Sanne lämnade missbruk – genom ”Sebbe” Stakset

Sanne, 29, plågades av drogmissbruk, psykisk ohälsa och hemlöshet. 

I november förra året sändes reportern Anna-Klara Bankels uppmärksammade reportage om hur den unga kvinnan fallit mellan stolarna. 

Nu har Sanne fått hjälp att lämna missbruket – av förre gangsterrapparen Sebastian ”Sebbe” Stakset.  

– Jag är i dag en fri man på grund av Jesus, säger han i onsdagens Uppdrag granskning. 

Uppdrag gransknings reportage ”Vem ska rädda Sanne?” väckte stort engagemang när det sändes i november förra året. 

Reportern Anna-Klara Bankel hade följt Sanne, drogberoende, anorexisjuk och svårt ångestdrabbad, under flera år och visade hur hon hamnat i en vårdkarusell som slungade henne ut på gatan – där hon riskerade att dö.  

Sannes förvandling – på ett halvår

Innan dess hade hon bollats mellan psykiatrin och socialtjänsten, helt enligt gällande lagar, mellan olika akuta vårdinsatser. 

Programmet följdes av en livlig politisk debatt och en majoritet av riksdagspartierna sade sig vara beredda att se över lagstiftningen för psykiatrisk vård och missbruk. 

Under onsdagen sänder Uppdrag granskning ett uppföljande reportage ”Psykrevolten”, där programmet besöker Sanne halvår senare. 

När Sanne öppnar dörren till ett behandlingshem mot drogmissbruk på landsbygden ser hon ut som en ny människa. 

Sanne välkomnar Uppdrag gransknings reporter Anna-Klara Bankel till behandlingshemmet.
Foto: SVT

Snart visar det sig att hon vid fasta tider får samtalsstöd på telefon – av Sebastian Stakset som i början av 2016 lämnade rapgruppen ”Kartellen” eftersom han blev frälst. 

Innan dess var han den kontroversiella gruppens frontfigur under artistnamnet ”Sebbe Staxx” och har tidigare suttit i fängelse för bland annat grov misshandel. 

Sebastian Stakset i en av Kartellens musikvideor.
Foto: SVT

Sanne: ”Vem skulle ha tagit kontakt med mig och velat träffa mig?”

Efter att han sett programmet om Sanne så började han höra av sig för att komma i kontakt med henne. 

Är det någon förut som har engagerat sig och kommit på eget initiativ och besökt dig? frågar Uppdrag granskning.  

– Nej. Det var första gången när jag träffade Sebastian. Men vem skulle ha tagit kontakt med mig och velat ha träffa mig? Det har liksom inte funnits någon sådan. 

Sebastian Stakset berättar i programmet: 

Sebastian Stakset pratar med Sanne över telefon på fasta tider.
Foto: SVT

– Jag vittnade om mitt eget liv, liksom. Att jag själv satt fast med droger, att jag själv satt fast med psykisk ohälsa, självmordstankar och att jag hatade mig själv. Men att jag i dag är en fri man på grund av Jesus. 

Stakset: ”Tror det hjälper människan att ha en tro”

Han har förmedlat en kontakt med en annan församlingsmedlem inom pingstkyrkan som träffar Sanne på behandlingshemmet. Sanne har tidigare inte varit troende.

Sebastian Stakset och Sanne tar en promenad utanför behandlingshemmet.
Foto: SVT

– Jag är inte alls emot behandlingar och jag säger inte att det här är i stället för att, utan det är flera av oss som har gjort behandlingar. Men jag tror det hjälper människan att ha en tro och ett hopp. Jag tror att det ska gå bra för Sanne, det är min övertygelse att det ska gå bra för henne, säger Sebastian Stakset. 

Uppdrag granskning träffar Sannes mamma, Eva Dozzi, när hon lämnar över ett upprop med nära 7 000 namnunderskrifter, med vittnesmål från anhöriga till personer med psykisk ohälsa, till socialminister Lena Hallengren (S).  

Sannes mamma, Eva Dozzi, lämnar över nästan 7 000 namnunderskrifter till socialminister Lena Hallengren.
Foto: SVT

Hon är inte heller kristen, men välkomnar hjälpen som hennes dotter får av Sebastian Stakset och pingstkyrkan.  

– Det är fantastiskt. De kommer ju med det som samhället inte har kommit med. Får hon hjälp på vilket sätt månde vara så är jag glad för det. För jag vill att hon ska leva och ha ett liv värt namnet. 

Sitter på sluten psykiatrisk avdelning sedan tre år

Uppdrag granskning lyfter även fram fler fall med personer som lider av psykisk ohälsa och har fått olika diagnoser men inte får den hjälp de behöver. 

En ung kvinna som lider av anorexi och posttraumatiskt stressyndrom efter en våldtäkt har under tre års tid suttit på en sluten psykiatrisk avdelning, som är byggd och anpassad för att man som högst ska tillbringa några veckor där.  

Ett annat fall gäller en man som blivit diagnosticerad med lätt utvecklingsstörning, misstänkt personlighetsstörning och ADHD. Han bor i en husvagn längs E4 eftersom han hänvisas till psykiatrin och inte erbjuds ett tryggt boende. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.