Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sanningen om bilden som friade Christer Pettersson

Lisbet Palme var inte alls beredd på vem det var hon skulle få se i konfrontationen: ”Hon var alldeles tillintetgjord”.
Den tidigare spaningsledaren i Palmegruppen, Hans Ölvebro, nu 74 år gammal.Foto: SVT
Poliskonfrontationen i december 1988. Christer Pettersson står med nummer 3.Foto: POLISEN TT NYHETSBYRÅN

Det var efter att Lisbet Palme sett den klassiska bilden på vittneskonfrontationen med Christer Pettersson – som hon pekade ut honom som Olof Palmes mördare. 

Nu berättar Palmegruppens tidigare chef Hans Ölvebro om kaoset bakom konfrontationen, som senare fick hård kritik.

– Det finns flera saker som man skulle kunnat ha gjort bättre, säger han i programmet Radiofredag.se.

Senare friades också Pettersson då det bland annat ansågs vara för svag bevisning mot honom.

Christer Pettersson dömdes i juli 1989 till livstids fängelse för mordet på Olof Palme efter att statsministerns änka Lisbet pekat ut honom på ett foto från en vittneskonfrontation.

Några månader senare friades Pettersson i hovrätten på grund av svag bevisning, och mycket kritik riktades mot omständigheterna kring vittneskonfrontationen, bland annat gällande att Lisbet Palme skulle ha fått veta att den misstänkte var missbrukare.

Hovrätten konstaterade att det inte fanns någon teknisk bevisning som kunde binda Pettersson till mordet, och skrev dessutom i domen: 

”Det kan inte heller uteslutas att sammansättningen av konfrontationsgruppen har bidragit till utpekandet; Christer Pettersson skilde sig från övriga figuranter ifråga om klädsel, frisyr, ansiktsfärg och ansiktsuttryck. Vidare kan den förhandsinformation om den misstänkte som Lisbet Palme hade fått också ha bidragit till utpekandet.”

Före detta spaningsledaren Hans Ölvebro, 74, berättar nu i Radiofredag.se hur polisen tvingades slå till mot Christer Pettersson snabbare än planerat, vilket påverkade hur vittneskonfrontationen gick till.

Hittade inte lämpliga kläder

Han berättar att Palmegruppen ”tvingades” genomföra en konfrontation dagen efter att Christer Pettersson gripits i december 1988, och att det därför inte fanns tid att göra det på det bästa möjliga sättet.

– Det var väldigt svårt att hitta en grupp som skulle passa som konfrontationsgrupp och att klä dem på ett sätt som gjorde att det inte skulle vara lättare att peka ut en viss person, säger han.

Han berättar att samtliga, förutom Pettersson, var poliser eller anställda inom polisen.

– Det bästa vore ju om alla var klädda på precis samma sätt men det fanns inte möjlighet att fixa kläder på den korta stunden, säger Ölvebro.

– Det som i det här fallet var aktuellt det var att använda Kriminalvårdens kläder, men det fanns inte tillräckligt med kläder i de här storlekarna som det i det här fallet var fråga om, så det gick inte att klä dem på ett liknande sett.

– Man sa att ”vi kunde inte hitta kläder som nu var lämpliga att ha i det här sammanhanget”.

”Den blev som den blev”

Ölvebro säger att polisen hade kunnat genomföra konfrontationen bättre, men att han tycker att den ändå var ”okej”.

Han får frågan om det inte stod klart för de inblandade att det skulle vara en märkbar skillnad mellan en polisanställd och Christer Pettersson, då det var känt att han missbrukat alkohol och droger under en längre tid.

– Ja men skulle man avstå konfrontation då? Lisbet Palme är ju tvärsäker, hon tvekar ju aldrig?, svarar den före detta chefen för Palmegruppen.

Han säger att han är medveten om att informationen om att den misstänkte personen – Christer Pettersson – var missbrukare fanns tillgänglig för Lisbet Palme och andra vittnen men att ”det är lite oklart men hon kan ha haft informationen”.

– Jag säger bara att man hade kunnat göra den bättre, och nu blev den som den blev.

Mordet på Olof Palme – och det som hände sedan:

Mordet på statsministern Olof Palme fortfarande olöst

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.