Förvirringen om Ardalan Shekarabis doktorshatt

DOKTORAND. Ardalan Shekarabi påbörjade forskarutbildningen i Uppsala, men avbröt studierna när kom in i riksdagen. ”Skillnaden mellan att vara doktorand och doktor i ett ämne är ungefär som att vara körkortselev och att ha tagit körkort”, säger juridikprofessorn Michael Hellner.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

I debatter på sociala medier har ministerkollegor spridit uppgiften att Ardalan Shekarabi har doktorerat i upphandlingsrätt.

Även medier som DN och SVT har slagit fast att Ardalan Shekarabi har en doktorshatt.

Enligt studieintygen från Uppsala universitet var civilministern inskriven på forskarutbildningen men fick bara poäng för introduktionskursen.

– Skillnaden mellan att vara doktorand och doktor i ett ämne är ungefär som att vara körkortselev och att ha tagit körkort, säger professor Michael Hellner, professor i juridik vid Stockholms universitet.

Det har gått knappt en månad sedan statsminister Stefan Löfven presenterade sitt nya regeringslag.

För Ardalan Shekarabi innebar ombildningen fortsatt förtroende som civilminister men med till viss del förändrade arbetsuppgifter. Utöver fortsatt ansvar för offentlig upphandling övertog han konsumentfrågorna från Per Bolund – men tappade samtidigt ansvaret för digitaliseringen av offentlig sektor till comebackande Anders Ygeman som får titeln energi- och digitaliseringsminister.

– Det har varit en dröm att få arbeta med konsumentrelaterade frågor ända sedan jag kom tillbaka till politiken 2009. Då hade jag drivit en kampanj för att stoppa sms-lån. Därför känns det väldigt roligt, kommenterade Ardalan Shekarabi i en intervju med Upphandling24.

Stefan Löfvens nya regering där Ardalan Shekarabi fick förnyat förtroende som civilminister.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Inte doktor 

Nyligen undertecknade tre ledamöter i stiftelsen Academic Rights Watch en debattartikel i Svenska Dagbladet som handlade om den ”slående” låga utbildningsnivån i den socialdemokratiska regeringen. Rubriken löd ”Skadlig brist på akademisk kunskap i politiska toppen” – och debattörerna menade att grundorsaken är sättet på vilket man blir politiker i Sverige, att politiker skolas in i tidig ålder för att ”steg för steg arbeta sig uppåt i partihierarkin”.

Då Shekarabi blev riksdagsledamot i april 2013 var han inskriven på universitetet i Uppsala som doktorand och rubrikmakarna spann loss: ”Doktorand i offentlig rätt blir lagstiftare – tar plats i riksdagen”, skrev Dagens juridik och TT rapporterade "Som jurist doktorerar Shekarabi i just de frågorna".

Doktorand och doktorera – men doktorerat har Ardalan Shekarabi inte gjort. Han är inte doktor i offentlig rätt, en uppgift som återkommande sprids i medier.

Ur DN 11 maj 2016.
Publicerat på SVT.se 2014.
Ur magasinet Fönster från 2018

I en stor intervju i magasinet Fönstret inför valet slås det fast att Ardalan Shekarabi ”doktorerat i offentlig upphandling”, när han presenteras på ett seminarium i Almedalen 2014 gör han det som ”riksdagsledamot som doktorerat i ämnet offentliga upphandlingar” – och på SVT:s hemsida i en presentation över den socialdemokratiska politikern står det som en faktauppgift att Shekarabi är doktor:

”Ardalan Shekarabi är socialdemokratisk riksdagsledamot sedan april 2013 och suppleant i finansutskottet. Han har tidigare doktorerat inom upphandlingsrätt vid Juridiska institutionen vid Uppsala universitet”.

I en politisk analys i Dagens Nyheter från 2016 om dåvarande regeringsombildningen står: ”Eller så kan han fortsätta som migrationsminister och EU-minister och civiliminister Ardalan Shekarabi, som är disputerad jurist, få bli både justitie - och civilminister”.

Ett fyra sidor långt portätt av civilministern i Kommunalarbetaren i april 2018 avslutas med faktauppgiften: ”Har doktorerat i juridik med inriktning på offentlig upphandling”.

Har en jur kand 

Civilministern må vara är en av regeringens mest belästa, han tog mycket riktigt en jur kand-examen 2007, men doktorshatten var inte nära.

Enligt studieintygen från Uppsala universitet har han endast tagit 15 högskolepoäng på forskarnivå i form av en introduktionskurs i offentlig rätt – vilket är en bit från de 240 poäng som krävs för examen.

Av de 240 högskolepoängen ska dessutom en avhandling omfattande 180 högskolepoäng skrivas och läggas fram minst två gånger för granskning och slutligen opponeras på och godkännas av ett betygsutskott bestående av forskare vid institutionen.

Ardalan Shekarabis studieintyg från Uppsala universitet.
Ardalan Shekarabis tod sin juris examen vid Uppsala universitet 2007.

– Han är registrerad på ämnet som är offentlig rätt men han har inte doktorerat. Han har ingen doktorsavhandling färdig som han har disputerat på och som krävs för att få sin doktorsgrad. Han är doktorand men har inte doktorerat, säger Maria Cicilaki, sekreterare för Juridiska fakultetens forskningsutskott vid Uppsala universitet.

Terminologi och språkliga vurpor. Men uppgiften om att Ardalan Shekarabi är doktor i upphandlingsrätt har spridits också av Ardalan Shekarabis partikamrater och medarbetare. När socialdemokraten Oskar Magnusson, som i dag ingår i inrikesminister Mikael Dambergs stab, skrev på Twitter ”sällan sett någon dominera en debatt i aktuellt som Shekarabi om offentlig upphandling. Men så har han doktorerat i ämnet också”, slog retweetsen som spön i backen. 

Annika Strandhäll, socialförsäkringsminister, med (i dag) 32 000 följare, retweetar.
Adriana Haxhimustafa, tidigare pressekretare hos statsministern och Morgan Jorgan Johansson, nu hos arbetsmarknadsminstern - retweetar.
Mikael Damberg, ny inrikesminister i regeringen, retweetar.
Shekarabis pressekreterare och politiskt sakkunnige, Matilda Glas, retweetar också.
https://twitter.com/pavloscavelier/status/781789121685688320

Bland de som spred tweeten vidare till sina följare syntes en tidigare talskrivare vid Regeringskansliet och ett socialdemokratiskt regionråd Jönköping, men också mer namnkunniga socialdemokrater som Alejandro Firpo, statssekreterare vid finansdepartementet, Peter Gerlach på regeringskansliet samt ministerkollegorna Annika Strandhäll och Mikael Damberg.

2016 skriver Pavlos Cavelier Bizas, styrelse- och kommunfullmäktigeledamot för S i Uppsala och tidigare pressekreterare i SSU: ”@shekarabi har doktorerat i offentlig upphandling. Åkesson killgissar om EU. Hmm vet inte vem jag litar på mest?”

Trots att Shekarabi är taggad i inläggen görs inga ansatser att korrigera.

Fluga men ingen hatt. Civilministern har - trots den vanligt förekommande uppgiften, ej doktorerat.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Matilda Glas, till nyligen pressekreterare och politisk sakkunnig hos civilministern – retweetar också. 

– Han har inte disputerat, det vill säga avslutat sin doktorandexamen. Han skulle aldrig själv säga att han har doktorerat och jag använder inte det ordet heller, svarar hon nu på frågan. 

Men ni har inte varit så snabba på att rätta heller?

– Nej, men på Universitets- och högskolerådets hemsida står det att doktorera innebär ”att bedriva studier och forskning som ska leda till doktorsexamen”. Det gör att man i imperfekt kan säga ”har doktorerat”. Det är en språklig grej, menar Matilda Glas och tillägger att man korrigerar konsekvent om det står ”disputerat” och ibland om det framstår som att Ardalan Shekarabi det facto skulle ha doktorerat.

– Det beror på om det framgår att han har slutfört utbildningen eller inte, från fall till fall.

En som har noterat att uppgiften om Shekarabis doktorshatt sprids är Michael Hellner, professor i internationell privat och processrätt vid Stockholms universitet – och som hade Ardalan Shekarabi som student i seminarieundervisningen i Uppsala.

– Jag tror inte att Ardalan själv sprider de här uppgifterna och det har jag inte sett heller, men det verkar vara ett missförstånd som cirkulerar. Jag har till och med hört av mig till någon morgontidning som spred uppgiften och påpekat att de hade fått saken om bakfoten, säger Michael Hellner.

Michael Hellner, professor i juridik vid Stockholms universitet.

– Han var antagen till forskarutbildningen och skulle skriva om upphandlingsjuridik men avbröt när han blev mer politiskt aktiv, säger han och betonar vidare:

– Skillnaden mellan att vara doktorand och doktor i ett ämne är ungefär som att vara körkortselev och att ha tagit körkort. Klart att man inte kan kalla var och en som har blivit antagen till forskarutbildningen för doktor. Det är en skillnad och den vill jag gärna hålla på.

Hälften klarar 

– Det är bara hälften som tar sig igenom forskarutbildningen, av olika skäl. I Ardalans fall tror jag inte att det i första hand berodde på att han inte hade förmågan, säger Michael Hellner.

Karin Ekenger, tidigare arbetsmarknadsexpert på Svenskt Näringsliv och ledamot i Europeiska ekonomiska kommittén inom EU, har reagerat på Twitter: 

"Verkar som SVT också sprider att civilminister Shekarabi har doktorerat i upphandlingsrätt . Faktakoll ngn?"

– Jag hade reagerat på uppgiften tidigare i SVT. Jag tycker att det är viktigt att utbildningstitlar inte används när de inte är relevanta, säger Karin Ekenger som inte fick något svar eller korrigering från Shekarabi som är taggad i inlägget, eller från hans stab.

– Inte som jag kommer ihåg och det borde jag ha kommit ihåg. 

Ardalan Shekarabi bemöter det faktum att missuppfattningen om hans doktorshatt sprids, i ett skriftligt svar:

– Jag har bedrivit forskningsstudier i offentlig rätt vid Uppsala universitet, där jag hade min doktorandtjänst. Mitt område var offentliga upphandlingar. I samband med att jag utnämndes till statsråd sa jag upp mig som doktorand och fick studieledigt från forskningsstudierna. Jag ser det som en stor förmån att ha fått ägna mig åt forskningsstudier, och den dagen jag slutar som heltidspolitiker ser jag fram emot att återvända till forskningen.

– Det är inte bra när missförstånd sprids. Det är viktigt att det rättas till när något blir fel.

Förutom Ardalan Shekarabi har ytterligare två ministrar i regeringen inlett forskarstudier som inte fullföljts. Per Bolund (MP) har en oavslutad forskarutbildning på sin cv och Magdalena Andersson (S) påbörjade en forskarutbildning i nationalekonomi som inte slutfördes. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.