Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sanningen bakom stora skräckdagen

Fredagen har sedan antiken ansetts vara en ond dag. I det gamla Rom avrättades dömda brottslingar på fredagar, och romarna korsfäste Jesus på långfredagen.
Foto: Fernando Llano
"Fredagen den 13:e" ("Friday the 13th") är en amerikansk filmserie som består av 12 filmer. Originalfilmen var skriven av Victor Miller och producerad och regisserad av Sean Cunningham. Den spelades in 1979 och gick upp på biodukarna 9 maj 1980.
Är du extra försiktig i dag, Ingvar Oldsberg?"Jag är extra försiktig på så sätt att jag riktar in all kraft på efterföljande dag: alla hjärtans dag. Den dagen finns runt hörnet och då ska man fira sin käresta. Då är det amore för hela slanten. Så fredagen den 13:e går åt till att ladda batterierna."
Foto: Anna-Karin Nilsson
Sofia Källgren:"Jag brukade vara det. Jag var rätt vidskeplig till dess att jag i vuxen ålder skaffade en svart katt. Då funkade det inte längre. Plus att vi renoverade huset och hade fullt med stegar överallt. Jag vill fortfarande inte tro att man styr över allt, utan att det finns andra krafter, men jag är inte alls lika skrockfull längre. Däremot undviker jag helst att flyga just fredagen den 13:e."
Foto: Christian Örnberg
Malin Berghagen:"Jag är inte orolig för fredagen den 13:e, för 1 plus 3 blir 4. Livsmålet för talet 4 är att förverkliga sina mål och klara av sina projekt. En annan viktig sak i fyrornas liv är att hjälpa andra genom att använda sina styrkor. Så nope, jag bryr mig inte om skrock runt talet 13. Men då tror jag ju också på änglar, och det är väl udda i sig."
Foto: Christian Örnberg

Vaknade du i morse och med olust insåg att det är fredagen den 13:e?

Du kan vara lugn - snarare råkar vi ut för färre saker just i dag.

– Vi kan se att antalet trafikolyckor faktiskt minskar denna dag, säger Marcus Årskog vid MSB.

Fredagen den 13:e är en otursdag - om du är skrockfull.

Men enligt Marcus Årskog, vid Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, sker det inte fler olyckor fredagar med datum 13 i kalendern den.

I MSB:s olycksstatistik kan man tvärtom se att antal trafikolyckor går ned marginellt just fredagar den 13:e.

Erik Arvidsson, skadeförebyggare hos Folksam, har ingen exakt statistik, men säger att hans känsla är att det även är färre anmälningar om stölder och borttappade saker fredag den 13:e

– Folk kanske trots allt är lite vidskepliga och därmed mer aktsamma, säger Erik Arvidsson.

Mycket gammalt skrock härstammar från det gamla bondesamhället. Men en del vidskepelser dör ut. Allt färre unga säger i dag "peppar, peppar ta i trä" för att förhindra otrevliga saker att hända eller tror att de ska bli regn om de dödar en spindel.

– Vad som är och inte är vetenskap förändras. Samhället består av alla möjliga stolliga motsägelser, allt är inte svart eller vitt. Det är bland annat därför det är så kul att vara etnolog, säger Jonas Engman, etnolog vid Stockholms universitet

Vad tror du om fredagen den 13:e? Kommer den leva kvar som de skrockfullas "otursdag"?

– Ja, till stor del är det medierna som upprätthåller berättelserna och tron på det övernaturliga. Och jag tror att medier kommer att ringa mig om fredagen den 13:e även om 20 år, säger Jonas Engman.

Är du extra försiktig idag?

FAKTA

Fredagen har sedan antiken ansetts vara en ond dag. I det gamla Rom avrättades dömda brottslingar på fredagar, och romarna korsfäste Jesus på långfredagen.

Talet 13 är ett olycks­bådande tal inom många kulturer. Man var ju till exempel 13 till bordet under den sista nattvarden.

Kombinationen av fredag och talet 13 upp­märksammades först år 1907, då romanen "Friday the 13th" av Thomas Lawson kom ut i USA.

Källa: Varldenshistoria.se

Är du extra försiktig i dag?

Malin Berghagen, 48, levnadskonstnär.

– Jag är inte orolig för fredagen den 13:e, för 1 plus 3 blir 4. Livsmålet för talet 4 är att förverkliga sina mål och klara av sina projekt. En annan viktig sak i fyrornas liv är att hjälpa andra genom att använda sina styrkor. Så nope, jag bryr mig inte om skrock runt talet 13. Men då tror jag ju också på änglar, och det är väl udda i sig.

Sofia Källgren, 44, artist.

– Jag brukade vara det. Jag var rätt vidskeplig till dess att jag i vuxen ålder skaffade en svart katt. Då funkade det inte längre. Plus att vi renoverade huset och hade fullt med stegar överallt.

– Jag vill fortfarande inte tro att man styr över allt, utan att det finns andra krafter, men jag är inte alls lika skrockfull längre. Däremot undviker jag helst att flyga just fredagen den 13:e.

Ingvar Oldsberg, 69, programledare.

– Jag är extra försiktig på så sätt att jag riktar in all kraft på efterföljande dag: alla hjärtans dag. Den dagen finns runt hörnet och då ska man fira sin käresta. Då är det amore för hela slanten. Så fredagen den 13:e går åt till att ladda batterierna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.