Sandra, 17, sköts ihjäl med en pistol i en lägenhet i Sollentuna. 19-åringen döms till fängelse i två år och åtta månader för vållande till annans död.
Sandra, 17, sköts ihjäl med en pistol i en lägenhet i Sollentuna. 19-åringen döms till fängelse i två år och åtta månader för vållande till annans död.

Sandras pappa om domen: "Ett hån"

Publicerad

Han har erkänt att han sköt ihjäl sin dåvarande flickvän Sandra, 17, från Täby.

Hemma i sin mammas lägenhet i Sollentuna.

I dag dömdes 19-åringen till fängelse i två år och åtta månader för bland annat vållande till annans död.

"Straffet är ett hån", skriver Sandras pappa i ett sms till Expressen.se:s reporter Magnus Hellberg.

19-åringen dömdes för vållande till annans död efter att ha skjutit ihjäl Sandra med ett skott i huvudet, men också för grovt vapenbrott, narkotikabrott, brott mot knivlagen och två fall av dopningsbrott.

Skottet avlossades från några centimeters håll ı pannan, enligt SKL:

I domen skriver tingsrätten:

"Vid en sammantagen bedömning anser tingsrätten att utredningen inte kan anses vara så tydlig och klar att det är ställt bortom varje rimligt tvivel att "N N" har skjutit mot Sandra i syfte att ta livet av henne.

- Spontant kan jag säga att tingsrätten kommit fram till ett riktigt beslut i ansvarsdelen, och det är jag nöjd med. Men jag har inte hunnit läsa motiveringarna. Den stora frågan för oss var hur det skulle rubriceras och där har tingsrätten gått helt på försvarets linje, säger 19-åringens advokat Sargon De Basso – som under sista rättegångsdagen uttryckte sig så här:

- Ett rimligt straff är fängelse i 1,5 år.

Pappan: "Fy fan"

Sandras pappa reagerade mycket starkt när han i dag på förmiddagen läste tingsrättsdomen och fick veta vilket straff 19-åringen dömts till – och hur tingsrätten resonerat.

I ett sms till Expressen.se:s reporter Magnus Hellberg, skriver han:

"Det är kanske dags att Beatrice Ask går ner i källaren och dammar av lagboken. Hennes (Sandras, red:s anm.) liv var värt ett fängelsestraff på två år och åtta månader. Säger bara fy fan. Svenska rättssystemet är stort skämt."

"Hoppas reinfeldt gör nåt åt detta för så här kan det inte bara vara. Jag funderar på att utvandra. Jag vill inte att min dotters syskon skall växa upp i det här samhället."

Tingsrätten tror på det som 19-åringen berättat – och fäster stor vikt vid den berättelsen i domen:

"Ytterligare en omständighet som i vart fall i någon mån kan tala mot att det var fråga om ett uppsåtligt dödande är att "N N" direkt på platsen har berättat om ett vådaskott, låt vara med annan skytt, att han sedan genom hela utredningen har berättat att skjutningen var en olyckshändelse."

– Spontant kan jag säga att tingsrätten kommit fram till ett riktigt beslut i ansvarsdelen, och det är jag nöjd med. Men jag har inte hunnit läsa motiveringarna. Den stora frågan för oss var hur det skulle rubriceras och där har tingsrätten gått helt på försvarets linje, säger 19-åringens advokat Sargon De Basso.

Greps i kalsongerna

Den 6 augusti förra året kom larmet om dödsskjutningen i Sollentuna. På en innergård greps den 19-årige mannen, som enbart var iklädd kalsonger och var beväpnad med pistol.

Efter att ha pressats i polisförhör medgav 19-åringen till sist att det var han som hållit i pistolen hemma i hans mammas lägenhet i Sollentuna.

Men han hävdade att ett vådaskott brunnit av när han skulle visa henne vapnet i sängen.

I en rekonstruktion av händelsen, som filmades av polisen, sa han:

- Vapnet låg i den här byrålådan mellan kalsongerna. Det var skarpladdat med magasinet i och hanen spänd. Ljuddämparen låg i första lådan, men den tog jag inte fram.

Han säger sedan i rekonstruktionen att han gick fram till Sandra, som låg på sängen för att visa henne pistolen:

- Jag ska visa henne hur själva pistolen funkar och trycker i magasinet. Då ser jag att hanen är spänd och tänker jag att jag måste slacka den, och då trycker jag av (skottet brinner av, red:s anm.).

Flydde med pistolen

Han påstår i filmen att skottavståndet är runt 80 centimeter. Men enligt SKL, statens kriminaltekniska laboratorium i Linköping, sköts Sandra i pannan – från fem till tio centimeters håll.

Efter att skottet avlossats fick mannen panik. Han beslöt sig för att fly – med pistolen i sin hand:

- Jag tar upp ljuddämparen, springer mot pistolen. Tar pistolen i handen, springer ut och öppnar dörren, berättar han i rekonstruktionen. Jag springer ut med pistolen hela vägen, då ser jag hur polisen närmar sig mot mig hela tiden. Jag ser hur sjukvårdspersonalen går in. Jag fortsätter springa. När jag kommer ut dit bort så skriker en polis till mig. Lägg dig ner och släpp vapnet annars skjuter vi dig.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag