Sänkta straff efter Headshotsligans DHL-kupp

Polisens spaning mot Headshotligan • Greps efter biljakt i centrala Stockholm
Gärningsmännen samlas morgonen före gripandet.
Foto: Polisen / Polisen
Polisens spaningsbilder på hemhjälpen.
Foto: Polisen / Polisen

Totalt dömdes sju män till 20 års fängelse för den uppmärksammade kuppen mot en miljardärsfamilj på Östermalm i Stockholm.

Ligans insider, familjens hemhjälp, dömdes till tre år fängelse.

Nu sänker Svea hovrätt straffen för samtliga.

Det var en tidig novembermorgon förra året som tre män i budfirman DHL:s kläder greps av polisen på Karlavägen i Stockholm. 

Männen, som alla har kopplingar till det ökända kriminella nätverket Headshotligan, hade planerat att ta sig in hos en känd förmögen företagarfamilj för att råna familjen på exklusiva lyxvaror.

Under planeringen av kuppen hade de fått hjälp av en hemhjälp i familjen. Hon hade bland annan skickat filmer på miljardärsfruns lyxväskor, information om familjens rutiner och lyxvåningens lås. 

Tack vare en stor polisoperation där Headshotligan övervakades kunde den planerade kuppen stoppas efter en biljakt i centrala Stockholm.

Får straffen ändrade

Åklagaren hade krävt fyra års fängelse och att ligan skulle dömas för försök till grovt rån. Enligt tingsrätten är det dock inte bevisat att de tänkte ”utöva våld eller hot om våld” i lägenheten och därför döms de i stället för förberedelse till inbrottsstöld.

Stockholms tingsrätt dömde hemhjälpen till tre års fängelse. Mannen, som kvinnan hade delat informationen till, dömdes också till tre års fängelse.

Domen överklagades till Svea hovrätt, som i fredags meddelade att man ändrar tingsrättens dom. 

Hovrätten reducerar längden på samtliga överklagade domar. Längst straff får hemhjälpen där påföljden ändras till fängelse i 2 år och 3 månader. Mannen, som kvinnan hade delat informationen till, fick fängelsestraffet sänkt till två år.

Gruppens ledare överklagade inte domen, han får tre års fängelse.  


Här grips DHL-klädda personer av polisen

Polisinsats på Karlavägen i centrala Stockholm.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.