Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sanningen bakom det nya populära filtret på Instagram

Hur mycket påverkar Instagram oss, egentligen?
Foto: Shutterstock

Kreatören Faye Dickinson har lanserat ett populärt skönhetsfilter på Instagram – men med en twist.

Nu har filtret använts av miljontals användare.

Många undersökningar och rapporter pekar på att sociala medier, och appar som Instagram, ökar osäkerheten och utseendehetsen bland unga. En brittisk rapport från 2017 säger att nio av tio tonårstjejer är missnöjda med sina kroppar, medan 70 procent i åldern 18-24 kan tänka sig någon form av skönhetsingrepp.

Redigeringsmöjligheter och filter – som i många fall tillåter större läppar, smalare ansikte, större ögonfransar, andra hudtoner och jämnare hud – förändrar hur vi och andra egentligen ser ut och resultatet blir en skev bild av verkligheten.

Det fick kreatören Faye Dickinson att tröttna. 

Hon har utvecklat två filter som manipulerar ansiktet – men där halva bilden visar hur personen egentligen ser ut.

Det ena filtret.

Det för att tydligt visa vad filter gör med våra bilder och hur vi ser på andra människor. 

– Tanken bakom mitt delade filter var att skapa något unikt för att visa människor hur dessa skönhetsfilter påverkar huden, färger, ärr, allt som gör dig till den du är, på selfies. Och hur det påverkar vår mentala hälsa, säger Faye Dickinson till Unilad.

– Låt inte dessa filter lura dig. Du är unik, vacker, stark och kraftfull, älskad och värd något utan några filter, fortsätter hon.

Ett exempel på det andra filtret. Där kan man se hur läpparna och ögonfransarna har förstorats.

”Lätt att känna sig osäker”

Det ena filtret, ”Filter vs reality”, har använts av miljoner användare på Instagram sedan det släpptes. Däribland av flera kändisar, vilket innebär att budskapet har fått stor spridning.

– Det är lätt att känna sig osäker, om man kollar på hur mycket av innehållet vi konsumerar dagligen som är filtrerat eller photoshoppat, och alla ser perfekta ut, säger Faye Dickinson till Unilad.

Faye Dickinson hoppas att hennes filter ska hjälpa människor att se hur skev den digitala världen kan vara. Och att det är okej att inte se ”perfekt” ut, att det är lönlöst att jämföra sig med andras bilder.

– Det är svårt att ta sig ur dåliga tankar om den egna kroppen, speciellt när vi dagligen jämför våra kroppar med poserande och till synes felfria bilder i sociala medier, säger hon till Unilad

Du kan använda Faye Dickinsons filter genom att klicka här och här.

Arat, 6, har fyra miljoner följare på Instagram

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.