Sanktionerna kan tvinga Ryssland till Sovjetstandard

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger
H&M är ett av flera utländska bolag som lämnat Ryssland.
Foto: MAXIM SHIPENKOV / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Ryska planet Sukhoi Superjet byggs bland annat med franska delar.
Foto: TASS / SIPAUSA TT NYHETSBYRÅN
Brist på utländska varor gör att priserna går upp.
Foto: YURI KOCHETKOV / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Sanktioner och företagsbojkotter av Ryssland kan ta Ryssland tillbaka till en standard liknande Sovjettidens, skriver Washington Post.

Konsekvenserna av kriget i Ukraina slår mot allt från alkohol, telefonnätet och flygtrafiken.

– Att flyga med ett ryskt bolag förvandlas till att spela rysk roulett, säger flygexperten Volodymyr Bilotkach, till tidningen.

Även om Ryssland fortsätter ha stora inkomster från olja och gas står landet inför en allt mer pressad ekonomi.

– Pengarna för att genomföra specialoperationen kräver enorma resurser, erkände finansminister Anton Siluanov på fredagen, enligt ryska nyhetsbyrån Interfax.

Ryssland går mot Sovjetstandard

Utöver den fallerande ekonomin gör den ökande isoleringen att Ryssland närmar sig en situation liknanden den under sovjettiden, skriver Washington Post.

– För allt som är mer sofistikerat kommer de behöva förlita sig på vad de kan producera och de kommer använda designer och mallar som kan vara 10 eller 20 år gamla, säger Tomas Malmlöf, forskare vid svenska FOI, till tidningen.

Efter att franska Renault lämnat Ryssland kom beskedet att produktionen av den sovjetiska bilen Moskvitj återupptas.
Foto: STIG A NILSSON / DN

En del teknik, inom till exempel bilindustrin, kommer antagligen kunna ersättas av handel med Kina, men det finns andra områden där Ryssland har varit mer beroende av teknik från väst.

Omkring 80 procent av alla flygplan kommer från utländska tillverkare och de ryska plan som finns är beroende av delar från exempelvis Frankrike, enligt Washington Post. Ryska flygbolag räknar nu med att de bara kan flyga säkert i några månader innan de behöver dra tillbaka delar av flygplansflottan för att använda den till reservdelar.

”Sämre kvalitet – högre priser”

Andra områden är telekommunikation, som varit beroende av utrustning från bland andra svenska Ericsson, och livsmedel samt alkohol.

– Vi kommer att gå tillbaka till hur Ryssland var på 60-, 70- och 80-talet, då kvalitén var sämre och priset högre om du ändå kunde få tag i produkten, säger en kvinna från Moskva, till Washington Post.


Ryska militärens stöld från Ukraina

Kriget kan leda till massvält • Zelenskyj: Livsmedelsterrorism

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.