Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sanna Marin skriver historia med Pride

Därför är Pride så viktigt: ”Många som inte har det bra”
Finlands statsminister Sanna Marin.
Foto: IAN LANGSDON / EPA
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN

Som första sittande finsk statsminister någonsin är Sanna Marin Helsingfors Prides beskyddare.

– Alla har rätt till ett bra och värdigt liv, säger Sanna Marin till Prides hemsida.

Sanna Marin fortsätter skriva historia. När hon i december förra året som 34-åring blev Finlands statsminister var hon den yngsta någonsin att inneha ämbetet. Hon var dessutom världens då yngsta sittande regeringschef. Nu blir Sanna Marin den första sittande finska statsministern någonsin att vara Helsingfors Prides beskyddare, både i år och nästa år.

– Regeringen är fast besluten att främja förverkligandet av mänskliga rättigheter i Finland. Sexuella och könsminoriteters rättigheter kommer att stärkas i lagstiftning och tillhandahållna tjänster. Vi kommer att göra omfattande förändringar i lagstiftning och strukturer för att stödja jämställdhet och hejda diskriminering, säger Sanna Marin till Prides hemsida. 

Sanna Marin.
Foto: STEPHANIE LECOCQ / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

”Stor ära att ha Sanna Marin som beskyddare av Helsingfors Pride”

Helsingfors Pride hålls i år mellan 7 och 13 september. Evenemanget, som vanligtvis arrangeras i juni, kommer mestadels att vara digitalt på grund av den pågående coronapandemin.

– Det är en stor ära att ha Sanna Marin som beskyddare av Helsingfors Pride. Marin är en förebild för många av oss på grund av hennes bakgrund såväl som hennes starka och empatiska ledarskap, säger Aaro Horsma, verkställande direktör för Helsingfors Pride.

Sanna Marin har beskrivit sin uppväxt som ett ”regnbågshem” där hennes mamma hade en kvinnlig partner.

Tidigare beskyddare av Helsingfors Pride inkluderar namn som Aino-Kaisa Pekonen, Jani Toivola, Nasima Razmyar, Silvia Modig, Ville Niinistö, Tarja Filatov, Eva Biaudet, Paavo Arhinmäki, Mikael Jungner, Alexander Stubb och Anni Sinnemäki.

Kronprinsessans tal på Pride: ”Du har rätt att vara den du är”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.