Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sänkt straff – nu försvaras domen för gruppvåldtäkt

Våldtäkten utfördes i ett lektåg på en lekplats i Björns trädgård, på Södermalm i centrala Stockholm.Foto: Polisen

Tre män dömdes för gruppvåldtäkten i en lekplats i centrala Stockholm.

Nu har hovrätten sänkt straffen, ett beslut som orsakat kritik. 

Men kammaråklagaren Alexandra Bopp ser inte något fel i hovrättens bedömning när det kommer till straff eller utvisningsbeslut. 

”Jag tycker att hovrätten gjort noggranna överväganden och utförligt redovisat dessa i sin dom”, skriver hon i en kommentar. 

Hovrätten har fastställt sin dom efter gruppvåldtäkten i Björns trädgård i Stockholm. För två av männen förkortas straffen med tre månader till fem respektive fyra år. Den tredje slipper utvisning eftersom han på grund av psykisk ohälsa är ”sårbar” i hemlandet, enligt hovrätten.

På Facebook har den moderata riksdagsledamoten Katarina Brännström uttryckt ilska över beslutet, som hon menar är helt fel.

Katarina Brännström (M) upprördes av hovrättens dom.Foto: Skärmdump / Facebook

”Ännu en märklig dom som gör mig vansinnigt arg! Hovrätten kortar alltså straffen för gruppvåldtäkt och upphäver utvisningsbeslut pga ena mannens psykiska ohälsa som kan vålla problem i hemlandet! Man tar sig för pannan! Har hovrätten över huvudtaget funderat över offrets psykiska tillstånd”, frågar sig Katarina Brännström i ett Facebookinlägg.

Åklagaren delar hovrättens bedömning

Samtidigt sluter kammaråklagare Alexandra Bopp upp bakom hovrättens bedömning. I ett mejl till Expressen förklarar hon att hovrätten delar tingsrättens bedömning, att straffvärdet för grova våldtäkter är fem och ett halvt år – men att utvisningarna är ett men stort nog att sänka straffvärdet.

”Jag har delat tingsrättens (och hovrättens bedömning) i fråga om straffvärde och har inga synpunkter på de lindrigare påföljderna som hovrätten kommit fram till”, skriver Alexandra Bopp till Expressen, och tillägger:

”Frågor om utvisning är mycket svåra frågor med svåra avvägningar, särskilt när det gäller tilltalade som beviljats flyktingstatus. Jag tycker att hovrätten gjort noggranna överväganden och utförligt redovisat dessa i sin dom.”

En 21-årig medborgare i Somalia får därmed fyra års fängelse, medan en 29-årig medborgare i Eritrea får fem års fängelse.

– Min klient är väldigt förtvivlad över beslutet om utvisningen. Han går mot en oviss framtid. Han hade gärna bytt ut utvisningen mot några fler år i fängelse, sa advokat Hanna Lindblom, som företräder mannen som dömts till fyra år, efter domen. 

Även Anton Roos, försvars- och säkerhetspolitisk talesperson för Kristdemokratiska ungdomsförbundet, har kritiserat domen i sociala medier.

https://twitter.com/AntonRoos1/status/1153952563865313280?s=20

”Sänkt straff och utebliven utvisning för en pga att han är ”sårbar” i sitt hemland. Jag vet en person som lider av psykisk ohälsa. Brottsoffret”, skriver Anton Roos på Twitter och fortsätter:

”Vi behöver rättvisa straff i det här jävla landet.”

Specialisten: ”När det gäller utvisning ska man beakta straffets längd”

Ulrika Rogland är specialist inom sexualbrott. Hon kommenterar hovrättens sänkta straff, i jämförelse med tingsrätten.

– Många kan tycka det är konstigt att de kommer till olika slutsatser, men det är tanken i ett rättsamhälle, att man ska få sin sak prövad i minst två instanser. Och det innebär att man kan göra olika bedömningar. 

– När det gäller straffets längd är det en bedömning utifrån hur allvarligt brottet är, och då kan man komma fram till olika slutsatser. När det gäller utvisning ska man beakta straffets längd, då blir det oftast att man får ett lite kortare straff, säger hon till Expressen TV.

Expressen har sökt Socialdemokraterna för en kommentar kring kritiken mot hovrättens dom, men Martin Rynoson, pressekreterare, låter hälsa att de inte vill kommentera enskilda fall.

Expressen har sökt domaren i målet. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.