Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sanna Marin påhoppad – utdömd som ”säljartjejen”

Sanna Marin är Finlands yngsta statsminister någonsin.
Foto: FRANCISCO SECO / AP TT NYHETSBYRÅN

Sanna Marin har fått global uppmärksamhet som Finlands yngsta statsminister någonsin.

Men 34-åringen har också fått motta attacker från högerpopulistiska motståndare i grannlandet Estland. 

Socialdemokratiska Sanna Marin blev den yngsta sittande statsministern i världen när hon ersatte avgående Antti Rinne. Med sina 34 år fyllda är hon långt under snittåldern för världens politiska ledare.

Hennes bakgrund, som bagare och säljare och uppvuxen i en låginkomsttagarfamilj, sticker också ut. Och just den delen av hennes persona ledde till en oväntad attack från Mart Helme, ledare för det högerpopulistiska partiet Ekre i Estland. 

Sanna Marin påhoppad

– Nu har vi sett hur en säljartjej blivit statsminister och hur en massa andra gatuaktivister och outbildade personer fått ta plats i regeringen, sa Helme i ett radioprogram enligt BBC. 

Marin blev uppmärksammad om Helmes utspel – och svarade på Twitter.

”Jag är extremt stolt över Finland. Här kan ett barn uppvuxen i en fattig familj få en utbildning och uppnå mycket i livet. En kassörska kan bli statsminister”, skriver Marin. 

https://twitter.com/MarinSanna/status/1206315232181784582

”Skäms för allt det här”

Helme bad därefter om ursäkt till Marin och hävdade att han bara ville belysa hur människor kan klättra på karriärstegen. 

– Jag ber om ursäkt om det missuppfattades, säger han. 

Estlands president Kersti Kaljulaid ringde Finlands president Sauli Niinistö personligen och beklagade Helmes ord. 

– Jag sa också till honom att jag skäms över allt det här, säger hon. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.