailändska grottan. 

Men sanningen om räddningsarbetet var en helt annan än den som förmedlades till omvärlden. 

Enligt en ny bok av journalisten Liam Cochrane sövdes pojkarna ner och med fastbundna händer fördes de ut ur grottan. 

I slutet av juni förra året gick ett thailändskt fotbollslag bestående av tolv pojkar och deras tränare in i den thailändska grottan Tham Luang. 

De kom inte ut igen förrän 17 dagar senare. 

Däremellan följde hela världen följde pojkarnas öde som länge förblev ovisst. Under tre högintensiva dygn pågick räddningsarbetet som till slut räddade livet på samtliga pojkar och tränaren. 

Efter att de tagit sig ur grottan fördes pojkarna till sjukhus där de hölls isolerade från omvärlden. Bland annat för att kropparna behövde anpassa sig efter över två veckor av mörker instängda i en grotta. 


LÄS MER: Pojkarna som var fast i thailändska grottan

Sanningen om hur thailändska pojkarna räddades 

I samband med att räddningsarbetet påbörjades ska föräldrarna ha fått information om att pojkarna skulle lära sig att dyka för att kunna ta sig ut från grottan. Pojkarna skulle få en luftslang och simma ut från grottan med dykare framför och bakom sig. 

Men verkligheten var en helt annan, enligt en ny bok som brittiska tidningen Daily Mail publicerat utdrag ifrån. 

Journalisten Liam Cochrane skriver i boken att föräldrarna fick den falska informationen för att inte drabbas av panik. 

I stället förberedde dykarna en avancerad räddningsaktion som var allt annat än säker.

Under tre dygn pågick arbetet med att få ut pojkarna ur grottan. Foto: THAM LUANG RESCUE OPERATION CENTER / AP TT NYHETSBYRÅN

Eftersom det inte fanns någon möjlighet att lära pojkarna att dyka igenom den komplicerade och leriga grottan återstod bara ett alternativ: att söva ner dem, förse dem med syrgasmasker förseglade med silikon och låta dykare bära dem ut ur grottan. 

Flera risker med dykarnas planer 

Men planen medförde risker. 

Ett problem var att få tag i syrgasmasker som passade pojkarnas små ansikten. De flesta var gjorda för fullvuxna personer och det fanns farhågor att även de minsta maskerna var för stora för pojkarna. 

För att söva pojkarna tog de hjälp av experter från Australien: dykaren och narkosläkaren Richard Harris och hans dykarpartner Craig Challen. Läkaren fick i uppdrag att söva ner pojkarna inne i grottan, medan Craig Challen följde med när pojkarna fördes ut från grottan. 

Enligt den nya boken var läkaren orolig över att sövningsmedlet inte skulle hålla i sig under hela räddningsförloppet. 

– Jag trodde inte det fanns någon chans att det skulle lyckas, har läkaren sagt efter det lyckade räddningsarbetet, enligt boken som Daily Mail tagit del av. 

– Andra som var involverade var mer positiva, men även de trodde att minst fem av pojkarna skulle dö. 

Innan dykarna påbörjade räddningsarbetet övade man i en simbassäng för att testa pojkarnas syrgastuber. Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

Alla pojkar räddades ur grottan

Söndagen den 8 juli inleddes räddningsaktionen och först ut var 14-åriga Note. 

För att inte riskera att pojken inte vaknade mitt under transporten ut ur grottan, och då drabbas av panik, band dykarna fast hans händer bakom ryggen med hjälp av kablar. Rädslan var att han skulle vakna och då slita av sig syrgasmasken och således riskera både sitt eget och dykarnas liv, skriver Liam Cochrane i boken.

Utanför grottan väntade jublande föräldrar efter att pojkarna räddats. Foto: SAKCHAI LALIT / AP TT NYHETSBYRÅN


14-åringen kunde föras ut ur grottan utan att vakna – och därefter transporterades han, liksom alla andra som var fast i grottan, till sjukhus för att isoleras. 

Utanför grottan väntade oroliga föräldrar som till slut kunde andas ut och välkomna barnen ut ur grottan. 

Efter tre dagar hade samtliga pojkar och deras tränare överlevt och tagit sig ut från grottan. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.