Sänkt rotavdrag ska ge nya bostäder

Regeringens förslag beräknas kosta 3,2 miljarder kronor och ska finansieras genom att sänka rotavdraget från 50 procent till 30 procent.
Foto: Henrik Montgomery/TT

Regeringen tänker satsa 3,2 miljarder på nya bostäder.

Förslaget ska finansieras genom ett sänkt Rot-avdrag från årsskiftet – från 50 procent till 30 procent.

Oppositionen är starkt kritisk till förslaget.

- De gör fel två gånger. Först tar de bort Rut- och rotsystem som används för att göra gamla svarta jobb vita. Och så använder de pengarna på ett dåligt sätt genom att subventionera byggsektorn, säger Ulf Kristersson, M.

Statsministern, finansminister Magdalena Andersson samt Miljöpartiets två språkrör Romson och Fridolin kallade under onsdagen till en pressträff på en byggarbetsplats i Norra Djurgårdsstaden i Stockholm. Budskapet är en satsning på bostadsbyggande.

- Bostadsbristen skapar sociala problem. Det finns för få bostäder att flytta till och det gör att människor får svårt att leva sina liv som de skulle vilja göra, säger statsminister Stefan Löfven.

Förslaget innebär ett investeringsstöd till byggbolagen för att bygga hyresrätter.

- Vi vill stärka finansieringen och göra det mer lönsamt att bygga hyresrätter, säger Magdalena Andersson och fortsätter.

- Vi behöver också korta tiderna från idé till inflyttning, säger finansministern.

Förslaget innebär att byggbolagen får hjälp av regeringen att bygga cirka 15 000 bostäder.

Det saknas i dag också mark att bygga på, menar finansministern.

- Från staten kan vi investera mer i stadsnära infrastruktur och inventera vår egen mark för att se om vi på den vägen kan bidra till ett ökat bostadsbyggande, säger Andersson.

Förslaget beräknas kosta 3,2 miljarder kronor och ska finansieras genom att sänka rotavdraget från 50 procent till 30 procent. Därmed ändras rotavdraget från en halvering av arbetskostnaden till en knapp tredjedel. Ett exempel är att ett arbete som kostar 10 000 kronor blir 2000 kronor dyrare, enligt beräkningar från TT. Däremot ändras inte maxtaket för rotavdrag, det kommer att ligga kvar på 50 000 kronor per år och person.

"Jag är mycket kritisk"

TV 4 Nyheterna rapporterade redan under tisdagen om sänkningen av rotavdraget. Ett förslag som fått stark kritik från oppositionen som kallar det ett svek efter att Löfven nu byter sitt löfte om att inte röra rotavdraget.

- Jag är mycket kritisk till att man ökar beskattning med sex miljarder kronor genom att försämra avdraget och minskar mängden jobb i framtiden vilket ger mindre pengar till vår välfärd, säger Mats Persson, FP, skattepolitisk talesperson.

Persson köper inte regeringens argument att byggförslaget ska genera fler jobb.

- När man nu försämrar rotavdraget kommer det leda till färre vita jobb och det är inte bra för samhället, säger Persson som hellre vill se kortare tider när det gäller att överklaga planerade boenden och öka rörligheten på bostadsmarknaden.

Även Moderaternas skuggfinansminister Ulf Kristersson är kritisk.

- De gör fel två gånger. Först tar de bort Rut- och rotsystem som används för att göra gamla svarta jobb vita. Och så använder de pengarna på ett dåligt sätt genom att subventionera byggsektorn, säger han.

Centerpartiets ekonomiskpolitiske talesperson Emil Källström går hårt åt regeringen.

- Det är i praktiken en subvention av stora byggbolags vinster. Ännu mer allvarligt är hur man finansierar det här. Dels är det en försämring av rotavdraget, dels höjer man arbetsgivaravgifter för unga. Det blir ju byggjobbare runtom i landet som nu får subventionera en subvention som i praktiken kommer att gå till vinster i stora byggbolag, säger han.

Förslaget ska nu till Lagrådet på remiss och måste dessutom godkännas av EU.

Regeringens förslag

■ 3,2 miljarder kronor ska gå till en så kallad stimulans till byggföretagen för att bygga nya hyresrätter – framför allt mindre bostäder och studentlägenheter.

■ Målet i ett första steg är 15 000 bostäder per år.

■ Förslaget ska finansieras genom att sänka rotavdraget – från 50 procent till 30 procent. Dock kvarstår maxtaket om 50 000 kronor. Ändringen ska gälla från årsskiftet.

■ Dessutom vill regeringen på sikt införa en rad andra åtgärder som ska öka byggandet av bostäder; stärka finansieringen, sänka produktionskostnaderna, korta tiden från idé till inflyttning samt öka andelen tillgänglig mark.

Källa: Regeringen.

Rot-avdraget

■ Infördes 8 december 2008.

■ Skattereduktion för rot-arbeten medges i dag med halva arbetskostnaden men sammanlagt högst 50 000 kronor per person och år.

■ Reduktionen avser reparation och underhåll samt om- och tillbyggnad om arbetet utförs i eller nära bostaden eller i fritidsbostaden.

■ Däremot får man inte skattereduktion för att bygga eller bygga om hus som är mindre än fem år gamla.

■ I vissa fall gäller olika regler för bostadsrätter och småhus.

■ Arbeten som utförs i en hyresrätt eller i en arrenderad bostad ger inte rätt till skattereduktion.

Källa: TT.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.