Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sanningen bakom den dystra statistiken

Antalet anmälda sexuella ofredanden ökar kraftigt på svenska festivaler. Foto: Fredrik Samuelson

Antalet anmälda sexuella ofredanden har ökat kraftigt på svenska musikfestivaler, visar en granskning av P3 Nyheter.

Brås utredare menar att det beror på den stora uppmärksamheten övergrepp utomhus fått.

– De här brotten har alltid ägt rum på festivalområden, säger Klara Hradilova Selin.

P3 Nyheter har tagit fram statistik för antalet anmälningar om sexuella ofredanden på 13 svenska musikfestivaler. Förra året anmäldes totalt tio sexuella ofredanden på de festivalerna som ingick i granskningen, i år har siffran ökat kraftigt till 111 anmälningar.

– Självklart kan man inte utesluta en faktisk ökning men att den skulle vara av sådan omfattning från ett år till ett annat - som det statistiken över anmälda brott visar - det är självklart inte rimligt, säger Klara Hradilova Selin, utredare vid Brottsförebyggande rådet.

Hon bedömer att ökningen kan bero den på den enorma mediala uppmärksamhet brottstypen har fått på sistone.

– Många är pigga på att koppla ökningen till invandring, vilket är ytterst tveksamt. Det är inte ensamkommande flyktingbarn som hänger på dessa dyra festivaler. De här brotten har alltid ägt rum på festivalområden där ungdomen samlas tätt dag och natt och konsumerar diverse substanser. Det är inget nytt. Det nya är den enorma uppmärksamheten i medier.

Alla utomhusvåldtäkter är inte överfall

De utomhusvåldtäkter som Expressen har kartlagt med hjälp av polisen utgör ungefär en femtedel av våldtäkterna, enligt Klara Hradilova Selin. Alla utomhusvåldtäkter rör sig dock inte om överfall.

En forskningsrapport som hon och Brå släppte 2008 visade att 12 procent av våldtäkterna utgjordes av överfall.

– Vi definierar det som att våldtäkten inte föregås av någon kommunikation. Förövare och offer ska vara obekanta med varandra sedan tidigare och det ska hända plötsligt. Vi tittade på data under en tioårsperiod och det vi kunde se var att överfallsvåldtäkter låg väldigt stabilt i absoluta tal med ungefär 200 till 300 fall per år, säger Klara Hradilova Selin.

"Vi mer anmälningsbenägna"

Klara Hradilova Selin får ofta bemöta påståendet om att Sverige har flest våldtäkter per capita i Europa, eller till och med världen.

– Det stämmer inte riktigt. Det stämmer på så sätt att vi har många anmälningar i statistiken men det beror på något annat än själva brottsligheten. Dels räknar Sveriges lagstiftning in betydligt fler händelser som våldtäkt än andra länder och lagstiftningen vidgas hela tiden, en eventuell samtyckeslagstiftning utreds nu. Dels är vi mer anmälningsbenägna eftersom vi har en öppen diskussion kring det här till skillnad från många andra länder.

Förutom anmälningsbenägenheten och den breda lagstiftningen finns en annan faktor som höjer statistiken. Svensk polis registrerar en anmälning per brottstillfälle, även om det är samma gärningsman och offer.

– Det skulle i andra länder kunna bakas ihop till en anmälan. Om det ens görs en anmälan eftersom våldtäkt inom äktenskapet inte är kriminaliserat i flera länder.

Klara Hradilova Selin menar att det är vanskligt att dra slutsatser av statistiken kring polisanmälda våldtäkter.

– Man kan fundera på hur robust anmälningsstatistiken är när det handlar om en brottslighet som är så oerhört dold för oss. Många av tjejerna pratar kanske inte ens med sina vänner om vad de råkat ut för, eller kanske inte ens själva förstår att de varit med om en våldtäkt. Jag kan tänka mig att mörkertalet är ännu större om en tjej förgriper sig på en kille. Vilken kille skulle anmäla en sådan sak till polisen?

 

Diagrammet visar hur många våldtäkter och våldtäktsförsök som anmäldes - inomhus och utomhus - år för år. Staplarna med de röda årtalen visar antalet våldtäkter och våldtäktsförsök utomhus.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.