Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Sänkt fängelsestraff för vänsterextremist

Hovrätten sänker straffet för Joel Bjurströmer Almgren. Det var i december på en antirasistisk manifestation i Stockholmsförorten Kärrtorp som den 35-årige vänsteraktivisten Joel Bjurströmer Almgren tog fram sin morakniv och knivhögg en person ur nazistiska svenska motståndsrörelsen, SMR. Foto: Roger Vikström

Den vänsteraktivist som knivhögg en nazist i ryggen två gånger i Kärrtorp döms även av Svea hovrätt.

Men hovrätten sänker straffet för Joel Bjurströmer Almgren.

Han döms till fem år och sex månaders fängelse.

Våldsamheterna i Kärrtorp

Den 15 december i fjol deltog några hundra personer i en tillståndsgiven demonstrationen i Kärrtorp i södra Stockholm.
Manifestationen angreps plötsligt av nazistiska Svenska motståndsrörelsen (SMR).
Veckan efter samlades omkring 16 000 personer i Kärrtorp för en uppmärksammad demonstration mot rasism och våld.
Flera personer har dömts för delaktighet i våldsamheterna. Utöver den vänsterextremist som hovrätten dömt för dråpförsök har personer i den angripande nazistgruppen dömts för våldsamt upplopp.

TT

På tisdagsförmiddagen meddelade Svea hovrätt domen mot Joel Bjurströmer Almgren, som stod anklagad för att ha knivhuggit en nazist under upploppet i Kärrtorp.

Joel Bjurströmer Almgren döms till fem år och sex månaders fängelse för dråpförsök, olaga hot, våldsamt upplopp och brott mot knivlagen. Svea hovrätt sänker därmed tingsrättens straff med ett år. Det beror på att hovrätten bedömer att straffvärdet för försök till dråp är lägre än vad tingsrättens gjorde.

I övrigt delar hovrätten tingsrättens bedömning och kommer fram till att skadeståndet till offret på 28 100 kronor ska bestå.

Filmades när han högg

Det var i december på en antirasistisk manifestation i Stockholmsförorten Kärrtorp som den 35-årige vänsteraktivisten Joel Bjurströmer Almgren tog fram sin morakniv och knivhögg en person ur nazistiska svenska motståndsrörelsen SMR.

I åklagarens bevisning framgår det att offret är på väg bort från situationen, vilket åklagaren hävdar är ett bevis på att nödvärn inte kan gälla. Bland åklagarens viktigaste bevis finns filmklipp av när huggen utdelas.

Medger knivhugg – hävdar nödvärn

Joel Bjurströmer Almgren medgav i polisförhör att han huggit en 29-årig nazist i ryggen i samband med Kärrtorpsupploppet den 15 december förra året. Men han hävdar att det skedde i nödvärn.

– Jag vet inte vad vi hade för alternativ. Antingen hade vi stått där och ta emot stryk, eller så kunde vi försvara oss, sade 35-åringen under tingsrättsförhandlingen.

Han påstår att han inte hade uppsåt att döda 29-åringen. Svea hovrätt delar inte hans uppfattning, utan går på tingsrättens linje även här.

Dessutom konstaterar hovrätten att Joel Bjurströmer Almgren hann lämna ifrån sig en flagga innan knivattacken genomfördes. Efter attacken hämtade han flaggan och gick till nytt angrepp mot offret. Hovrätten anser därför att han hade tid på sig att tänka igenom handlingen, men inte tog in i beaktning att han riskerade att ta livet av 29-åringen.

Dömdes i tingsrätten

Joel Bjurströmer Almgren dömdes tidigare i Södertörns tingsrätt till sex år och sex månaders fängelse för dråpförsök, olaga hot, våldsamt upplopp och brott mot knivlagen.

Tingsrätten ansåg då att det fanns omständigheter som gör att brottet ska ses som mindre grovt, bland annat att 35-åringen var i ett läge där han och andra hade nödvärnsrätt. Knivhuggen har inte heller föregåtts av någon planering utan snarare inträffat som en reaktion på nazisternas attack, enligt tingsrätten.

Joel Bjurströmer Almgren har beskrivits som en ledarprofil inom det vänsterextrema nätverket Revolutionära Fronten.

 

Missa inga nyheter – ladda ner Expressen till din Android eller Iphone.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!