Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sanna Marin, 34, kan bli Finlands yngsta statsminister

Sanna Marin föreslås ta över som ledare för Socialdemokraterna.
Sanna Marin, 34, kan bli Finlands nästa statsminister.
Foto: XINHUA / SIPAUSA TT NYHETSBYRÅN
Finska Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen Antti Lindtman kandiderar också.
Foto: MAURI RATILAINEN / EPA COMPIC

Socialdemokraterna i Finland har valt sin stadsministerkandidat:

Sanna Marin, 34, föreslås bli landets ledare.

Om riksdagen godkänner henne på tisdag – blir 34-åringen den yngsta sittande statsministern i världen. 

Finlands statsminister Antti Rinne meddelade sin avgång så sent som i tisdags, till följd av en arbetskonflikt på finska postverket, som ledde till en omfattande strejk.

På söndagskvällen skulle Socialdemokraterna (SDP) välja en efterträdare, som med största sannolikhet blir Finlands statsminister.

Strax före 19.00 stod det klart att partiet väljer 34-åriga trafik- och kommunikationsministern Sanna Marin som ny statsministerkandidat. Hon ställdes mot Socialdemokraternas gruppledare  i riksdagen Antti Lindtman, 37.

Sanna Marin 32 av 61 röster i omröstningen.

Sanna ”mer vänster”

Sanna Marin var fram tills i dag vice ordförande i SDP och beskrivs som mer ”grön och vänster” än sin motståndare.

Hon bor i Tammerfors tillsammans med sin make Markus och deras ett år gamla dotter Emma, och har suttit i riksdagen sedan 2015.

På sin egen hemsida beskriver hon sig själv som en politiker som brinner för frihet, jämställdhet, solidaritet och klimatet.

Ny partiledare ska väljas under kvällen

Avgående statsminister Antti Rinne har valts till regeringssonderare och är därmed högst involverad i processen för att hitta sin egen efterträdare.

Efter kvällens besked kommer möten med föreslagna ministerkandidater hållas, med målet att en ny regering ska kunna tillträda på tisdag.

Det är nämligen på tisdag som riksdagen ska ta ställning till om de godkänner Sanna Marin som ny statsminister. 

Blir det ja, så blir 34-åringen den yngsta sittande statsministern i världen. Sanna Marin är ett år yngre än Oleksij Hontjaruk, som är statsminister i Ukraina. 

DEN FINSKA POSTHÄRVAN

Den politiska kris som nu råder i Finlands regering grundar sig i en arbetskonflikt vid det finländska postverket Posti. 

Med lägre lön och ett annat kollektivavtal flyttades 700 paketsorterare utan förvarning över till ett dotterbolag – något som resulterade i stora strejker bland de anställda på postverket. 

Strejkerna har fått konsekvenser på högsta politiska nivå där det till största del handlat om vilken minister som vetat om beslutet och när denne kommit till kännedom med detta.

LÄS MER: För dig med premium – allt det senaste inom:
Reportage & Granskning

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.