Fredrik Reinfeldts nya bok "Halvvägs" släpps i morgon. I boken avslöjar den förre statsministern bland annat om hur det gick till när han tvingades till en fyra år lång ökenvandring efter att ha kritiserat partiledningen som Muf-ordförande. Foto: /All Over PressFredrik Reinfeldts nya bok "Halvvägs" släpps i morgon. I boken avslöjar den förre statsministern bland annat om hur det gick till när han tvingades till en fyra år lång ökenvandring efter att ha kritiserat partiledningen som Muf-ordförande. Foto: /All Over Press
Fredrik Reinfeldts nya bok "Halvvägs" släpps i morgon. I boken avslöjar den förre statsministern bland annat om hur det gick till när han tvingades till en fyra år lång ökenvandring efter att ha kritiserat partiledningen som Muf-ordförande. Foto: /All Over Press
Carl Bildt var partiordförande när Reinfeldt kritiserade valstrategin 1995, och enligt Reinfeldts nya bok var det på Bildts order som Reinfeldt blev utskälld och därefter blev utan uppdrag i partiet under fyra års tid. Foto: Anna-Karin NilssonCarl Bildt var partiordförande när Reinfeldt kritiserade valstrategin 1995, och enligt Reinfeldts nya bok var det på Bildts order som Reinfeldt blev utskälld och därefter blev utan uppdrag i partiet under fyra års tid. Foto: Anna-Karin Nilsson
Carl Bildt var partiordförande när Reinfeldt kritiserade valstrategin 1995, och enligt Reinfeldts nya bok var det på Bildts order som Reinfeldt blev utskälld och därefter blev utan uppdrag i partiet under fyra års tid. Foto: Anna-Karin Nilsson
Fredrik Reinfeldts bok Halvvägs.Fredrik Reinfeldts bok Halvvägs.
Fredrik Reinfeldts bok Halvvägs.

Sanningen om bråket med Carl Bildt

Publicerad

Fredrik Reinfeldt skälldes ut av Anders Borg, på uppdrag av en rasande Carl Bildt, och anklagades för att ha skadat partiet.

Straffet, enligt den förra statsministern: "En fyra år lång ökenvandring".

- Jag kände mig som pestsmittad, skriver Fredrik Reinfeldt i nya boken "Halvvägs".

- Jag har faktiskt glömt bort detaljerna, svarar Carl Bildt i dag.

Upprinnelsen till det allvarliga bråket 1995 var Muf-ordföranden Fredrik Reinfeldts eftervalsanalys som fått namnet "Nostalgitrippen", efter förlustvalet 1994. I analysen attackerades den dåvarande partiordföranden Carl Bildt.

Fredrik Reinfeldt menade att Moderaterna i val av företrädare och sakfrågeprofil måste bli bredare. I boken "Halvvägs", som släpps på Albert Bonniers förlag i dag, berättar Fredrik Reinfeldt själv om krisen.

När partiledningen hade läst eftervalsanalysen fick Anders Borg i uppdrag av Carl Bildt att ringa upp Fredrik Reinfeldt.

"Han hade några raka och enkla budskap. Boken jag varit med och skrivit borde aldrig ha skrivits, och det bästa vore om hela upplagan kunde stoppas. Det var inte första gången jag orsakade partiet skada, och det var olyckligt att det skedde igen", skriver Fredrik Reinfeldt.

Kallades hem omedelbart

Reinfeldt, som just då var på en resa i Österrike med ungdomsförbundet, kallades omedelbart hem.

"För min egen skull var det bäst att jag satte mig på nästa plan hem för att kunna vara med och skademinimera", skriver den förra statsministern om samtalet med Anders Borg.

När Fredrik Reinfeldt kom till riksdagsgruppen skälldes han ut efter noter.

"Kritiken var massiv. När mötet var över kände jag att detta nog var slutet på mitt politiska engagemang", konstaterar han, och fortsätter:

"Jag var 30 år och skulle strax lämna ungdomsförbundet. Jag kände mig som pestsmittad. Det skulle dröja nära fyra år efter detta innan jag fick någon sorts tydligt uppdrag av partiet eller gruppen."

Efter partiledarskiftet hösten 1999 röstades Fredrik Reinfeldt in i riksdagsgruppens förtroenderåd.

"Min fyra år långa ökenvandring var till ända", skriver han.

Reinfeldt tog kontakt

Sju år senare, efter valsegern 2006, fick Carl Bildt frågan om att bli utrikesminister. Men det var inte på initiativ av den blivande statsministern Fredrik Reinfeldt, utan ett önskemål från partiledarna Lars Leijonborg, Maud Olofsson och Göran Hägglund.

"Vi beslutade att jag skulle kontakta Carl. Jag undrade hur en person som på 90-talet med rätta hade kritiserat mig skulle se på min förfrågan nu", skriver Fredrik Reinfeldt i "Halvvägs".

Carl Bildt avrådde - men sa samtidigt att "han kände en skyldighet att finnas till hands om det var samtliga partiledares uppfattning".

Efter att Bildt utsetts till utrikesminister förbättrades relationen med Reinfeldt.

"Vi fick nu den tid tillsammans vi inte hade haft förut", skriver den förra statsministern.

"Jag var glad att han accepterade mitt erbjudande och blev för varje år som gick än mer övertygad om hur rätt det var att vi fick Carl att gå med på att bli utrikesminister."

"Jag har glömt detaljerna"

Expressen hade i går kväll kontakt med den förra utrikesministern Carl Bildt, om påståendena i Reinfeldts bok.

- Låt mig läsa boken innan jag har några synpunkter. Jag har faktiskt glömt bort detaljerna i vad Fredrik Reinfeldt skrev i den där skriften och som orsakade denna diskussion, säger Bildt.

Trots att bokens innehåll nu har blivit offentligt så vill Fredrik Reinfeldt avvakta med kommentarer kring den.

- Jag vill inte kommentera boken just nu, utan håller strikt på att jag ska uttala mig under presskonferensen, säger den förre statsministern till Expressen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag