I boken "Da Vinci-koden" finns många tolkningar och analyser av Da Vincis "Den sista måltiden". Är det verkligen Maria Magdalena som sitter till vänter om Jesus? Var hon gift med Jesus?
I boken "Da Vinci-koden" finns många tolkningar och analyser av Da Vincis "Den sista måltiden". Är det verkligen Maria Magdalena som sitter till vänter om Jesus? Var hon gift med Jesus?

Sanningen om da Vinci-koden

Publicerad
Uppdaterad
NEW YORK. Är det verkligen Maria Magdalena som sitter där bredvid Jesus i Leonardo da Vincis Nattvarden ?
Alla som läst Dan Browns bästsäljare Da Vinci-koden vet vad jag talar om.
Och har säkerligen fler frågor.
Här kommer svaren.
Lösningen på da Vinci-koden.
Låt oss börja med en varning. Om du inte läst "Da Vinci-koden" i sommar eller håller på att sluka den just nu, så sluta läs här, riv ur artikeln och lägg undan den tills vidare. Du kommer säkerligen att vilja plocka fram den igen när du avslutat boken som blivit ett samtida litterärt fenomen.

Blev en bästsäljare direkt

"Da Vinci-koden" publicerades i USA för första gången i mars 2003 och den har legat på bästsäljarlistan sedan dess. Och det är inte bara i USA som den före detta läraren Dan Brown går segrande fram. Boken toppar bästsäljarlistorna lite överallt i världen och har sålt i över åtta miljoner exemplar. Och filmversionen är på väg. Inte nog med det. Den har också gett upphov till ett dussintal andra böcker. Inte minst religiöst lärda har gått till motattack mot många av de påståenden som görs i mysteriethrillern. Det kan tyckas lite fånigt. Det är ändå en skönlitterär bok, en påhittad mordhistoria med mycken religions- och konsthistoria invävd i intrigen. Men så är det ju den där försidan. Den där det står "Fakta".

Inte skönlitteratur

Dan Brown slår ju där fast att den hemlighetsfulla gruppen "Prieuré de Sion" är en riktig organisation, där står också att alla beskrivningar av konstverk, arkitektur, dokument och hemliga ritualer också är korrekta. Alltså inte skönlitteratur. Och det har gett både en och annan läsare huvudbry. Hur mycket är egentligen sant i "Da Vinci-koden"? Expressens guide till vad som är sant och inte sant i thrillern: Klicka på rubrikerna under "LÄS OCKSÅ" längre upp till höger i artikeln.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag