Sannfinländarna stal showen under valet

Publicerad
Uppdaterad
Finska valets stora skräll: Sannfinländarna. Då övriga backade ökade partiet med över 15 procentenheter och jublet ville aldrig ta slut på valvakan.
- Politisk historia har skapats. Ni har varit med om att skapa den, sade Soini i sitt segertal.
Valvakan i Finland på söndagskvällen blev en riktig rysare. Under en period såg Sannfinländarna ut att bli landets största parti, men till slut gick Samlingspartiet om. Det råder dock ingen tvekan om att Sannfinländarna blev kvällens klara vinnare. Då samtliga andra riksdagspartier backade ökade Sannfinländarna med över 15 procentenheter och slutade på tredje plats med 19,0 procent av rösterna och får 39 mandat i riksdagen.


"Stolt över er"

– Vi har växt från ett litet parti, utan stora pengar, men med stort hjärta och mycket jobb. Det lönar sig att tro på sin sak, att hålla en egen linje. Trots att man har motvind. Trots att man bli hånad. Men har man ett rent hjärta, gör ett hårt valarbete. Det har vi gjort, i varje valkrets. Vi fick en representant för varje valkrets. Ett sannfinländskt Finland är ett fosterländskt och rättvist Finland. Det lönar sig att tro på finskt arbete, på rättvisa, sade Soini bland annat under sitt segertal på partiets valvaka i centrala Helsingfors.
Han nämnde också i talet att värdekonservatismen nu kommer att tas upp på den finska dagordningen.
- Familjen, moral, lag, ordning och armén ska behålla sin status och inte förefalla, sade han.

Centerpartiet förloraren

Samtidigt som Sannfinländarna gick framåt blev Centerpartiet den stora förloraren med en tillbakagång på över sju procentenheter. Statsminister Mari Kiviniemi säger att partiet kan tvingas se sig i opposition under kommande mandatperiod.
– Vi är ett ansvarstagande parti och det betyder också att vi tvingats ta tråkiga beslut, sa Kiviniemi, som kommer att förlora statsministerposten och rollen som regeringsbildare till Samlingspartets Jyrki Katainen, enligt hbl.fi.
Hon hade trott och hoppats på ett starkare stöd.
– Det känns illa att vi inte fått det stöd som synts på fältet. Men det har naturligtvis varit bland de egna.
Sannfinländarnas partiledare Timo Soini jublar till vänster. Samlingspartets Jyrki Katainen, till höger fick flest röster. Foto: AP

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag